Bilinmeyen süperstar: Michael Kunze 80 yaşına girdi

Aslıhan2312

Co-Admin
Hamburg–Hemen hemen herkes onun şarkılarını biliyor ama çok az kişi ismine aşina: Michael Kunze “Yunan Şarabı”, “Sensiz (Bu Gece Uyuyakalmayacağım)” ve “Mısır Tarlasında Bir Yatak” gibi yaprak dökmeyen şarkıların sözlerini yazdı. “Elisabeth” ve “Rebecca” gibi müzikaller yazdı, “Operadaki Hayalet”i tercüme etti. Ve New York’ta Broadway’e ulaşan tek Alman müzik yazarıdır.

Hamburg’lu sanatçı, yaptığı çalışmalardan ötürü, diğer ödüllerin yanı sıra 56 altın plak, 23 platin plak ve hayatının eseri olarak “Echo” 2005 ödülünü aldı. 2006 yılında ZDF’nin yaptığı bir araştırmada “20. yüzyılın en başarılı Almanca konuşan şarkı yazarı” olarak ortaya çıktı. Japonya ve Güney Kore’de hayranlar Kunze şarkı akşamları için bir araya bile geliyor.

Ancak kendi ülkesi Almanya’da, uluslararası şov dünyasının bu süperstarının adını yalnızca birkaç kişi biliyor. 9 Kasım’da 80 yaşına girecek olan Kunze’nin bu durumdan pek etkilenmediği görülüyor. Kendini beğenmiş gibi görünmüyor; oldukça gerçekçi. “Bunların hiçbiri aklıma gelmedi. Her zaman boş bir sayfanın önünde oturuyorsunuz ve bir dahaki sefere doğru yapamayacağınızdan korkuyorsunuz” diyor yetkili, içine kapanık sanatçı, yazar ve öykü mimarı nazik bir sesle Alman Basın Ajansı’na. Alster yakınlarındaki beyaz villasının çatı katındaki geniş stüdyosunda kahve ve kurabiye yerken şunları ekliyor: “Baskı çok büyük – ama aynı zamanda baskı aynı zamanda delirmemenizi de sağlıyor.”

Reklam | Okumaya devam etmek için kaydırın

Hukuk Doktorası

1943 yılında Prag’da (o zamanki Bohemya ve Moravya Reich Koruma Bölgesi) doğan Kunze’nin hukuk alanında doktorası ve hukuk tarihçisi bulunmaktadır. Kunze Stuttgart ve Münih’te büyüdü. Öğrenciyken bile oyunlar yazdı, şarkılar yazdı ve bir şarkı grubu kurdu.

Berlin’deki müzik yayıncısı Meisel’de staj yaptıktan sonra rock’n’roll ve folk hayranının kariyer seçimi belliydi. Gülümseyerek “Bu popçuların ahmak olmasından korkuyordum” diye anımsıyor. “Ama Meisel’de hemen Christian Bruhn’la tanıştım. Onunla Thomas Mann ve Heinrich Heine hakkında konuşabildim.” Kunze bugüne kadar yapımcı ve besteciyle (“İki Küçük İtalyan”) arkadaş. Disko kralı Giorgio Moroder (“Seni Seviyorum Bebeğim”) ve Ralph Siegel (“Küçük Bir Barış”) Kunze’nin kariyerini güçlendiren diğer büyükler. Ancak eğitimini tamamladıktan sonra şimdilik işsizdi.

Ta ki genç yaşta evlendiği eşi Roswitha, 1969 yılında Münih’teki bir barda Peter Maffay’i keşfedene kadar. Kunze’nin 20 yaşındaki sanatçı için Peter Orloff’un müziğiyle yazıp prodüktörlüğünü yaptığı “Du” adlı parça ona ilk altın plakını kazandırdı. dpa’ya “Bu benim ayağımı kapıya sokmamı sağladı” dedi. Kariyer yolunun motivasyonu neydi? Kunze, “Kafamda ve kalbimde hikaye anlatmayı seven biriyim” diyor. Ayrıca şunları söylüyor: “Yetenekli sanatçılarla çalışmak benim için bir ayrıcalıktı. En zeki olanlar her zaman en hoş olanlardı.” Örneğin, birlikte “New York’a hiç gitmedim” şarkısını yarattığı Udo Jürgens gibi.

Kunze: Şarkılar zamanın ruhunu yansıtmalı

Bir şarkının hit olması için ne gerekiyor? Başarılı adam, “Bunun için iki şey gerekli” dedi. “Bir yandan hafif müzik bir moda meselesi; ses, bütün yapısıyla. Bunu incelemelisin. Öte yandan metin zamanın ruhunu yansıtmalıdır. Başarılı bir metin geldiği zamanı temsil eder.”

1974 yılında Kunze bir disko grubu kurdu – “Silver Convention” adlı hiti “Fly, Robin, Fly” ABD’de bir Alman yapımcı tarafından ilk bir numara oldu. Besteci Sylvester Levay ile birlikte aldığı Grammy ödülüyle hâlâ gurur duyuyor. Ancak 1980 yılında eşine ve oğluna daha fazla vakit ayırabilmek adına yapımcılık işinden istifa etti. Sadece şarkı yazmak istiyordum. Ama sonra dram geldi. Kurgusal olmayan kitaplar da yazan ve televizyon programları da geliştiren sanatçının uluslararası müzik kariyeri, 1983 yılında Theater an der Wien’de (Viyana) “Evita”nın Almanca versiyonu için sipariş verilmesiyle başladı.

Yapım sırasında Broadway yapımcısı ve yönetmeni Harold Prince (1928-2019), besteci Andrew Lloyd-Webber ve librettist Tim Rice ile tanıştı. Bunu “Kediler”, “Aslan Kral” ve “Mamma Mia!” gibi işbirlikleri takip etti. 1992’de Habsburg İmparatoriçesi’ni konu alan ilk eseri “Elisabeth”i yarattı. Başlangıçta fiyaskoyla sonuçlandı ve dünya çapında yalnızca 14 milyon kişi tarafından ziyaret edildi. Hansa siyasetçisi, Roman Polanski’nin hit filminden uyarlanan “Vampirlerin Dansı” için Hollywood yönetmeniyle çalıştı.

“Vampirlerin Dansı” yeniden çalışılıyor

Almanya’da çok sayıda müzikali sahneleyen sahne eğlence grubu, Kunze’yi “etkileyici ve çeşitli kariyeri” nedeniyle övüyor. Şirket onun bir “müzik efsanesi” olduğunu yazıyor. “Michael Kunze hâlâ hikayeleriyle insanlara dokunmayı başarıyor.”

Yeni bir uyarlamayla “Vampirlerin Dansı”, büyümeye dair kısmen komik, kısmen psikolojik bir hikaye olarak 12 Kasım Pazar gününden itibaren Hamburg Sahnesi-Operettenhaus’ta yeniden deneyimlenebilecek. Kunze, tüm müzikalleri için “İnsanlar sadece güzel bir akşam geçirmekle kalmamalı, aynı zamanda konuşabilecekleri, kendi hayatlarını etkileyen bir şeyi de ellerinden almalı” diyor.

Librettin aynı zamanda Evanjelist Kilise adına büyük korolar için pop oratoryoları da yazıyor. “Bethlehem”in prömiyeri 16 Aralık’ta Düsseldorf’ta Dieter Falk’ın sesleriyle yapılacak. Ve aynı ay Tokyo’da Levay’ın müziğine dayanan “Beethoven” müzikali açılıyor. Kunze her iki etkinliğe de seyahat edecek. Ama önce 80. yaş gününü ailesi, arkadaşları ve refakatçileriyle birlikte Hamburg’da kutlamak istiyor.