ASPİLSAN’ın lityum pil fabrikası Nisan’da seri üretime geçiyor

seher

Aktif Üye
ASPİLSAN’ın lityum pil fabrikası Nisan’da seri üretime geçiyor Yerli teknoloji şirketi ASPİLSAN güç tarafınca Kayseri’ye üretimine devam edilen Lityum İyon Pil Üretim Tesisi’nde sona yaklaşıldı. Fabrikada makine sistemlerinin kurulumunun Ocak 2022’de tamamlanması, Nisan 2022’de de seri üretime geçilmesi planlanıyor.

Tesiste üretilecek lityum iyon piller Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) kullandığı eserlerde ve yerli araba TOGG’da kullanılacak. bununla birlikte yurt dışına ihracatı yapılacak

Evvel TSK için daha sonra özel bölüm için üretim yapılacak

Tesiste üretilecek piller birinci etapta TSK gereksinimine göre belirlenecek. Seri üretim sınırından çıkacak birinci pil silindirik tipte olacak, 2,8 amper saat kapasiteye ve 3,6 volt tansiyona sahip bulunacak. Elektrot hazırlama, pil montaj ve formasyon sınırları olmak üzere üç kısımdan oluşacak tesis, dakikada 60 pil üretim kapasitesine sahip olacak. İlerleyen devirde farklı tip, boyut ve teknolojideki piller geliştirilecek. bu biçimdece özel bölümün gereksinimi karşılanacak.

ASPİLSAN Güç yalnızca pil üretimi ile kalmıyor güç gereksinimleri konusunda dışa bağımlılığı azaltmak için Ar-Ge çalışmaları yürütüyor. ASPİLSAN Güç, 2020 yılında Ar-Ge proje sayısına göre ülkemizin en epey proje yürüten 36. firması, Ar-Ge harcamalarında ise en büyük 182. firması oldu.

Dünyada lityum kıtlığı başlıyor

Dünya genelindeki tüketim çılgınlığının artmasıyla birlikte ham unsur ıstırabı yaşanıyor. Bildiğiniz üzere çip krizi niçiniyle teknolojik mamüllerin seri üretim suratı düştü, fiyatlar arttı. Araba kıtlığı yaşanmaya başladı. Çip kriziyle birlikte bir de magnezyum krizi başladı diye üzülürken son olarak lityum krizi uzunluk göstermeye başladı. Pillerin ve bataryaların ana hammaddesi olan lityuma talep önemli oranda arttı. Çinli lityum üreticileri talebe yetişemiyor. Lityum karbonat gerecinin ton fiyatı yıl başından bu yana yüzde 276 artış gösterdi. Lityum madenlerinin sayısı artmadığı sürece lityum külfeti büyüyecek ve yeni bir kriz başlayacak.