Bakan Ersoy Haluk Dursun Kütüphanesi açılış merasimine katıldı

Saliha

Yeni Üye
Üsküdar Belediyesi tarafınca projelendirilen Haluk Dursun Kütüphanesi İstanbulluların hizmetine girdi. 2019 yılında geçirdiği trafik kazası kararı ömrünü kaybeden Kültür ve Turizm Bakan yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun’un ismini taşıyan kütüphane, Dursun’un doğum günü olan 16 Aralık tarihinde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un iştirakiyle hizmete açıldı. Üsküdar Belediye Lideri Hilmi Türkmen’in mesken sahipliğinde gerçekleştirilen merasime, Ulusal Eğitim Bakan Yardımcısı Ahmet Emre Bilgili, İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyet Lideri Bilal Erdoğan, Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun’un ailesi, çalışma arkadaşları, epeyce sayıda öğretim nazaranvlisi ve öğrenciler katıldı. Üsküdar Belediye Lideri Hilmi Türkmen’in Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a armağan vermesinin akabinde açılış kurdelesi kesildi.

“KENDİSİNE YAKIŞAN BİR YAPITLA BÜTÜNLEŞİYOR”

Merasimde konuşma yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Merhum Ahmet Haluk Dursun’un isminin verildiği manalı bir icraatı hizmete açmak için sizlerle burada bir ortaya gelmiş olmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Bu vesileyle değerli hocamızı bir kere daha rahmetle anıyor, sizleri hürmet ve sevgiyle selamlıyorum. Öğrenmeye, öğretmeye ülkesine ve milletine hizmet üretmeye adanmış bir ömrün ismi bugün burada bir kere daha kendisine yakışan bir yapıtla bütünleşiyor. Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun, gençlerin önünü açmaya, onların özgüvenli, donanımlı, sorumluluk alan ve fark yaratan bireyler olmasını sağlamaya hayli ehemmiyet veriyordu. Şöyle diyordu gençlere seslenirken, ‘Merak etmeye kendinizi alıştırın. Öğrenmenin başı merak etmektir.’ Bunun gerisine daha biroldukca öğüt eklemiş, soru sorma alışkanlığı edinin ve öğrenmeye doymayın tavsiyelerinde de bulunmuştur” dedi.

“ZAMANA BEDEL KATACAK YERLER HALİNE GETİRİYORUZ”

Ülkesini ve milletini seven her bireyin öncelikli sorumluluğu kendisini donatmak, bilginin evvel takipçisi daha sonra üreticisi olmaktır diyen Ersoy, ” Bilmek ile ilim sahibi olmak içindeki fark da burada yatar. Biz bilginin ve ilim sahiplerinin asırlık mirasına konut sahipliği yapan kütüphaneleri bu yüzden hayli önemsiyoruz. Vaktinizi en verimli biçimde geçirebileceğiniz bir anlayışla kütüphaneleri toplumsal ömür alanları, sergilerle atölyelerle, eğitim ve etkinliklerle vakte paha katacak yerler haline getiriyoruz. İnşa ettiğimiz çabucak her yapıtta kütüphane bulunmasına itina gösteriyoruz. Cumhuriyetimizin 98’inci yaşında Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle İstanbul Atatürk Kültür Merkezini hizmete açtık. Dünyanın en değerli 10 kültür merkezinden biri olan bu muazzam kültür ve sanat kompleksi artık halkımızın buyruğuna amadedir. Opera ve tiyatro salonu, sineması, müzik stüdyosu, atölyeleri, stant salonları derken burayı fazlaca geniş yelpazede bir içeriğe sahip kıldık. Kelamını ettiğim şuurla yeni AKM’ye bir de kütüphane kazandırdık.” diye konuştu.

“2022’DE RAMİ KIŞLASI KÜTÜPHANESİNİ İSTANBUL’A KAZANDIRACAĞIZ”

Konuşmasına devam eden Ersoy, “İhtisas kütüphanesi olarak kurgulanan sanat, müzik, mimarlık, tasarım üzere başlıklara odaklanan güçlü içeriğiyle bütün sanatseverler ve araştırmacılar için kıymetli bir merkez olma özelliği taşıyan bir yerden bir kütüphaniçin bahsediyoruz. 2022’de Rami Kışlası Kütüphanesini İstanbul’a kazandıracağız. 51 bin metrekare açık, 36 bin metrekare kapalı alanı ile İstanbul’un en büyük dünyanın ise sayılı kütüphanelerinden birini inşa ediyoruz. Her yaş kümesinden ve her bölümden insanımız bu süper yapıtta kendisine hitap eden içerikler, etkinlikler ve hizmetler bulacak. İnanıyorum ki Türkiye’nin en epey ziyaret edilen yapıtlarından biri olacak. Çok farklı bir konsept ile tasarlanıyor. İnşallah 2022 sonuna yetiştireceğiz.” formunda konuştu.

İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyet Lideri Bilal Erdoğan ise, “Hem bu biçimdesine hoş bir kütüphanenin daha Üsküdar’a kazandırılmış olması gençlerimiz için epeyce hoş haber öteki taraftan da Haluk Dursun hocamızın ismini yaşatılması. Tabi ki bizim de emsal çalışmalarımızdan Fuat Sezgin Vakfı’ndaki çalışmalarımızda bir yandan Fuat Sezgin hocamızın neler yaptığını anlatmaya çalışıyoruz. Başka vurgum da benim her vakit Fuat Sezgin üzere bir insan bizim vaktimizde yaşadı vurgusu. Onların değerini bilmek, onlar üzere olmaya çalışmanın beyhude bir gayret olmadığını hatırlatmak kıymetli diye düşünüyorum. ötürüsıyla Haluk Dursun diye bir insan hayatış evet. Bizim vaktimizde hayatış, neler yazmış neler yapmış. Aşikâr ki hayli uygun bir insanmış. Ve bu yaşadığımız dünyada tüm zorluklara kötülüklere karşın çok yeterli insanların olduğunu fazlaca fazla uygunlukların olduğunun gençlerin görmesi gerekiyor. Gelecekle ilgili kaygılanıp dururken aslında gelecekle ilgili epey hoş şeylerin modülü olabileceklerini anlamaları gerekiyor. O prestijle hem bu kütüphanenin birebir vakitte Haluk Dursun hocamızın isminin yaşatılmasının Üsküdarımıza, ülkemize güzel uğurlu olmasını diliyorum.” dedi.

40 bin baskılı, 25 bin dijital kitabın yer aldığı Haluk Dursun Kütüphanesi, birebir anda 200 gencin ders çalışmasına imkân yaratacak. Gençlerin 7 gün 24 saat ders çalışabilecekleri, imtihanlara hazırlanabilecekleri sağlıklı bir çalışma ortamı sağlayan kütüphanede hem de gençlere ikramlar da yapılacak.