Batı’da Doğu Almanya’da yaşadığımı söylediğimde bu dehşet

Aslıhan2312

Co-Admin
Leipzig, Avusturyalı kabare sanatçısı Lisa Eckhart’ın evlatlık evidir. Her halükarda Ösis ile Ossis arasında, Stalin ile Sisi arasında bir bağlantı görüyor. Pek çok Doğu Alman ona Avusturya ile birleşmeyi tercih edeceklerini söyledi.

Berlin’deki röportaja, Doğu Almanya bayrağı ve Avusturya arması bulunan beyaz bir tulumla katıldı. Peki Avusturya federal kartalının pençelerinde ne var? Orak ve çekiç!

Bayan Eckhart, kolunuzdaki Doğu Almanya bayrağını nereden aldınız?

Uluslararası ağdan.

Leipzig’de satın alınacak buna benzer bir şey yok mu?

Evde orijinali olanlar asla satmazlar. Ancak muhtemelen daha fazla manevi adanmışlık vardır.

Reklam | Okumaya devam etmek için kaydırın

Yeni programının adı “İmparatoriçe Stasi”. Bize bundan bahsedin lütfen.

Komünizm ile Avusturya arasındaki bağlantının değerli olabileceğini düşündüm. İmparatoriçe Stasi, Stalin ile Sisi arasındaki bağlantıdır. Bu, diğerlerinin dışlanmasına dayalı olmayan, küçümsenen bir grup değil, emperyal bir süpermenle tezat oluşturan bir topluluk yaratmakla ilgilidir. Popülistlerden hoşlanmıyorum ve sizden biri olduğumu söylüyorum. Çok bilinçli olarak şunu söylüyorum: Ben sizden biri değilim. Ve benim aksime herkes eşit olabilir ve cinsiyetçilik, ırkçılık vb. ile mücadele etmek zorunda kalmayabilir.

Lisa Eckhart, Avusturyalı kabare sanatçısı, Berlin, 15 Eylül 2023 Benjamin Pritzkuleit

Peki neden Batı Almanların katılmasına izin verilmiyor?

Alışveriş yapmakla meşguller. Komünizm ya da monarşi arzuları yok. İmparatoru geri istediklerinden şikayet eden birkaç Reich vatandaşı var. Ama onlara sorduğumda çok sessizleşiyorlar: Hangi imparator, üçünüzden hangisi? Çünkü artık yoktu ve hiçbiri pek görkemli değildi. Almanya’da hiç var olmayan bir şeyin özlemini çekiyorsunuz. Şimdiki büyük görev, Avusturyalılara komünizmi, Doğu Almanlara ise monarşiyi tanıtmaktır.

Lisa Eckhart: Avusturya ek, Doğu Almanya ise aşırı ısırma

Peki Doğu Almanlar ile Avusturyalılar arasında bir bağlantı mı görüyorsunuz?

Her halükârda. Birçok Doğu Alman bana Avusturya ile birleşmeyi tercih edeceklerini söyledi. Avusturyalı bunun farkında değil. Ossi, Ösi – ikisi de kulağa pek hoş gelmiyor. Daha çok trajik Germania’daki aptal yardımcıya benziyor. Zaten Batı’ya karşı belli bir küçümsemeyle, birbirimizi çok iyi anladığımız bir bağ var. Avusturya kopmuş apandisit, Doğu Almanya ise overbite.

Bilgi kutusu resmi

Benjamin Pritzkuleit

Lisa Eckhart

Lisa Eckhart1992 yılında Styria’da doğan sanatçı, 2015 yılında Avusturya Şiir Slam Şampiyonasını kazandı. Augsburg’daki 2015 Alman Şiir Slam Şampiyonası’nda, kazanan Jan Philipp Zymny ile aynı puanla berabere kaldı.
2015 sonu “Sanki yapacak daha iyi işlerin varmış gibi” ile kabare solo çıkışını yaptı. 2018 yılında “Ahlaksızlığın Faydaları” programı başladı. 2019’dan beri ARD’nin “Nuhr im Erste” kabare şovuna düzenli olarak konuk oluyor.
2020 yılıydı Lisa Eckhart, 2018’de WDR programı “Mitternachtsspitzen”de yayınlanan kabare katkısı nedeniyle anti-Semitizmle suçlanmıştı. BENBu bağlamda, Hamburg Liman Cephesi edebiyat festivaline güvenlik endişesi olduğu iddiasıyla davet edilmedi.
Yeni programı “İmparatoriçe Birinci Stasi” ile 19 Ekim ve 10 Kasım tarihlerinde Berlin Admiralspalast’ta sahne alacak.

Kimi yargılayacaksın??

Herkesin bir şans almasını sağlarım.

Yahudi şakaları mı?

Oh iyi. Bunun dışındaki her şey eşitlikle çelişir. Hristiyanlar içeride, Müslümanlar içeride, Yahudiler içeride. Dünya dinlerinin zaten temsil edilmesi gerekiyor. Antisemitizm sorun olduğu için sorundur ve hiçbir sorunu göz ardı etmiyorum.

Peki hala ortalıkta dolaşan konular?

Transseksüel içeride, veganlık. Hepsi övgüye değer… Bence akışkan kimlikler kavramı harika. Daha hafif olmasını bekliyordum. Bunun daha da kötü bir özcülükle sonuçlanacağına dair hiçbir fikrim yoktu. Klasik olarak Judith Butler’a dayanan toplumsal bir yapı olarak cinsiyet bana mantıklı geldi. Bir kadın olarak sosyalleşiyorum ama bunu kimliğim olarak çok fazla önemsemiyorum. Cinsiyetin daha eğlenceli bir şekilde ele alınabileceğini umuyordum.

Ayrıca seni ilgilendiren ne?

Doğal olarak.

Kadın olduğunu söylemez misin?

Ancak. Ama birinin “Hayır, sen bir erkeksin” demesi beni pek etkilemiyor. Ve cinsiyetlendirme konusuna gelince, benim için bu bir ölçüm meselesi: Başka bir heceye ihtiyacım var mı? Ben mizahçı mıyım yoksa mizahçı mıyım? Cümlenin sesi bunu bana dikte ediyor, cinsiyetime değil. Ve içsel ben’e gelince: B bedeninin altındaki herkes bunu benden alıyor. Bu dilbilgisel bir şınav. Bu yüzden İmparatoriçeyim. Eğer C’m olsaydı Kaiser de derdim çünkü ikincil cinsel özellikler kadın formuna ihtiyaç duymayacak kadar büyük olurdu. İnsanlara bana ne diyeceklerini söylemek istemiyorum. Ben insanların önyargıları ile kendi algımın, kendim hakkında hissettiklerimin kesiştiği bir noktayım.

Ben buna o kadar önem veremem. Kendinizi katı bir benlik olarak anlamak – bunun çekiciliği nerede? Nietzsche’nin güzel cümlesi “Olduğun kişi ol”, “Kendin ol” şeklinde çarpıtılmıştır. Özgün olun, daha fazla gelişmeyin, çok çabalamayın, bırakın onun karakterinize akmasına izin verin. Bu çok talihsiz bir durum. Çünkü oluş asla durmamalı.

Dirk Oschmann’la aynı şehir olan Leipzig’de yaşıyorsunuz.

Kitabı okudum ve öğrendiklerim ışığında da oldukça tutarlı buldum. Batı’daki insanlara Doğu Almanya’ya taşındığımı söylediğimde bu sık sık yaşanan dehşetti.

Bunu neden yaptın ki?

Ben aşk dolu bir şekilde kaçırıldım. Genel olarak hiçbir zaman bir şehre karar vermedim, her zaman bir kişiye karar verdim.

Leipziger’li mi?

Hayır, bizzat Leipzig’e kaçırılan biri. Ve şimdi bir Wessi ve bir Ösi birlikte yaşıyor ve bir Doğu Alman piçinin babası oldu.

Lisa Eckhart: Tanrı biliyor ki Berlin’e veda etmek benim için zor olmadı

Daha önce Berlin’de yaşadınız, yani bu şehirden uzaklaşmadınız mı?

Tanrı biliyor ki Berlin’e veda etmek benim için zor olmadı. Kentin kültürel zenginliği sadece bir sitem; herkes yaratıcı olduğunu düşünüyor. Herkesin sanatçı olduğu şeklindeki Beuys yanılgısı Berlin’de bir tümör gibi yayılıyor. Ancak herhangi bir belirgin yeteneğinizin olmaması sizi otomatik olarak sanatçı yapmaz. Bu benim için de çok havalı. Ben daha yaşlıyım.

Leipzig halkı daha mı ayakları yere basıyor?

Herkes kendini sanatçı olarak görmüyor, öyle diyelim. Daha küçüktür ve arabaların bulunmadığı büyüleyici bir eski şehre sahiptir. Gerçekten onu takdir ederim. Ben imparator gibi yürüyen ve araba kullanmayan biriyim. Leipzig benim için daha iyi bir şehir.

Avusturyalı kabare sanatçısı Lisa Eckhart, Berlin, 15 Eylül 2023

Lisa Eckhart, Avusturyalı kabare sanatçısı, Berlin, 15 Eylül 2023 Benjamin Pritzkuleit

Sağcı partilerin her iki bölgede de büyük başarı elde etmesiyle Avusturya ile Doğu Almanya arasında bir bağlantı gördüğünüzü sanıyordum.

İkimize de söylenen bu: demokrasi konusunda biraz beceriksiz olduğumuz. Ancak sağcılar gibi ben de diktatörlüğü, daha da kötüsü doğrudan demokrasiyi değil, parlamenter monarşiyi savunuyorum. – Bu partilerin popülaritesini anlamıyorum. Orada kimsede şeytani bir karizma yok. Gördüğüm şey kaba ve kızgınlık dolu. İnsanların bunları nasıl elde ettiğini bile bilmiyorum. Muhtemelen çoğunlukla meydan okumadır, inanç değil. Başarılı demagojilerle insanlara bir çıkış yolu sunmaya çalışıyorum.

2020 skandalı ve Yahudi karşıtlığı iddialarının ardından ortalığın biraz daha sessizleşmesi mümkün mü?

Kesinlikle. Toz gitti. Bu sadece ben değilim A damgalanma, ama hepsi daha sonra misantropi terimi altında özetlendi. Bunun mizahın kendisine yapıştırılan bir etiket olduğunu düşünüyorum. Eğer Laschet’i tekrar düşünürseniz. Şansölyeliğin ona maliyeti bir kahkahaydı. Ona pek sempati duymasam da bu beni gerçekten üzdü. Hiçbir zaman cenazelerdeki kadar gülmüyorum çünkü trajik durumla baş edemiyorum. Trajedilerin komediye dönüştüğünü biliyoruz. Ve birisi güldüğünde, bu mutlaka bir şeyi ciddiye almadığı anlamına gelmez, aksine tam tersidir. Gülmenin kibirli bir yanı vardır. İnsanlar güler üstünde bir şey, kimse gülmüyor altında bir şey. Benim için adım atma zorunluluğu çok saçma. Mizah her şeyden önce hayattaki tüm mantıksız şeylerin yanında mizah her zaman ikinci planda kalacaktır: ölüm, cinsiyetçilik, ırkçılık, ne bileyim.

O zamanlar insanlar hicivin ne olduğunu ve ne yapılmasına izin verildiğini soruyordu. Siyasi doğruculuğun ve kimlik siyasetinin hakim olduğu dönemlerde hiciv yaratmak daha mı zorlaştı? Hiç şunu düşündün mü: Bunu şimdi yapamam?

Hayır, bunun seni ertelemesine izin vermemelisin. Hicivde yapılmasına izin verilmeyen şey komik olmamaktır. Zaten son iki yıldır kendimi çok daha özgür hissettim. Sıra bendeydi, hala ayaktayım, duman dağıldı, teslim olmadım ve artık aptallardan kurtuldum. Bana başka ne verebilirsin? Doğaçlama yapmıyorum. Yaptığım şey dikkatle değerlendiriliyor. Eğer onaylarsam ve çok eleştirirsem o zaman ortadan kalkar. Bu ters rüzgarlarla karşılaşmayacağı anlamına gelmiyor ama özür dilemeyeceğim. Daha sonra özür dilemem gereken bir şey sahneye bile çıkmıyor.

O dönemde iddialar sizi etkiledi mi?

Doğal olarak. Aniden sizi tanıyan insanlardan daha fazla eleştirmeniniz olduğunda. Kimse psikolojik olarak buna hazır değil. Eğer Yahudi karşıtı olmadığınızı düşünüyorsanız, bu iki kat acıdır. Ama umarım kendimi haklı çıkardığım ya da şikayet ettiğim izlenimini vermemişimdir. Ben Kraliçe gibiyim: Asla açıklamayın, asla şikayet etmeyin.

Lisa Eckhart, Avusturyalı kabare sanatçısı, Berlin, 15 Eylül 2023

Lisa Eckhart, Avusturyalı kabare sanatçısı, Berlin, 15 Eylül 2023Benjamin Pritzkuleit

Lisa Eckhart: 3 Ekim’de Wessiler tadım için bize gelebilir.

Programınızı gerçekten kimseyle tartışıyor musunuz?

Bunu eşim ve annem üzerinde test ediyorum. İkisi çok farklı; biri burada gülüyor, diğeri orada gülüyor. Neyin gitmesi gerektiğini tepkilerinden anlıyorum. Ancak bunlar sadece mizahi kaygılardır, asla ahlaki kaygılar değildir.

Programınızın ilk gösterimi için 3 Ekim’i kesinlikle özenle seçtiniz değil mi?

Benim krallığımda 3 Ekim açık duvarın kaldırıldığı gündür, bu yüzden Wessilerin gelip bizi koklamasına izin veriliyor.

Tekrar duvar mı olacak?

İster istemez. Batı Almanların ülkeye girişini engellemek için orada. Doğu Almanların istedikleri yere seyahat etmelerine izin veriliyor.

Neredeyse altı ay boyunca sadece Doğu Almanya’da ortaya çıkıyorlar. Neden?

Batı Almanların ayrıcalıklı bir şey istediklerinde bize gelmelerinin iyi olacağını düşündüm. Yeterince uzun zamandır bunun tersi oldu.

Aslında kurgusal karakter Lisa Eckhart’ı kendinizden mi ayırıyorsunuz?

Böyle bir ayrılık yok! İdeal olarak sanat sizi ele geçirmelidir. Ve her şey potansiyel malzemedir. Eğer içinde iyi bir can alıcı nokta varsa, özel ve mahrem bir şeyi istismar etmekten asla çekinmedim. Sonra cesetlerin üzerinden geçersiniz, özellikle de aile açısından. Ama hepsi beni affetmeyi öğrendi çünkü ben buna engel olamıyorum.