Bilim insanları “Covid parmağı” konusunda ikazlarda bulundu

seher

Aktif Üye
Bilim insanları “Covid parmağı” konusunda ikazlarda bulundu British Journal of Dermatology’de bugün yayınlanan kapsamlı bir araştırma, Covid-19’un el ve ayak parmaklarına olan tesirini ortaya çıkardı. Yapılan araştırmada, kimi Covid-19 hastalarının şikâyetçi olduğu el ve ayak parmaklarındaki kızarıklık ve şişkinlikler incelendi.

Araştırma kararında Covid-19’a yakalanan insanların birçoğunda “Covid parmağı” ismi verilen semptomların görülmeye başlandığı ortaya çıkarıldı. Çalışmada incelenen 50 insanın ayak parmaklarında kızarıklıklar ve şişkinlikler görüldü.

Bilim beşerlerine bakılırsa bu durum, bedenin virüse karşı akına geçmesi sebebiyle oluşuyor. Bu bağışıklık reaksiyonunun yanı sıra da kan damarlarını kaplayan endotel hücrelerinin “Covid parmağı” sendromuna yol açabildiği açıklandı.

Genç hastalarda daha hayli görülüyor

Ayrıyeten uzmanlar, bu durumun genç yaşlarındaki Covid-19 hastalarında daha sık görüldüğünün de altını çizdi. BBC’ye konuşan 13 yaşındaki Sofia bununla ilgili, “Bu yılın başlarında koronavirüs hastalığına yakalandıktan daha sonra ayağım şişti. Yürüyemiyordum, hatta ayakkabı bile giyemiyordum. Uzun araları yürümem gerektiğinde tekerlekli sandalye kullanmak zorunda kalıyordum” sözlerini kullandı.

Uzmanlar bu durumun kimi hastalarda aylar boyunca sürebildiğini; lakin kimi hastalarda kısa müddette geçebildiğini belirtti. Ayrıyeten araştırmada, aşı olanlarda “Covid parmağı” semptomlarının fazlaca daha az görüldüğü de vurgulandı.

Araştırmanın müelliflerinden Charles Cassius şu tabirleri kullandı: “Bu kızarıklık ve şişkinliklerin epidemiyolojisini ve klinik özelliklerini kapsamlı bir biçimde incelemeye çalıştık. Lakin bu husus hakkında hâlâ hayli az şey biliniyor ve daha fazla araştırma yapmak gerekiyor.”