ABD’nin en çok satan yazarlarından Paul Auster’ın yeni kitabı

Aslıhan2312

Co-Admin
New York–Paul Auster son yıllarda yorulmadan yayımladı: 2017’de 1000 sayfadan fazla “4 3 2 1” romanı, 2021’de ABD’li yazar Stephen Crane’in (1871-1900) 800 sayfadan fazla biyografisi “Alevler İçinde” ve arada birkaç küçük çalışma. New York Times tarafından “Amerikan postmodernizminin lideri” olarak övülen çok satan yazar, eşi ve yazar arkadaşı Siri Hustvedt’e göre 76 yaşındaki yazar, yavaşlayacak gibi görünmüyor. birkaç aydır kanserle mücadele ediyor.

Son romanı artık yayımlandı: “Baumgartner”. Yalnızca 200 sayfa civarındaki çalışma, öncekilerin bazılarından çok daha ince ve çok daha nostaljik bir tona sahip. Karısı birkaç yıl önce boğulan yaşlanan felsefe profesörü Sy Baumgartner’la ilgili. Birlikte geçirdikleri zamanları ve çocukluğunu hatırlayan Baumgartner, aynı zamanda çok sevdiği eşinin olmadığı bir dünyada yolunu bulmak zorundadır.

“Sevimli Amaçsızlık”

Auster’ın dili basit ve şefkat dolu – ve bazı açılardan hikaye kendisininkini, ABD’nin New Jersey eyaletindeki Newark’tan 70 yaş üstü bir adamın hikayesini anımsatıyor.

İlk incelemeler etkilendi. Los Angeles Times, romanın “komik ve melankolik” olduğunu yazdı. Auster her zamanki “postmodern havai fişeklerinden” daha azını koydu ve bu kitap için iyi oldu. İngiliz “Guardian” ı överek “Baumgartner” “turbo hızlı bir başlangıçla” başlıyor, ancak sonunda “hoş bir amaçsızlık” olsa bile “yolculuğunun hiçbir varış noktası yok”.

Reklam | Okumaya devam etmek için kaydırın

Auster: “Yazmak bir hayatta kalma meselesidir”

ABD’li yayıncıya göre bu, tüm eserlerini bilgisayar olmadan yazan ödüllü yazarın 18. kitabı. Auster bir keresinde Alman Basın Ajansı’na şöyle demişti: “Elimle yazıyorum, sonra daktiloda yazıyorum, her zaman onu kullanıyorum ve o daktiloya dayanıklı.” Sonuçlar arasında romanlar, kurgu olmayan kitaplar, şiirler, denemeler ve film senaryoları yer alıyor ve bunlar, 1947’de Yahudi göçmenlerin oğlu olarak doğan Auster’ı kendi kuşağının en popüler ve başarılı ABD’li yazarlarından biri haline getirdi.

80’li yılların ortalarında “New York Üçlemesi” ile çıkışını yaptı ve ardından “Manhattan’ın Üzerindeki Ay”, “Mr. Vertigo” veya “İllüzyonlar Kitabı” nihayet çok satan ünlü bir yazar oldu. Kitapları onlarca dile çevrildi ve Avrupa’da kendi ülkesinden çok daha popüler. Auster, hâlâ yazmaya “takıntılı” olduğunu söylüyor. “Benim için yazmak bir özgür irade eylemi değil, bir hayatta kalma meselesidir.”