Amerikalı genetik makasla dünyamı nasıl değiştirmek istiyor?

Aslıhan2312

Co-Admin
ABD'de çekirdeksiz kiraz üretimi yapılıyor. Ve çekirdeksiz böğürtlen. Bu planların arkasında Monsanto'da çalışan ve daha sonra Pairwise adlı start-up'ı kuran Tom Adams var. Her şey çok basit, diyor. Önce laboratuvarda bitkilerin genlerini değiştiriyorsunuz, sonra onları ekiyorsunuz. Ama kiraz ağacı değil.

Hayır, Tom Adams çok daha fazlasını değiştirmek istiyor. Gelecekte kirazlar çalıların üzerinde büyümeli, daha sonra seralara ekilebilirler ve neredeyse olgunlaştıklarında bir yaz fırtınası onlara çarptığında artık patlamayacaklar. Tom Adams ayrıca kirazı tüm yıl boyunca toplanıp yenebilecek bir meyveye dönüştürmek istiyor. Bunun on yıl içinde gerçekleşmesi gerekiyor. Bu neden beni bu kadar üzüyor?

Günaydın Berlin
Bülten

Kayıt olduğunuz için teşekkürler.
E-postayla bir onay alacaksınız.

Patlamakla tehdit edene kadar büyükannem ve büyükbabamın yetiştirdiği tarlada kiraz yedim. En sevdiğim yer dedemin beni kaldırdığı kiraz ağacının çatalıydı. Kulağımın üzerinde bir çift kiraz asılı, kiraz küpeler taktığım çocukluk fotoğraflarım var. Ve tabii ki kiraz taşı tükürme yarışmaları da düzenledik. Kiraz benim en sevdiğim meyvedir, elma ya da patates gibi gelecekte her zaman bulunabileceklerini neden umursayım ki? Tom Adams'ın planlarından neden hoşnutsuzluk duyuyorum? Büyükannemin Amerikalıları tanımlamak için kullandığı kelimeyi neden hatırlıyorum? “Amerikalı” dedi.

Çekirdeksiz kiraz mı? Dikensiz böğürtlen mi olur?

Amerikalı dünyamı alt üst etmek istiyor. Genetik makas, Struwwelpeter'deki gibi çıtır çıtır. “Vay canına, şimdi çok kolay.” Ve böğürtlenlerin sadece tohumları yok, aynı zamanda dikenleri de yok. Her şey mümkün ve evet, tamam, bitkileri iklim değişikliğine uyarlamak için de genetik mühendisliğinden yararlanılıyor. Aksi halde yakında elma yemeyi bırakabiliriz. Ama bu sadece bir uyarı işareti olarak görülemez mi?

Zaten tüm yıl boyunca kiraz yiyebilme düşüncesi beni, kendini çok fazla şekerle tıka basa dolduran bir çocuk kadar hasta ediyor. Her zaman kiraz, her zamanki gibi Noel, her günkü doğum günleri gibi – bu çok fazla.

Herman Melville'in “Moby Dick” adlı romanında yazdığı gibi: “Burada her şey yalnızca karşıtlarıyla var olur ve hiçbir şey kendi başına değildir.” Ne kadar haklı: Vişneyi, elmayı sevemediğim kadar seviyorum çünkü sevmiyorum. tüm yıl boyunca olabileceği gibi.