“Başkalarının acı çekmesi için gözleri ve kalpleri aç”

Aslıhan2312

Co-Admin
Berlin Filarmoni'nde nadiren pek çok genç görülüyor: 600'den fazla Çarşamba akşamı Margot Friedländer için bir anma etkinliğine katılmaya geliyordu. Gençler, Shoah mağdurlarının son yıllarda okuduğu okullardan geliyorlar. Sadece 2024'te Friedländer, 103 yaşında 212 etkinlik tamamladı. “Margot, gençlere mesajlarını kabul etmeleri ve devam ettirmeleri için ilham vermeyi başardı” diyor Margot Friedländer Vakfı CEO'su Karsten Dreinhöfer. Şimdi kurucu olmadan devam etmek temelde. Margot Friedländer 9 Mayıs'ta öldü.

Dreinhöfer, Margot ile zamanın basit olduğunu söylüyor. Şimdi vakıf, çağdaş tanıklara devam etmek zorunda kalma zorluğuyla karşı karşıya: “Misyonunun devam etmesine karar verdik.” Dreinhöfer teknolojiye güveniyor: “Bir avatar inşa etme sürecindeyiz. Bununla birlikte, okullarda veya toplumun başka bir yerinde kullanmak için olası seçeneklerimiz var.”

Bu amaçla, ortopedik profesör Friedländer'ın konuşmaları, röportajları ve katkılarında oturuyor ve boş zamanlarında bunları kopyalıyor. Orijinal kaynaklarla vakfın okullara sağlamak istediği bir hazineniz var: “Bu sadece hikayenizi anlatmak değil, aynı zamanda değerlerinizi de iletmekle ilgilidir” diyor Dreinhöfer. Vakıf, gelecekte her taraf siyasi konumdan kaçınmaya devam etmek istiyor. Friedländer'in ideallerini aktarmak için vakıf, okullarda insanlık fikrini taşıyabilecek çarpanların eğitildiği bir akademinin kurulmasını düşünüyor.

Nasıl çalıştığını gösteren büyükelçilerden biri, Hamburg'daki Helmut-Schmidt-Gymnasium'da YAD-Vashem Okulu Ortaklığı ve İsrail-Almanya Exchange projelerinin kültür memuru ve koordinatörü Hèdi Bouden'dir. Anma etkinliğinde, Margot Friedländer için nasıl bir kart yaptığını söyledi, ancak sonunda kartı teslim etmeyi unuttu.

Kart onunla dünyaya gitti: “Ve ben de onu geri aldım – ertesi sabah İsrail'e uçuşumda, bu karanlık zamanda 'Umut Mimarisi' umuduyla görevimde. Kartın kendimle birlikte giyiyordum – İsrailliler ve Filistinliler ve Gaza'nın, Shaar Hanegev'in hayatta kalması ve tüm ülkenin tüm ülkesi – ve tüm ülkelerde daha fazla Arab!

Bouden ayrıca Almanya'ya yay yaptı ve sordu: “Demokrasimiz ne olacak? Auschwitz'den 80 yıl sonra – aşırılık yanlısı partiler, örgütler, dergiler, ideolojilerin toplumumuzun ortasında kabul edildiği nasıl olabilir?”

Margot Friedländer ayrıca Almanya'daki birçok politikacıyı da şekillendirdi. Eski Federal Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock da Filarmoni'ye geldi. Margot Friedländer'ın onu tutumunda ne ölçüde şekillendirdiği sorulduğunda, Baerbock Berliner Zeitung'a şunları söyledi: “Margot Friedländer'dan insanlığın gerçekte ne anlama geldiğini anlamayı öğrendim. Hayata inanmamı ve güç bulmamı sağladı: 'Yahudi kan yok, Hıristiyan kan, Müslüman kan, sadece insan kanı yok!' – benim için siyasi bir rehberlik haline geldi “

Friedländer'in ilkeleri “7 Ekim'deki Hamas saldırısından sonra onun için özellikle önemlidir”. Terörün amacı her zaman “insanları birbirlerine karşı yetiştirmek” dir. Federal Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ve iktidardaki belediye başkanı Kai Wegner'e göre, bu tam olarak buna karşı, insanlığa yönelik siyasetin aşılanması gerektiğini söyledi. Müzikal olarak, Berlin Filarmoni üyeleri, Max Raabe, Eyalet ve Katedral Korosu Berlin, Folkadu-Edensble ve David Hermlin, salıncak dans orkestrasıyla müzikal olarak göründü.