Artık canımı acıtan her şey: Bert Papenfuß’a veda mektubu

Aslıhan2312

Co-Admin
Bir ay önce Berlinli şair, müzisyen ve puber Bert Papenfuß 67 yaşında hayatını kaybetti. Şehir bir kahraman, serseri ve dil ve bar aptalını kaybetti, Mareile Fellien kocasını kaybetti. Editörler, meslektaşlar ve kurumlar ölüm ilanları yazdı, Mareile Fellien bir veda mektubu yazdı. Bert Papenfuß ile birlikte Rumbalotte pub’ı kuran sanatçı, edebi metinler yazıyor ve Berliner Zeitung okurlarının masal köşelerinden tanıdığı Marzahn’daki davranış sorunları olan çocuklara yönelik bir tesiste aşçı olarak çalışıyor. Anma töreni ve definle ilgili bilgilerin yer aldığı veda mektubunu yayınlıyoruz.

Bert için

Kaos göğsümün arkasında esniyor. Genişleyerek tüm aparatı eziyor. Normalde odanıza gelirdim. Masaya oturuyorsun ve “Benimle otur Mareile” diyorsun.

Konuşurduk. Sana kelimeleri sorarım ve kökenlerini araştırırız. Kelime denklemlerini birlikte çözüyoruz ya da internet sitelerindeki siyasi haberlere göz atıyoruz. Şu anda bir metni çeviriyorsunuz ve Almancada hangi kelimenin daha uygun olduğunu veya aklıma başka bir kelime gelip gelmediğini soruyorsunuz. Bana Klemperer’in sinema günlüğünden okudun. Her akşam bir bölüm ve işimiz bittiğinde sessiz filmleri internetten izledik. Strugatzki kardeşlerle birlikte bu dünyadan giderek uzaklaştık.

“Sen, siyah koşucu”

Seni orada görüyorum; yürüyüşçülerle ya da birine giderken iyi donanımlı gezegen. Sen, siyah koşucu, manzarayı ellerinle kürekle yanından geçiriyorsun. İçinde hareket etmiyorsun, onu uzaklaştırıp yanından uzaklaştırıyorsun. Taş çemberlere, gemi yerleşimlerine, höyüklere ilerleyin ve binlerce yıllık yağmurla ıslanmış tarihin içinde nefes alın.

Reklam | Okumaya devam etmek için kaydırın

Eline dokunmak ve tekrarladığın bir şeyi duymak istiyorum, topraktan yeni çıkardığın, taştaki resimden okuduğun ya da havadan yakaladığın bir şeyi. Sesini özledim. Yazılarınız, notlarınız artık içinde sıkışıp kaldığım bir çit gibi. Bana çatlaklar ve yaralar ver. Şehirde ilerledikçe düşüncelerim de hareket ediyor. Dayanılmaz anılara yer açarlar.

Uzay taşı dairenin içinde yankılanıyor. Kedi pencereden bahçeye doğru uluyor. Daha iyi akustik var.

Artık pek çok kişi seni Lemmy ile bir tezgahta otururken görüyor. Sanırım arkadaşın Knofo’yu aramaya gideceksin. Bütün bu zaman boyunca kulaklarındaydı. Keder bir dalga gibidir, tehditkar bir şekilde yükselir ve korkunun tam anlamıyla hayrete düşmesine zaman verir.

“Hayal edilen varoluş”

Rüyamda metrelerce yükseklikte bir dalganın beni yakaladığını gördüm. Bir sörfçü gibi yarıştığım virajda. Kıvrılmış, karmaşık şey beni kovalıyor. Dalganın tepesinin dönüp kendi midenize çarptığı yerde hâlâ hava var. Ve ben deli gibi nefes alıyorum, aracın dengesizleşmesine, çarpmasına ve derinlere itilmesine hazırlanıyorum. Yönlendirme yok.

Sevgilim, gerçekten çok spontane bir şekilde gittin. Sana hiç yakışmayan yoğun bir tempo. Sondan bir önceki şiirinizde şöyle yazıyorsunuz: “Sürecin bir noktasında duman sönüyor/ gerçek varoluş da hayal ediliyor/ anestezi altındayım/ silme anahtarı (12.4.23, intihar bitkinliğin zaferidir)”. Seni seviyorum. Ve şimdi içimde bu kadar acı veren, gürleyen, öfkelenen her şey bana başlangıcımızı hatırlatıyor. Aşk, aşk ve üzüntü kardeştir. Üçü de ziyarete geliyor ve eğlenmek istiyor. Uzun bir yemek olacak.

Seni öpüyorum M.

6 Ekim’de Şair Bert Papenfuß saat 21.00’de Volksbühne’de okumalar, konser ve film alıntılarıyla onurlandırılacak. “Bu benim hatam değil, öldürülemem.” Bert Papenfuss için. Arkadaşlardan, arkadaşlardan. Bilgi: www.volksbuehne.berlin

7 Ekim’de Bert Papenfuß’un cenazesi saat 10.00’da Greifswalder Straße 229 adresindeki Georgen Parochial Mezarlığı I’de gerçekleştirilecek.