Binali Yıldırım: Zorlukları bir arada aşmaya bakacağız

Saliha

Yeni Üye
AK Parti Genel Lider Vekili ve İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, Balıkesir’de ziyaretlerde bulundu, açılışlar yaptı. Bigadiç ilçesinde, Balıkesir Valisi Hasan Şıldak, Büyükşehir Belediye Lideri Yücel Yılmaz, AK Parti Balıkesir milletvekilleri ve fazlaca sayıda kişinin katıldığı merasimde Binali Yıldırım, Kızılay tarafınca sürdürülen ’81 Vilayet, 81 Anaokulu Projesi’ kapsamında üretimi tamamlanan Hatice Koç Kızılay Anaokulu’nun açılışını yaptı. Yıldırım, buradaki konuşmasında, “Bir vakit içinder neyi konuşuyorduk? ‘Kız çocuklarımız okula gidemiyor’, ‘Okuma konusunda fırsat eşitliği tam sağlanmıyor’, ‘Kırsalda kimi yavrularımız eğitimden yoksun kalıyor’. Bugün bunlar geride kaldı. Elhamdülillah alfabe okuryazarlığımız şimdi tamamlandı ancak artık artık dijital çağdayız. Artık bir de bilgisayar okuryazarlığı var. Bilgi toplumunun bir ferdi olmak artık bilgisayar okuryazarlığından geçiyor. Elhamdülillah, o da gençlerimiz yardımıyla oluyor. Biz dijital göçmeniz, onlar dijital yerli. Bizi bu çağa taşıyacak olan da bizim yavrularımız. Artık okul öncesi eğitim epey değerli. O yüzden bu anaokulu ve buna emsal hizmetler epeyce anlamlı” dedi.

3-4 YAŞ ÇOCUKLARDA OKUL ÖNCESİ EĞİTİM MAKSADI

5 yaşındaki çocukların yüzde 78’inin okul öncesi eğitim aldığını belirten Yıldırım, “Artık 3 yaş ve 4 yaş kümesine da okul öncesi eğitim vermek gerekiyor. Şu anda 3 yaş kümesinde yüzde 14 düzeyindeyiz. Buradaki maksadımız de yüzde 50’ye ulaşmak. 4 yaşında yüzde 35 düzeyindeyiz. Bu oranı da yüzde 70’lere ulaştırmak istiyoruz. Bunu nasıl başaracağız, 50 bin okulumuzda daha epey ana sınıfı açarak ancak bunlar da yetmiyor. İşte biraz daha sonra kıymetli hayırseverimiz Hatice Koç hanımefendi ve ailesinin yaptırdığı bu ve buna emsal okulların sayısını artırarak bu amaca biz de katkı sağlayacağız” diye konuştu.

‘YARIM GRAMLIK MİKROP DÜNYAYI DİZE GETİRİYOR’

İç ve dış siyaset, yatırımlar, eğitim ve koronavirüsün tesirleri hususlarında da açıklamalarda bulunan Binali Yıldırım, şunları söylemiş oldu:

“Dünyanın nizamı değişti, ‘Çivisi çıktı’ derler ya sahiden o denli. Bu bir kriz değil, bu bir belirsizlik. Krizi yönetmek mümkün; önlem alırsınız, bir yangın, bir felaket, bir sarsıntı. Gerçekten İzmir’de geçen 30 Ekim’de sarsıntı oldu. 117 vatandaşımızı kaybettik, 1 yıl ortasında gidenleri geri getiremedik fakat kalanların acısını dindirecek önlemler aldık. Konutlarını yaptık ve kendilerine teslim ettik. Seller oldu, yangınlar oldu, bunların hepsini yönetebildik lakin belirsizlik yönetilemez. Şu anda karşı karşıya olduğumuz şey yalnızca Türkiye değil, dünya olarak belirsizliktir. Belirsizlikle ilgili o kadar büyük sıkıntılar var ki ne kadar varlıklı olursanız olun, ne kadar kuvvetli ülke olursanız olun, topu topu yarım gramlık bir mikrop bütün dünyayı dize getiriyor. Bununla karşı karşıyayız. Yarının, 1 haftanın, 2 ayın, 6 ayın, 1 yılın bizi nereye götüreceğini de kimse bilmiyor. Asıl sorun de burada başlıyor. Belirsizlik olunca belirsizliğin idaresi imkansız. O yüzden bu sıkıntı günleri daha fazlaca birbirimizle dayanışma, daha hayli birbirimizle empati yaparak birlikte zorlukları aşmaya bakacağız. Bunlar da gelip geçecek. Bu zorlukların da üstesinden geleceğiz. Muhtaçlığımız olan birbirimize olan sevgimiz, dayanışmamız. Zorlukları paylaşarak azaltacağız, memnunlukları da paylaşarak artırarak yolumuza devam edeceğiz. Global olarak yaşanan bu zorlukları istismar etmeye kalkanlara ve buradan nemalanmak isteyenlere fırsat vermeyeceğiz.”

‘YOLLARI BÖLERİZ, TÜRKİYE’Yİ BÖLDÜRTMEYİZ’

“Bir Çin atasözü diyor ki şayet 1 yılı hedefliyorsan tohum ek, 10 yılı hedefliyorsan ağaç dik, şayet 100 yılları hedefliyorsan insan yetiştir” diyen Yıldırım, şöyleki devam etti:

“20 yıl boyunca Cumhurbaşkanı’mızın önderliğinde, liderliğinde memleketimizin her hizmeti götürdük, her insanımızın gönlüne dokunduk, gönlüne girmeye çalıştık, ömrünü kolaylaştırmak için elimizden gelen uğraşı gösterdik. Büyük problemleri, dağ üzere meseleleri, dağ üzere hizmetlere dönüştürdük. 20 yılı dolu dolu geride bıraktık. Yalnızca hizmet yapmadık, ülkemizin bekasına kastedenlere göz açtırmadık. Yolları böldük, hayatları birleştirdik, yolları böldük sevenleri bir ortaya getirdik. Ülkeyi doğudan batıya, kuzeyden güneye birbirine yaklaştırdık ancak bir şeye hayli lakin epeyce dikkat ettik. Dedik ki ‘Yolları böleriz, Türkiye’yi böldürtmeyiz’. Onun için de her türlü bölücü örgüte karşı, PKK’ya karşı, FETÖ’ye karşı, DEAŞ’a karşı amansız gayret ettik. İnsanımıza, ülkemize kastedenlere göz açtırmadık. Fırsat vermedik.”

‘ENGEL İNSANLARDA DEĞİL ZİHİNLERDE’

Dünyanın en büyük köprüleri, en uzun tünelleri ve kent hastaneleri ile insanların sıhhatine fazlaca büyük katkılar yapıldığını kaydeden Yıldırım, şu biçimde konuştu:

“Ama beni en çok heyecanlandıran proje, bu büyük projeler olmadı. Biraz daha sonra açılışını yapacağımız bu ana okulu üzere beşere dokunan, insanı önceleyen projeler daima hayli fazla duygulandıran projeler içinde yer aldı. Bugün ayrıyeten ‘Dünya Engelliler Günü’. 1992’de Birleşmiş Milletler, bugünü ‘Dünya Engelliler Günü’ olarak kabul etti. Temelinde engelli olmak bizim irademiz de bir şey değildir. Bugün sağlam olabiliriz ancak yarına garantimiz yok. ötürüsıyla her birey bir engelli adayıdır. Ülkemizde 10 milyon civarında engelli vatandaşımız var. Bütün dünya nüfusunun yüzde 15’i de engelli. Sayı olarak 1,5 milyara yakın insan var. Tabi engellilerle ilgili maalesef ülkemizde yanlış bir anlayış vardı. Ben çocukluk senelerımdan hatırlıyorum bayramlarda köyümüzde mesken konut ziyaret yapardık. Bir konut vardı. Komşumuzun konutuna girdiğimizde kapalı bir kapı vardı. Oraya gittik mi bizi ‘Aman aman oraya gitme, sakın kapıyı açma’ derlerdi. yıllar daha sonra öğrendik ki bir engelli evladı var, insanların görmesini istemiyor. O günlerden bugün ulaşımda, bağlantıda, hayatın her yerinde yer alan engellilerimiz var. Engelli milletvekillerimiz var, engelli bürokratlarımız var, engelli siyasetçilerimiz var ve nihayet geçtiğimiz hafta yaptığımız düzenlemeyle artık hakim, savcı üzere bakılırsavlere de engelli vatandaşlarımız gelebilecek. Onların önündeki pürüzler de kalktı. Temelinde pürüz insanlarda değil zihinlerdedir. Zihinlerimizdeki pürüzleri aşarsak önümüzde hiç bir mani kalmayacak.”

‘TÜRKİYE AĞABEYLİK YAPIYOR’

Türkiye’nin büyük ülke olduğunu, büyük imtihanlardan geçtiğini belirten Yıldırım, şu biçimde konuştu:

“20 yıldır başımıza gelmeyen iş kalmadı. En son 15 Temmuz üzere bir alçak ihanetle karşı karşıya kaldık lakin milletimizin feraseti, başkanımızın kararlılığıyla Cumhurbaşkanı’mızın da iradesiyle bu belayı da defettik. Yalnızca ülkemiz için değil bölgemiz için de argümanımız var. Etrafımızda yaşayan, Türk dünyasında 170 milyon insan var. Bu insanlara Türkiye ağabeylik yapıyor. Bu insanlara Türkiye yalnızca deneyimiyle kaynaklarıyla yalnızca Orta Doğu’ya, Balkanlar’a, Kafkaslara, Orta Asya’ya dayanışma ile bölgenin topyekun kalkınması, refahı olmadan hiç bir ülke inançlı değildir. Biz bunu Suriye’de görüyoruz. Irak’ta görüyoruz. İşte oralardaki problemden ‘Bana ne’ demeye talihimiz yok, bu biçimde bir lüksümüz yok. Şayet orada her şey yerli yerinde olsa biz daha epeyce gücümüzü geleceğe, daha fazlaca yatırıma ayırırız ancak güvenlik kimi vakit bütün hususların önüne geçmiş oluyor. O bakımdan ülkemizle ilgili bu belirsizlik bitmiş olduğinde epey kıymetli fırsatların da olduğunu bilmenizi istiyorum zira bölgemiz, ülkemiz dünyanın merkezindedir. 3 saatlik bir uçuşla 56 ülkeye ulaşırız ve 35 trilyon dolarlık büyük bir iktisada hitap ediyoruz. Bugün ihracatımız Cumhuriyet tarihinin rekorlarını kırıyorsa bu bir tesadüf değildir. Bu dünyada yaşanan bu krizlerden dolayı istikrarı kaybolan tedarik sisteminde Türkiye’nin dimdik ayakta kalması sebebiyledir. O yüzden de bizim hedefimiz yalnızca ülkemizin muhtaçlıklarını görmek değil, bununla birlikte gereksinimi olan biroldukça ülkeye de yardım elini uzatmaktır. Bunu pandemi sürecinde en âlâ biçimde yaptık. 156 ülkeye yardım eli uzattık.”

Binali Yıldırım, sonrasındasında ana sınıfı öğrencileri ve protokol üyeleriyle bir arada hayırsever Hatice Koç ve ailesi tarafınca yaptırılan ‘Hatice Koç Kızılay Anaokulu’nun açılış kurdelesini kesti. Anaokulunu gezen Yıldırım, öğrencilerle sohbet ederek, armağanlar dağıttı. Cuma namazını Bigadiç ilçesindeki mescitte kılan Yıldırım, Avlu Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen ‘3 Aralık Dünya Engelliler Günü Toplumsal Farkındalık’ programına katıldı.