Bakan Ersoy’dan yangın açıklaması: Diğer maksatla tahsisi mümkün değil

Saliha

Yeni Üye
Ersoy, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Muğla’daki yangınlara ait Milas’ta yangın uyum merkezinde açıklamada bulundu.

Yangının kısa müddette denetim altına alınması için ağır çalışma yürütüldüğünü aktaran Ersoy, “İlk etapta yangınla çabada yangının tehlike altındaki yerleşim merkezlerinden uzaklaştırılması sağlandı.” dedi.

Hava koşullarının çalışmaları güçleştirdiğine dikkati çeken Ersoy, “Rüzgar da müsaade verirse en kısa müddette yangını denetim altına alırız diye düşünüyoruz.” tabirini kullandı.

Yangınla çabayla ilgili tartışmalara değinen Ersoy, “Yangınla gayret twitle olmuyor, şahsen alanda operasyonun ortasında olarak oluyor. Bilhassa sahanın ortasında çaba eden arkadaşlarımız, ilgili kurumlarımız işini hayli düzgün biliyorlar. Onların en çok gereksinimi olan şey motivasyon.” diye konuştu.

Orman topraklarının turizme açılıp açılmayacağı istikametindeki tartışmaların da yersiz olduğunu tabir eden Ersoy, “Yanan orman yerlerinin rastgele bir sebeple, Anayasa, kanunlar yeterince yapılaşmaya yahut diğer emelle tahsisi mümkün değildir. Yanan topraklar öncelikli olarak tekrar orman toprakları ağaçlandırılır, orman haline gelmesi kanundur, mecburiyettir, zorunluluktur.” tabirini kullandı.

Otellerdeki durum hakkında bilgi veren Ersoy, “Şu anda büsbütün boşaltılmış bir tesisimiz yok. Kısmi önlem gayeli boşaltılıp birkaç saat ortasında dolan tesislerimiz var.” dedi.

VATANDAŞLARA GEÇMİŞ OLSUN İLETİSİ

Bakan Ersoy, vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini ileterek, evvelarinin yerleşim alanlarının garanti altına alınması olduğunu söylemiş oldu.

Birinci etapta yangınla uğraşın o biçimde ağırlaştırıldığını vurgulayan Ersoy, “Şu anda yangın denetimli bir biçimde ince ve uzun bir sınır üzerinde yerleşim merkezlerine uzak biçimde devam ediyor. Lakin bilhassa ağır tonajlı uçakların da uğraşa katılmasıyla dar ve uzun olan çizginin en kısa müddette denetim altın alınacağına umudumuz yüksek.” diye konuştu.

Ersoy, gerek Manavgat gerekse Marmaris ve Muğla’da alandaki ziyaretlerinde başta mahallî halk olmak üzere fazlaca motive, istekli biçimde nazaranvli işçiye takviye olduklarını, gerilerinde durduklarını, onların her türlü gereksinimlerini karşıladıklarını gördüğünü bildirdi.

Motivasyonun kıymetine işaret eden Ersoy, “Sahadaki vatandaşımız, mahallî halkımız bu dayanağı sağlarken alanda olmayan insanların attığı tweetlerle hele hele bunlar politikler olduğu vakit olayın motivasyonunu bozduğu vakit inanın alandaki arkadaşlarımız açısından hayli yıpratıcı oluyor.” diye konuştu.

Ersoy, yanan alanların ağaçlandırılarak orman yerlerine dönüştürülmesinin mecburilik olduğunu belirterek, “Bu savda bulunan şahıslar de bunu fazlaca âlâ biliyorlar. Bilmelerine karşın bunun farklı gayelerle yıpratma, motivasyonu bozma emelli kullanılması bilhassa epeyce yanlış adımlardır. Birliğin, birlikteliğin gerektiği periyotta en son yapılması gereken harekettir.” sözünü kullandı.

“ÖNEMLİ OLAN ALANDAKİ MÜCADELEDİR”

Ersoy, bilhassa son vakit içinderda gündeme gelen yasal değişiklikle ilgili kanun unsuru olduğuna işaret ederek, şu biçimde konuştu:

“Tamamen 39 yıldır yürürlükte olan kanunların biroldukca kurumumuza verdiği yetkinin sonlandırılmasıyla ilgilidir. Yani ek bir hak getirmemekle birlikte mevcut yetkinin sonlandırılmasıyla ilgili yasal düzenlemedir, ilgili kanun husus. Bilhassa söylüyorum yanan yerlerle ilgili olan kısım, hem anayasa hem kanunlarımızla bilhassa belirtilmiştir. Yanan topraklar orman yerleri öncelikli olarak ağaçlandırılması gereken yerlerdir. Rastgele bir gayeyle yapılaşmaya ya da farklı gayeyle tahsisi esasen hukuken de mümkün değildir. Değerli olan alandaki çabadır. Vatandaşlarımızın yaptığı üzere yerinde ilgili kurumdaki arkadaşlarımıza takviye oluyor. STK ve tüm vatandaşlarımıza göstermiş oldukları işbirliğinden dolayı teşekkür ediyorum. 6 gündür gözlemliyorum farklı noktaların hepsinde birebir şey oluyor. Omuz omuza çalışarak, elbirliğiyle bu olayı kısa müddette atlatacağımızı düşünüyoruz.”

“MADDİ HASARLARLA İLGİLİ HAZIRLIKLARIMIZ VAR”

Önceliklerinin yerleşim alanlarının ve can güvenliğinin sağlanması olduğunu belirten Ersoy, “Maddi hasarların telafisi mümkün. Onunla ilgili hazırlıklarımız var, biz onları en süratli biçimde telafi ederiz. Önceliğimiz en süratli biçimde, bir kaç gün ortasında demek istiyorum, bu yangını sonuçlandıracağız, vatandaşlarımızla, kurumlarımızla el birliğiyle sonuçlandıracağız. Gerisi bizim işimiz, aslına bakarsanız onu halledeceğiz. her insanın içi rahat olsun.” diye konuştu.

Ersoy, yangın niçiniyle Marmaris’te bir tesisin boşaltıldığını, bu tesistekilerin de komşu tesislere kaydırıldığını kaydetti.

Tesislerin genelde önlem maksatlı boşaltıldığını aktaran Ersoy, “Can güvenliğini garanti altına almak için boşaltılıyor. Bir kaç saat daha sonra, tehlikenin önlenmesiyle bir arada yeniden konuklar otellerine yerleşiyorlar.” dedi.