Batı Berlin’deki çocuklar bana “Ossi-Schwein” adını verdiler

Aslıhan2312

Co-Admin
Alman Birlik Günü’nde kendime, yeniden birleşmenin sona ermesinden 34 yıl sonra nerede olduğumuzu soruyorum. Sonuçta birlik beklenmedik olduğu kadar hızlı da geldi. 1989 sonbaharında Doğu Almanya vatandaşları hala reform istiyordu; Kasım ayında Batı’ya akın ettiler, şampanya ve tezahüratlarla karşılandılar ve Ekim 1990’da “hızlı yapıştırma ünitesi” geldi.

Ben bir çocuktum. Benim için Batı, bir doğum günü ve Noel’in bir arada olduğu bir gün gibiydi: Berlin Duvarı yıkıldığında yabancılar bana Batı çikolatası ve sakız verdiler. Bir çiçekçi bana güller verdi, eşi de bana bir “Schwigchen Dick” plağı verdi.

Bu güne kadar rekorum hâlâ bende. Bir yıl sonra doğum günüm ve Noel’im unutuldu. Artık çikolatayı ve sakızı göremiyordum ve uykumda rekoru biliyordum. Doğu Almanya’daki masal tabaklarımı, en sevdiğim meyankökünü ve “ışıldayan saati” özlüyordum. Ancak onlar gittikten sonra onlardan hoşlanmaya başladım. Birçok insan için bu böyleydi.

Reklam | Okumaya devam etmek için kaydırın

Çünkü ancak Doğu Almanya’nın çöküşüyle birlikte “Ossis” olduk; kaç yaşında olursak olalım Doğu Almanya, yeniden birleşme ve birleşme sonrası dönemler hayatımızı şekillendiriyor. Tarihi bir ayrıcalık olduğu düşünülebilir. Başka kim bu kadar zengin bir deneyime sahip?

Ama o zamanlar Batı Berlin’deki çocuklar bana “Ossi-Schwein” diye bağırıyorlardı. Bundan sonra artık Batı’ya gitmek istemedim. Bugün aynı yaştaki Doğu Almanlarla tanışıyorum ve benzer deneyimleri paylaşıyoruz. Özellikle birleşme sonrası dönem bizi etkiledi. Yeni sistemi anlamak isteyen yeni okullar, yeni değerler ve veliler vardı. İş, oryantasyon ve sosyal güvenlik arıyorlardı. Yanıtlar aradım: Örneğin, neden sınıfta tarih birdenbire komünizmin çöküşünden öncesine göre bu kadar farklı hale geldi? Tarih sadece olup bitenlerden ibaret değil miydi? Tabii ki değildi. Tarih toplumsal şimdiki zamanı meşrulaştırır. Bu, her zaman bir perspektif meselesi olduğu anlamına gelir.

O zamanlar bunu anlamadım. Meyan kökümü ve “titreşim saatini” bir birim olsun ya da olmasın geri istiyordum. Sonuçta iki sosyal sistemde gelişen şeyleri politik olarak bir araya getirdi. Doğu Almanya’yı sildi ve tarihi yeniden yazdı. Aynı zamanda Alman birliği dünya çapında fantezilere de ilham kaynağı oldu. Demokrasi, ilerleme ve inşa gelmeli. Geldiler. Doğu’da ayrıca yapısal yoksulluk, kitlesel işsizlik ve sosyal gerileme de vardı. Batı’da neredeyse hiçbir şey değişmedi.

Dönüm noktasının güzel anıları

Yine de sonbahar değişiminin anıları çok güzel: Hiçbir şey kesin olmadığı için tarih yazan insanlar. Yabancılar gözyaşları içinde birbirlerinin kollarında yatıyor; bugün bu sadece futbolda mümkün. Geçiş döneminin siyasi açıdan popüler olmasının nedeni de budur.

Birçoğu bunu kendi amaçları için kullanıyor: AfD “Dönüş sürecini tamamlayın” gibi sloganlarla oy toplamaya çalışıyor, Sol yarının geleceğini o zamanki reform potansiyeli olarak görüyor ve CDU başarılı geçmişinin mirasına güveniyor. Şansölye Helmut Kohl. Ayrıca entelektüel kitap cennetindeki bireysel yıldız adayları, 1989 ruhuna uygun bir mücadele olarak Corona’ya, GEZ’e ve Baba Devlet’e karşı direnişi çağrıştırıyor.

Bu kadar çok tarihsel revizyon midemi bulandırıyor; neredeyse çok fazla Batı çikolatası gibi. Çünkü o zamanki hedeflerin ve çalışmaların, günümüzün egosunu tatmin etmek için istismar edilmesi trajiktir ve ben çocukken bile tarihi yeniden yazmaktan bıkmıştım.