164 gün daha sonra yörüngede olacak

Saliha

Yeni Üye
Türkiye’nin bilgi iletim suratı ve kapasitesini 15 kattan fazla artıracak yeni haberleşme uydusu Türksat 5B, dün ABD’deki Cape Canaveral Üssü’nden uzaya muvaffakiyetle fırlatıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Ülkemizin en kuvvetli ve en yüksek kapasiteli haberleşme uydusu olan Türksat 5B’yi uzaya fırlattık” diyerek, Space X firması ve Elon Musk’ı Türkiye aykırısı lobilerin şantajına ve baskısına boyun eğmedikleri için tebrik etti. Cape Canaveral Üssü’nden uydunun fırlatılışını Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan ile Türksat İdare Heyeti Lideri Prof. Dr. Kemal Yüksek’in de yer aldığı Türk heyeti izledi. Türksat’ın Ankara Gölbaşı Yerleşkesi’nde düzenlenen merasime katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ise Türksat 5B’nin uzaya fırlatılma anını canlı tapkip etti.

Erdoğan’dan tebrik

Cumhurbaşkanı Erdoğan da, Türksat 5B’nin uzaya fırlatılması ötürüsıyla görüntü ileti yayınladı. Türkiye ve Türk milleti ismine bir gurur anına daha şahit olmanın heyecanını yaşadığını belirten Erdoğan, “Bugün de ülkemizin en kuvvetli ve en yüksek kapasiteli haberleşme uydusu olan Türksat 5B’yi uzaya fırlattık. Bu uydu projemizde de bir daha Space X firmasının Falcon 9 roketini tercih ettik. Sayın (Elon) Musk’ı ve Space X firmasını Türkiye aksisi lobilerin şantajına ve baskısına boyun eğmedikleri için şahsım ve milletim ismine tebrik ediyorum” tabirlerini kullandı.

15 kat daha süratli

Erdoğan, Türksat 5B uydusunun 42 derece doğu yörüngesinde hizmet veren ve televizyon yayıncılığının yükünü taşıyan Türksat 3A ve Türksat 4A uydularına yedeklik yapacağına dikkat çekerek şunları kaydetti:

“Türksat 5B’nin devreye girmesiyle bilgi iletim suratı ve kapasitesi 15 kattan fazla artacaktır. Bu sayede internet erişiminin kısıtlı olduğu bölgelere kara, deniz ve hava taşıtları da dahil olmak üzere kapsamı alanındaki kullanıcılara geniş bant uydu internet hizmeti verilebilecektir. Uydumuz 35 yıldan fazla hareket ömrüyle 42 derece Doğu yörüngesindeki frekans ve yörünge kullanım haklarının korunmasını sağlayacaktır. Bağlantı kapasitemizi daha da güçlendirecek Türksat 5B uydumuzun ülkemiz için, milletimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. SpaceX firmasıyla uzay alanında yürüttüğümüz başarılı ortak çalışmalarımızın artarak devam etmesini temenni ediyorum.”

‘Uzaya seyahatimiz var’

Merasim daha sonrasında Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, ‘Aya sert iniş daha sonrasında yumuşak iniş derken aslında uzay istasyonuna kadar giden bir seyahatimiz var” diye konuştu. Bakan Karaismaloğlu ise Türksat 5B’nin Türkiye’nin 8. uydusu olduğunu söylemiş oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, SpaceX’in canlı yayımladığı Türksat 5B uydusunun fırlatılmasının akabinde toplumsal medya hesabından paylaşım yaparak ‘Hayırlı uğurlu olsun’ dedi.

Geniş kapsama alanı sunacak

164 günlük uzay seyahatine çıkan Türksat 5B, haziranda yörüngesine yerleştikten daha sonra Türkiye’nin yanı sıra Orta Doğu’nun tamamı, Basra Körfezi, Kızıldeniz, Akdeniz, Kuzey ve Doğu Afrika, Nijerya, Güney Afrika ve yakın komşu ülkeleri içeren geniş kapsama alanında hizmet sağlayacak. Türkiye’nin faydalı yük kapasitesi en yüksek uydusu Türksat 5B’de birinci sefer yerli ekipmanlar kullanıldı. Türksat 5B ile Türkiye’nin etkin haberleşme uydusu sayısı 5, uydu sayısı ise 8’e çıktı.

Bilgi transfer ekipmanı yerli

Türksat-5B uydusunda, ASELSAN tarafınca yüzde 100 yerli ve ulusal kaynaklarla geliştirilen data transfer ekipmanları yer aldı. ASELSAN’dan yapılan açıklamada, şu sözlere yer verildi:

“Türksat-5B uydusundaki Ku-Bant Almaç ve Ka-Bant Düşük Gürültülü Yükselteç (LNA) ekipmanları ASELSAN tarafınca öz kaynaklı Ar-Ge projesi olarak geliştirildi. ASELSAN eseri iki ekipmanın uydu üzerinde yerli ve ulusal olarak geliştirilen ve Türkiye’nin teknolojisini temsil eden eserler olması başka bir mana kazandırdı. ASELSAN tarafınca geliştirilen ekipmanlar üretilip tüm testlerden geçtikten daha sonra, Airbus Fransa Toulouse tesislerine gönderildi. Airbus tarafınca ekipmanların uyduya entegrasyonları ve uydu düzeyi tüm testleri de muvaffakiyetle tamamlandı. Proje kapsamında uzay kesiminde uzun yıllardır faal bir biçimde yer alan milletlerarası firmalarla yakın çalışma yardımıyla, dokümanların uzay standartlarına uygun hazırlanması ve sınıflandırılması, Uzay Yetişmiş Baskı Devre Kartlarının ulusal olarak üretilmesi, Uzay Nitelikli Üretim süreçlerinin doğrulanması ve biroldukca farklı kapsamlı yeni sürecin kalifikasyon süreçlerine dahil edilmesi üzere değerli deneyim kazanımları sağlandı.

2023’te fırlatılacak

“TÜRKSAT6A Yerli Haberleşme Uydusu Geliştirilmesi ve Üretimi Projesi TÜBİTAK 1007 Programı temellerine uygun biçimde yürütülüyor” denilen açıklamada “ASELSAN, Türkiye’nin birinci ulusal haberleşme uydusu olan TÜRKSAT-6A Projesinde Ku-Bant misyon Yükü ve X-Bant Uydu Haberleşme misyon Yüklerinin geliştirilmesinden sorumlu olarak vazife yapıyor. Proje kapsamında uydu uçuş modeli nazaranv yükleri panelleri üzerine bakılırsav yüklerinin montaj, entegrasyon ve test faaliyetleri tamamlanarak, TUSAŞ Tesislerine sevk edildi. Uçuş Modeli uydu düzeyi entegrasyon ve test faaliyetleri tamamlandıktan daha sonra, biroldukça birincisi barındıran TÜRKSAT-6A uydusunun 2023 yılında fırlatılması ve 15 yıl sürecek nazaranvine yörüngesinde başlaması hedefleniyor.”