Bakan Soylu, Bartın’da sel bölgelerinde inceleme yaptı

Saliha

Yeni Üye
Bartın’da sel bölgelerinde incelemelerde bulunan Soylu, afetten en epeyce etkilenen Zafer köyünde sohbet ettiği vatandaşlara “geçmiş olsun” dileklerini iletti, yardım gruplarına kolaylık diledi. Burada vatandaşlara seslenen Soylu, bölgedeki hasarın giderilmesi konusunda epey daha uygununu yapmadan çalışmaları durdurmayacaklarını ve kimsenin tasasının olmaması gerektiğini söylemiş oldu.

Karşı karşıya kalınan afetlerde ağır bir çalışma gerçekleştirdiklerini söz eden Soylu, şunları kaydetti:

“Şimdi de burada birebirini yapacağız. Milletin işbirliğini, elbirliğini ortaya koyduk. Devletin gücünü ortaya koyduk. Yaklaşık yalnızca Kastamonu’da bin 345 kişi çatılardan helikopterle kurtuldu. 1500 kişiyi botlarla dalgıçlarımız, polis, jandarma, İHH, AKUT… Onlarla oradan kurtarabilme fırsatına sahip olduk. İşin maddi boyutunda elimizden geleni yapıyoruz da aslına bakarsanız. Bozkurt, Kastamonu ve Sinop’ta mesken hasarlarının yüzde 95’ini, araç hasarlarının büyük bir kısmını ödeyiverdik. Ticari kuruluşlarla bir ortaya geldik. Onlarla halleştik. Hem Sinop’ta bizatihi kendim, vali arkadaşlarım daima birlikte oturduk. İki tam gün sürdü. Burada da birebirini yapacağız.”

Ticari kurumları ayağa kaldıracaklarını, konutları eskisinden daha yeterli biçimde yapıp sahiplerine teslim edeceklerini aktaran Soylu, “Hasarların da kıymetli ve büyük bir kısmını karşılayacağız. Van, Elazığ’da bu yapıldı. Rize, Giresun, Arhavi’de de yapıldı. Burada da yapılacak. Devlet bugün için lazım. Onun için Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın tekrar selamları ve geçmiş olsun dilekleri var. Buyruğunuza amadeyiz.” tabirlerini kullandı.

“Daha güzelini yapıp teslim edeceğiz”

Batı ülkelerinde yaşanan sel felaketleriyle Türkiye’dekini kıyaslayan Soylu, şu biçimde devam etti:

“Batı ülkelerinde görüyoruz. Arhavi’de, Rize’de sel olduğu vakit batıda birkaç ülkede de sel oldu. Hala patinaj yapıyorlar. Biz ise oralardaki işlerimizi tamamladık, yapısal hasarlarımız var. Köprülerimiz var. Köy yollarımızda bozukluklar var. Köy içi yollarda parkelerde bozukluklar var. Su hasarları var. Elektrikte bir ekip süreksiz önlemler sağlandı lakin yapısal hasarlar var. Bunların hepsini de tamamlıyoruz, bitiriyoruz daha düzgününü yapıp teslim edeceğiz. Bizim işimiz, misyonumuz bu. bakılırsavimizi yerine getireceğiz.”

Sel bölgelerinde nazaranv alan bütün kurum ve yardım kuruluşlarının kol kola olduğunun altını çizen Bakan Soylu, “Büyük bir imtihan ve imtihanla karşı karşıyaydık. Allah bizi birbirimize bu imtihanda mahcup etmedi. Devleti millete, milletimizi birbirine mahcup etmedi. İnşallah bu biçimde bir afetle yine karşı karşıya kalmayız.” diye konuştu.

“Büyük devlet olduğumuzu göstermiş olduk”

Bölgeye rekor ölçüde yağış düştüğünü, buna karşın Bartın merkezinde sel ve taşkınla karşılaşılmadığını aktaran Soylu, bugüne kadar alınan önlemleri artırarak devam ettireceklerini, alt yapı hasarlarının giderilmesine ait de epeyce kısa mühlet ortasında ihalelerin yapılacağını lisana getirdi.

Bakan Soylu, kelamlarını şöyleki sürdürdü:

“Kayıplarımıza Cenab-ı Allah’tan rahmet diliyoruz. Hocalarımızla bugün Bozkurt’ta bir mevlit yaptık. Hocalarımız orada (hayatını yitirenlerin) hükmen şehit olduklarını söylemiş oldu. İnşallah Cenab-ı Allah cennetiyle, cemaliyle müşerref eyler, duamız odur. Bir defa daha güç vakitte büyük bir millet ve büyük devlet olduğumuzu göstermiş olduk. Onlarca köye helikopterlerle jeneratör indirdik. Yüzlerce köye besinlerini, ekmeklerini ve sularını getirdik. hiç bir şeyden erinmedik. kimi vakit ben kaçak yaptım. Köyün çocuklarını helikopterlerle gezdiriverdim.”

Soylu, Ulus ilçesi Akörensöküler köyünde sele kapılarak ömrünü kaybeden 85 yaşındaki Arife Ünal’ın ailesine de taziye ziyaretinde bulundu.

Kumluca beldesindeki incelemeleri sırasında rast geldiği Libya’da nazaranv yapan Piyade Komando Uzman Çavuş Muharrem Dursun ile Ümran Esen’in düğün merasimine katılan Soylu’ya ziyaret ve incelemelerinde Vali Sinan Güner, Belediye Lideri Cemal Akın, AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, AK Parti Vilayet Lideri Turhan Kalaycı ve MHP Vilayet Lideri Ercüment Özçelik de eşlik etti.