ABD’li besteci Randy Newman 80 yaşına girdi

Aslıhan2312

Co-Admin
New York–Randy Newman aslında bu yıl sonunda büyük bir Avrupa turnesine çıkmak istiyordu. Gösteriler zaten 2020’de planlanmıştı, ardından koronavirüs salgını araya girdi ve şimdi de sağlık sorunları ortaya çıktı. 28 Kasım’da 80 yaşına giren Newman, web sitesinde “Son zamanlarda küçüldüğümü fark ettim” diye yazdı.

“Her zaman önemsediğim insanlar birdenbire üzerime dikildiler. Boynunun kırıldığı ortaya çıktı.” Başarılı bir operasyon geçirdi ancak turun 2022’den 2023’e ve ardından süresiz olarak tekrar ertelenmesi gerekti. “Gerçekten performans göstermeyi özledim ve tekrar yapabileceğim zamanı sabırsızlıkla bekliyorum.”

Film müziği dalında Oscar ve Grammy ödülleri

Söz yazarı ve besteci öncelikle film müziğiyle ünlendi. “Oyuncak Hikayesi” ve “Monsters Inc” gibi çocuk çizgi filmleri Newman’a büyük bir hayran kitlesi kazandırdı ve aralarında Oscar ve Grammy ödüllerinin de bulunduğu çok sayıda ödül kazandı. Kendisi de Randy Newman hayranı olan Klaus Lage, “If I Didn’t Have You” veya “You Have a Friend In Me” gibi şarkıların Almanca versiyonlarını seslendirdi. Newman, konserlerde “İçimde Bir Arkadaşın Var” şarkısını çalması gerektiğini söylüyor. Başka yolu yok, diyor Newman. “Asla oynamazdım. Bazı insanlar için çok fazla şey ifade ediyor.”

Reklam | Okumaya devam etmek için kaydırın

Newman, 1943’te Los Angeles’ta son derece müzisyen bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Aslında bir doktor olan baba, Benny Goodman’ın grubunda ara sıra klarnet çalıyordu ve amcalarından ikisi başarılı film müziği bestecileriydi. Küçük Randall Stuart ayrıca bir enstrüman olan piyanoyu da öğrendi. 15 yaşında ilk şarkısını yazdı. 30’lu yaşlarının başında, plak kaydeden, listelere giren ve müziği sadece filmlere eşlik etmekle kalmayıp, aynı zamanda örneğin 1984 Los Angeles Olimpiyat Oyunları’na da “Los Angeles’ı Seviyorum” ile eşlik eden başarılı bir müzisyendi.

İkinci kez evlenen ve beş çocuğu olan Newman, kelimelerle oynamayı seviyor ve şarkılarına ironi, alay ve alaycılık katıyor – örneğin “It’s Money That I Love” veya “Short People” şarkılarında. Bu her zaman doğru anlaşılmadı ve aynı zamanda ona birçok eleştiri getirdi.

Görünürde emeklilik yok

Yıllar geçtikçe Newman, hayranların ve eleştirmenlerin kalbini kazanmayı başardı ve 16 Oscar adaylığının ardından ilk ödülünü 2002’de aldı ve bunu çok sayıda başka ödül izledi. Guardian ona yakında emekli olmak isteyip istemediğini sordu. “Hayır, bunun olduğunu görmüyorum. Çalışma hayatım boyunca gösteri dünyasındaki insanların neden emekli olduğunu merak ettim ve aslında bu oldukça basit: evde kimse alkışlamıyor, o yüzden devam ediyoruz.”

Son olarak 2019’da “Marriage Story” ve Toy Story 4 (“Bir Oyuncak Hikayesi: Herşey hiçbir komutu dinlemiyor”) film müzikleri ve bugüne kadarki son stüdyo albümü “Dark Matter, ” 2017 yılında piyasaya sürüldü.

Newman aynı zamanda politik olarak da aktif ve diğer şeylerin yanı sıra eski ABD Başkanı Barack Obama için bir şarkı ve Kremlin patronu Vladimir Putin’e karşı bir şarkı yazdı. Eski ABD Başkanı Donald Trump’la ilgili bir şarkı da yapım aşamasındaydı ancak Newman projeyi çekmeceye geri koymayı tercih etti. Şarkı yazarı bir röportajda “Çok kabaydı” dedi. “Genelde hakim olan bayağılığa daha fazla hizmet etmenin hiçbir anlamı yok. Trump neredeyse çok fazla, çok kolay bir hedef.”