Artık her binanın karnesi olacak

Saliha

Yeni Üye
MEHTAP GÖKDEMİR Ankara – Soyer, Milliyet’in de ortalarında bulunduğu bir küme gazeteciyle Ankara’da bir ortaya geldi. Zelzele konusunda yapılan çalışmalara değinen Soyer, özetle şunları kaydetti:

“Depremden daha sonra şunu idrak ettik ki en kıymetlisi, dirençli kent olmak. Yani kentin ortasında yaşayan insanların yaşadığı kentte inanç duygusu taşımaları. tekrar zelzele olduğunda ne yapacağız, nasıl başa çıkacağız? İki büyük iş yaptık. Birincisi; İnşaat Mühendisleri Odası’yla mutabakat yaptık. 33 bin 100 konut için 160 grup kurduk ve tek tek her binanın karnesini çıkartıyoruz. Türkiye’nin en büyük laboratuvarını kuruyoruz. Önümüzdeki haftalarda bitecek. İzmir’de her binanın bir zelzele karnesi, güvenlik karnesi olacak. İkinci büyük adım da; ODTÜ, Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve 18 Mart Çanakkale Üniversitesi ile bir grup kurduk. Türkiye’nin en büyük fay araştırmasını yapıyoruz. Protokolleri imzaladık. Bütün İzmir’i tarıyoruz. 24 ay sürecek. Bu bittiğinde İzmir ile ilgili muazzam bir röntgen çıkartmış olacağız. İzmir’in nereleri inançlı, nereleri değil, nerelerde yapılaşma kaç kata kadar olmalı, ne kadar olmalı hepsi bitmiş olacak.”

‘Cumhurbaşkanı ‘tamam’ dedi ancak kredi hâlâ orada’

Soyer, Dünya Bankası’nın kentsel dönüşümle ilgili kredisiyle ilgili sürece de değindi. Şubat 2020’de Washington’a gittiğini, Kentsel Dönüşüm Ünitesi ile görüşüp projelerini anlattığını belirten Soyer şöyleki devam etti: “Dediler ki, ‘biz mart sonunda geliyoruz İzmir’e, kentsel dönüşüm projelerinizi yerinde nazaranceğiz’. Heyecanla döndük. Pandemi patladı. Zelzeleden daha sonra da Türkiye Masası Başkanı’nı aradık, ‘deprem yaşadık, kentsel dönüşüm için bir şey yapın’ dedik. İki senede çıkacak krediyi, 3.5-4 ay ortasında çıkarttılar. 250 milyon dolarla başlamıştık, müzakereler kararında 340 milyon dolara çıktı sayı. El sıkıştık.”

bir süre evvel İzmir’e gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan’la mevzuyu görüştüğünü belirten Soyer şu biçimde devam etti: “toplantıda kredi süreci ile ilgili bilgi verdim, ‘Biz bu biçimde bu biçimde bir yol aldık’ dedim. Ağır hasarlı binalarla ilgili devletimizin sunduğu bir imkan var… Orta hasarlılar ile ilgili yok. Sayın Cumhurbaşkanı’na ‘biz bu parayı orta hasarlı binalar için kullanırız’ dedim ve şunu ekledim, ‘Efendim bu para Türkiye’ye girecek. 30 yıl vadeli, 0-92 faizli, 5 yıl ödemesiz, 25 yıl ödemeli. Türkiye iktisadını canlandırır. En az 7-8 bin konut yapabileceğiz bu sayıyla.’ Cumhurbaşkanı da, ‘Çok düzgün, tamam. Ben bunu arkadaşlarla konuşacağım’ dedi. Ayrıldık, üzerinden üç ay geçti. Kredi hâlâ orada duruyor.”

Kılıçdaroğlu ile görüştü

Soyer, CHP Genel Merkezi’nde Genel Lider Kemal Kılıçdaroğlu’nu ziyaret etti. Edinilen bilgiye bakılırsa, ziyarette Soyer, belediyelerde, “İklim Değişikliği Daire Başkanlığı kurulması” teklifini Kılıçdaroğlu’na sundu.