Bakan Özer: Öğretmen başına düşen eğitim saati 93,4 saate ulaştı

Saliha

Yeni Üye
Ulusal Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, öğretmenlerin mesleksel gelişimleri için yeni periyotta başlatılan kapsamlı dayanak sunma çalışmaları kararında eğitimlere iştirakçi sayısı yüzde 34 arttı.

2020 yılında yüz yüze ve uzaktan eğitimlere katılan öğretmen sayısı 1 milyon 187 bin 852 iken 2021 yılında bu sayı 2 milyon 773 bin 317’ye yükseldi. Düzenlenen eğitim kapasitesindeki artış, öğretmen başına düşen eğitim saatine de yansıdı. 2017 yılında bir öğretmen yılda ortalama 35 saat eğitim alırken bu sayı 2018 yılında 39’a, 2019 yılında 51’e ulaştı. 2020 yılına gelindiğinde ise 41,6’ya düşmüştü. 2021 yılında bir öğretmen ortalama 93,4 saat eğitime katıldı. bu biçimdelikle bu alanda son 5 yılın en yüksek oranına ulaşılmış oldu.

‘MUTLULUK DUYUYORUM’

Bahse ait değerlendirmelerde bulunan Bakan Özer, bu vakitte odaklandıkları konulardan en değerlisinin, öğretmenlerin mesleksel ve şahsi gelişimlerinin epeyce boyutlu desteklenmesi olduğunu belirtti. Bu kapsamda epey boyutlu adımlar attıklarını belirten Özer, “Attığımız adımların sonuçlara olumlu yansımasını görmekten memnunluk duyuyorum. 2021 yılında düzenlediğimiz eğitimlere katılan öğretmen sayımız 2020 yılına göre yüzde 34 artarken, bu artışla son 5 yılın en yüksek kişi başı eğitim saatine ulaşmış olduk. Buna nazaran, öğretmen başına düşen eğitim saati 2020 yılında 41,6 iken bu sayı, 2021 yılında yüzde 125 artışla 93,4 saate ulaştı. Bu süreçleri muvaffakiyet ile yürüten Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğümüze fazlaca teşekkür ediyorum” dedi.

‘ÖBA BİRİNCİ SEFER YARI YIL KULLANILACAK’

Bakan Özer, 2022 yılında öğretmenlerin uzaktan eğitimde eğitim seçeneklerini zenginleştirmek için Öğretmen Bilişim Ağı’nı (ÖBA) kurduklarını belirterek, bu platformun birinci defa 21 Ocak-7 Şubat 2022 tarihlerindeki 2 haftalık yarıyıl tatilinde kullanılacağını kaydetti. Özer, yeni devirde merkezi ve uzaktan eğitimlere ek olarak lokal ve okul bazlı eğitime de geçeceklerini belirterek, “Bu yeni uygulama ile okul seviyesinde de mesleksel gelişim faaliyeti düzenlenmesine imkan sağlıyoruz. Okullarımız almak istedikleri eğitimleri, talep münasebetlerini ve ulaşmak istedikleri sonuçları belirleyerek mesleksel gelişim planlarını oluşturacaklar ve Bakanlık olarak biz de bu talebin bütçesini direkt okula aktaracağız. Bu uygulama ile daha gerçekçi temellere dayanan ve daha epey öğretmene ulaşan bir mesleksel gelişim sistemine kavuşmuş olacağız. Bu kapsamda bilhassa proje okullarımıza tartı vereceğiz” dedi.