Batı doğuyu kolonileştirdi mi?

Aslıhan2312

Co-Admin
Dört barbekü kampçısının altındaki iyi atmosfer, Doğu Almanlardan biri Batı Almanlarını çağırdığında, “1990'da bizi kolonileştirdiniz!” Bu devrilme noktasıyla, Triple A Tiyatro Grubu'ndan Potsdam'da “Doğu'da – Özel Bölgeden Hikayeler” oyun. Yönetmen ve yazar Anja Panse, yeniden yeniden birleştirme dönemi olan Doğu Almanların perspektifine yer vermek istedi. Ona onun parçasında ne olduğunu ve meselenin kendisini nasıl gördüğünü sorduk.

Bayan Panse, dönüş hakkında kamuoyu söyleminde neye sahip değilsiniz?

Alman bölümünün hala birçok insanda rol oynadığını ve yeniden birleşme döneminin sadece belirli bir perspektiften aydınlatıldığını gördük. Dirk Oschmann'ın “Doğu: Bir Batı Alman Buluşu” kitabı ortaya çıktığında, medyada farklı bir perspektif nedeniyle dayanması gereken bir tür bok fırtınası geliştirdi, çünkü böyle sorular sordu: Dönüşten sonra siyasette şirketlerin, idarelerin yönetimini kim ele geçirdi? Batı'dan yüzde 90 veya daha fazla insandı. Bu, Doğu Almanların gerçekliği ve zihniyeti üzerinde ne gibi etkileri vardı?

2021 yılında kurulan tiyatro grubu Triple A ile Histopical adlı bir tür icat ettiler. Bu ne anlama gelir?

Bu, tarihsel olayları araştırdığımız, sahne için dramatik kurgusal olaylarda düzenleme yaptığımız ve alternatif eylem veya çözümler önerdiğimiz anlamına geliyor. Örneğin, “Barış Foodları” oyunda, iki palyaço şiddet argümanları ve savaşların tarihi üzerinde çalışır. Sonunda, performans sırasında hazırlanan bir çorba ile seyirciyle oturuyorlar. Bu durumda, herkes savaş ve barış ile ilişkileri ve dünya durumunu nasıl gördükleri hakkında fikir alışverişinde bulunabilir. “Doğu'da” düşündük: röportajlar yapıyoruz ve Doğu Almanya ve Batı Almanya'daki insanların dönüşten 36 yıl sonra nasıl yaptıklarını soruyoruz. Tüm katmanlardan yaklaşık 50 kişiyle, çok uzun konuşmalarda görüştük.

Ne öğrendin?

Örneğin, cumhuriyetten kaçmaya çalıştığı için hapishanede olan biri var. Ancak GDR'de hiç olumsuz deneyimi olmayan insanlar da var. Onlara hiçbir şey olmayacağı, asla bir iş veya uygun fiyatlı yaşam alanı hakkında endişelenmek zorunda olmadıkları bir güvenlik hissi vardı. Bir topluluk hissi tarafından taşındılar. Bu insanların olumsuz olarak tanımladığı tek şey, seyahat etmelerine izin verilmemesidir. Tabii ki, GDR'nin vatandaşlarını kilitlediği büyük bir sorundu. En geç 18'de bunu da istemezdim. Ayrıca Doğu Almanya'ya çok erken gelen Batı Almanlarını da konuştuk. Dolayısıyla sahne figürlerine dahil edilmiş çeşitli bir resim vardı.

GDR ile kendi hikayeniz nedir?

1976'da Thuringia'da doğdum ve çocukluğumu GDR'de geçirdim. Sistem değişikliği ergenliğime geldi, radikal bir kesim olarak öğrendim. Sınıf arkadaşlarımın ebeveynlerinin yarısı aniden işsizdi. Tabii ki bu bir şeyi değiştirdi. İnsanlar farklı bir baskı altındaydı. Bazıları gelişebildi, diğerleri evdeydi ve artık hiçbir şeye değmediklerini hissetti, performansları artık tanınmadı. Buna ek olarak, tam tersi aniden okulda üç ay önce öğretildi. Aniden ekonomiye ve hakımız vardı – önceden bize aktarılmayanları öğrendikler: herkesin nasıl büyümeyi ürettiklerini izlemesi gerekiyor. Ondan önce, daha çok sosyal uyumla ilgiliydi. Bizim için bunlar, sistemi aniden bize aktaran aynı öğretmenlerdi. Bunu, bunun üzerine düşünmeden nasıl yapacağının çok önemli bir tuhaflığı olarak hissettim.

Yani GDR zamanının olumlu anılarınız var mı?

Tabii ki çok olumsuz yönler vardı: gözetim, stasi, başka görüşleriniz olsaydı baskı. Bunu oyunda da ele alıyoruz. Ama büyüdüğümü hatırladığımda: On bir katlı prefabrik bir binada büyüdüm ve evdeki her insanı, doktorları, öğretmenleri, bizmut işçilerini tanıyordum. Sosyalizmde komşularınız tarafından desteklenen temel bir motifti ve birbirimizi destekledik. Bugün evde yaşıyorsunuz ve komşularınızı bile tanıyorsanız mutlu olabilirsiniz.

“1990'da bizi kolonize ettin” oyunda Batı Almanlara hitap eden cümleyi imzalar mısınız?

Bu elbette abartılı. Ancak, örneğin, soru şudur: Devletin sahip olduğu şirketleri kapitalist ilkelere göre özelleştirmekten sorumlu olan mütevelli heyeti aracılığıyla insanlara ne oldu? 8.500 şirket dönüşten sonra ele alındı, dört milyon işsiz insan sadece doğudaydı. Batı'da aynı anda iki milyon iş yaratıldı, Batı tüm ihracat endüstrisini devraldı. O zaman, Bonn ve Papa'ya yürürken Bischoffofferode potas bitkisindeki açlık grevine adım attılar. Bu iyi belgelenmiş bir durum. Çalışmanın iyi figürler yazdığı emirleri vardı, ancak Batı Alman Caliine endüstrisiyle rekabet ediyorlardı. Bu, bu noktada, Alman yasasında Doğu Alman evlerinin inşa ettiği arazinin Batı Alman sahiplerine geri döndüğü noktada ele alındığı gibidir. Doğu Almanlar bugün Avrupa'daki nüfus grubudur, bu da en az yaşadıkları nedendir. Bu, örneğin araştırma için okuduğum Daniela Dahn'ın kitaplarında belirtilmiştir. Yeniden birleşme döneminin birçok belgeselinde gözlerimde gözyaşları vuruldu. Güven eylemleri hala kilit ve anahtar altında. Doğu Almanlar bile bunu bilmiyorlar.

Doğu ve Batı'dan dört kişi kampta sıcak bir yaz akşamı karamsar bir barbekü için buluşuyor.Anjapanse.de

Bu araştırmaya hangi hikayede yatıyorsunuz?

İki Doğu Alman ve iki Batı Alman bir kamp alanında buluşuyor. Her şey Thuringian Bratwurst ve Bautzner hardal ile barbekü akşamı zararsız başlar. Ancak konuşmalarda, örneğin ele alınan şirketler hakkında yavaş yavaş farklı algılar var. Bir rakam dönüşten kısa bir süre sonra ortaya çıktı ve güven yoluyla çok az para için bir fabrika satın alabildi. Sonra bu zamana, bir yatak fabrikasındaki işçilere ve yeni sahipleriyle nasıl hissettiklerine geri dönüyoruz. Oyunda zor bir tartışma var, ancak önemli bir unsur bizim için her zaman mizahtır. Reaksiyonlar bazen ezicidir. Canlı çalınan doğu hitleri ile birlikte, insanlar geçmişlerinden çok etkilenir, işler hissettikleri gibi konuşulur.

Siperlerin üstesinden ne olabilir?

Diğer tarafın bakış açılarını dinlemek ve kabul etmek. Bu aynı zamanda belki de vatandaş diyalogları şeklinde işlenmesi, görülmesi ve duyulması gereken bir figür olduğunu söylüyor. Dosyalar yayınlanmalıdır. Birçok Doğu Alman, gerçeklerinin çok az temsil edilmediğini, çok fazla bir anlatı olduğunu düşünüyor. Birbirimiz için anlayış geliştirmeliyiz, eski kesinlikleri sorgulamalıyız.

“Doğu'da” 27 Haziran'dan itibaren çalışıyor. 6.7'ye kadar. Zimmerbühne Potsdam'da (Zimmersstraße 12B, 14471 Potsdam), Brandenburg'da ve sonbaharda Batı'da konuk performansları da var. Triple-a-theer.de

Potsdam için Bilet Rezervasyonları (19-25 Euro), Telefon: 0177-4305948, posta: [email protected]

Geri bildiriminiz var mı? Bize yaz! letter@Haberler