Bakan Ersoy: İstanbul’u memleketler arası aktifliklerin merkezi haline getirmeye başlıyoruz

Saliha

Yeni Üye
Fotoğraf sanatkarı İzzet Keribar’ın ‘Miras: İstanbul’da Osmanlı Mimarisi ve Çini Sanatı’ temalı standı Türk ve İslam Yapıtları Müzesi’nde açıldı. Standın açılışına Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, fotoğraf sanatkarı İzzet Keribar ve sanatseverler katıldı.

16. Yüzyılda Mimar Sinan’ın yapıtları ve bu yapıtlardaki çinilerin görsellerinden oluşan stantta, Rüstem Paşa Camii, Sokullu Mehmet Paşa Camii, Sultan 2. Selim Türbesi, Topkapı Sarayı, Piyale Paşa Camii, Takkeci İbrahim Ağa Camii, Şehzadebaşı Camii, Fatih Camii Avlusu, 3. Ahmet Çeşmesi, Mısır Çarşısı, Şehzade Camii, Süleymaniye Camii, Hürrem Sultan Türbesi, Yavuz Sultan Selim Camii, Mihrimah Sultan Camii, Tophane-i Amire, Atik Valide Camii, Mesih Mehmet Paşa Camii, Sultan Ahmet Camii üzere birfazlaca yapıtın fotoğrafları yer aldı. Toplam 37 adet fotoğraftan oluşan stant 20 Ekim’e kadar açık olacak.

“KENDİSİNE TEŞEKKÜR BORÇLUYUZ”

Stant alanını gezdikten daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “İzzet Keribar hoca bizim fotoğraf konusunda yetiştirdiğimiz en kıymetli sanatkarlarımızdan biri. Hoş olan, sanatını yeni kuşakların yetiştirilmesi açısından paylaşıyor olması. Bugün 16. yüzyıl Osmanlı mimarisi ve çinilerle ilgili hazırlanmış bir sergiyi gezdik. İzzet hocanın fotoğraf sanatkarı olmasından öte, kültür ve sanat konusundaki uzmanlığı kültür sanat bedellerinin nasıl fotoğraflanacağı hakkındaki bilgisi o fotoğrafı fazlaca daha pahalı yapıyor. Kendisine teşekkür borçluyuz. İzzet hocamız yalnızca bakanlığımızdan ve cumhurbaşkanlığımızdan ödüllü bir hoca değil, dünyanın bu hususta otorite olmuş birfazlaca kurumdan ödül almış bir hocamız” dedi.

“15 EKİM’DE DE LANSMANINI YAPMAYA BAŞLAYACAĞIZ”

Bakan Ersoy, kelamlarına şöyle devam etti:

“29 Ekim’de Atatürk Kültür Merkezi’nin açılışını gerçekleştireceğiz. Biliyorsunuz ki pandemiden en epeyce etkilenen kesim kültür sanat ve aktiflik alanları oldu. Tüm dünyada olduğu üzere Türkiye’de de olağanlaşma süreci başladı. Aşılama çalışmalarında epey âlâ yerlere geldik. Biz 29 Ekim prestijiyle İstanbul’dan başlayarak epeyce ağır bir biçimde kültür sanat etkinliklerini hayata geçirmeye başlıyoruz. 15 Ekim’de de bunun lansmanını yapmaya başlayacağız. Etkinlikler Türkiye ile hudutlu olmayacak. Dünyadan biroldukça sanatçı ve kurumu da ülkemize davet ettik. İstanbul’u milletlerarası aktifliklerin merkezi haline getirmeye başlıyoruz.”

“İSTANBUL’DA DOĞAN BİR İSTANBUL ÇOCUĞUYUM”

Sergiyi 2 sene evvel planladıklarını söyleyen fotoğraf sanatkarı İzzet Keribar ise “Pandemi yüzünden biraz ertelemek zorunda kaldık. Sayın Coşkun beyin bir telefonu ile başladık. Konusu ne olsun diye sorduklarında 16. yüzyıl Mimar Sinan periyodu olsun dedim. Kabul edildi ve fotoğraflar basıldı. Fakat 2 sene beklemek zorunda kaldık. Olağan bu biçimde bir standın hazırlanması vakit alıyor. Ben İstanbul’da doğan bir İstanbul çocuğuyum. Bana ‘sen ne fotoğrafı çekersin’ diye sorduklarında ben Türkiye fotoğrafı çekiyorum diyorum. Benim gayem Türkiye’yi en düzgün yerleriyle yurt dışına tanıtıcı fotoğraflar çekmek. Umarım daha uzun yıllar uzunluğu yapmaya devam ederim” diye konuştu.

Standa ailesiyle gezmeye gelen Hatice Elif Kantar, “Amatör olarak çini ile uğraşıyorum. Fotoğraflar epeyce gerçekçi olmuş. bununla birlikte fotoğrafların bir arşiv çalışması olarak da bedelli olduğunu düşünüyorum” dedi. Mehmet Akif Aydın ise “Sergi fazlaca hoş, standa gereç olan eserler de hayli hoş. Ben epeyce beğendim” sözlerini kullandı.

Sanatçı İzzet Keribar, stantta fotoğraf severler için iki adet atölye çalışması gerçekleştirecek. Ayrıyeten mimaride çini sanat mevzularının ele alınacağı söyleşi ve seminerler yapılacak.