Bir keresinde çıplak bir adam benim için kapıyı açtı.

Aslıhan2312

Co-Admin
Katja Hoyer bir kez daha tartışma başlatmayı başardı. Bu kez, “Duvarın Bu Tarafı” adlı kitabında olduğu gibi, en azından genel olarak, GDR tarihi hakkında değil. Doğu Almanya geri dönüşüm sistemi Sero hakkında. Hoyer, Zeitgeist adlı blogu için yazdığı bir makalede, GDR vatandaşlarının şişeleri ve atık kağıtları nasıl topladığını ve – büyükannesi gibi – yeniden kullanmak için ambalaj kağıtlarını nasıl ütülediğini anlattı. Meslektaşım Susanne Lenz daha sonra konuştu ve kendisinin ve Batı’daki ailesinin de ambalaj kağıtlarını ütülediğini duyurdu. Ve çantalar toplandı. plastik torbalar ve kağıt torbalar.

plastik mi plastik mi?

Doğu’da, meslektaşımın metnini okuduğumda ilk aklıma plastik değil plastik dedik, ancak şimdi kendim “plastik” diyorum çünkü korkarım kimse neden bahsettiğimi anlamayacak. İkinci düşüncem şuydu: Bu da pek sık olmuyordu: Batı Almanlar Doğu’ya ayak uydurmaya çalışıyor, tersi değil. Ve sonunda şöyle düşündüm: Ah Susanne, bir çocukken Doğu Almanya’da kullanılmış malzemeleri toplamanın nasıl bir şey olduğunu bir bilsen!

Ayda bir oluyordu. Komşularımın zillerini çaldım ve eski şişeleri ve gazeteleri olup olmadığını sordum. Genelde son ana kadar bundan kaçınırdım. Tıpkı bugün olduğu gibi, yabancıların kapısının önünde durmak benim için çok çaba harcadı. Kiminle ve hangi durumda karşılaşabileceğinizi asla bilemezsiniz.

İlan | daha fazlasını okumak için kaydırın

Bazı insanlar çoktan gazetelerini toplamış ya da şişeleri ve bardakları bir kenara bırakmıştı. Ancak çoğu zaman hiçbir şey başaramadan ayrıldım, çünkü diğer çocuklar beni bu konuda geride bırakmıştı ve Doğu Almanya vatandaşları muhtemelen iddia ettikleri kadar Nordhauser Doppelkorn içmiyor ve gazete okumuyorlardı. En azından bizim evde değil.

Bir keresinde çıplak bir adam benim için kapıyı açtı. Yorgun görünüyordu, “vardiyalı çalışma” hakkında bir şeyler mırıldandı ve – hala çıplaktı – mutfakta bana birkaç şişe buldu. Dokuz ya da on yaşındaydım, öylece kalakaldım ve kapı tekrar kapanır kapanmaz ganimeti alıp kaçtım.

Ertesi sabah atık kağıt ve camı okula götürdüm. Hala kordonu taşırken ellerime dolandığını hissedebiliyorum, Dederon çantalarındaki şişelerin şıngırdadığını duyabiliyorum, resepsiyon masalarındaki eski alkolün kokusunu alabiliyorum, tartan ve sayan adamların donuk yüzlerine bakabiliyor, hissedebiliyorum. elime sıkıştırdıkları yapışkan bozuk paralar. Onları sınıfa ya da dayanışma fonuna attım. Bir yürüyüş gününde buzlu şeker için. Ya da dünyayı kurtarmak için. Kapitalizmden önce, başka ne var?

Sero batıda da benimsenmeli

Hurda malzeme toplamak, GDR’deki pek çok şey gibi geniş bir bağlama yerleştirilmiş bir ritüeldi ve amacının – sürdürülebilirlik ve çevre koruma – gerçekten farkında değildim çünkü yalnızca bir görevi yerine getiriyordum. Sero, Batı’da bile örnek kabul edildi. Katja Hoyer, Doğu Almanya’nın sona ermesinden kısa bir süre önce Batılı bir bilim adamının sistemi incelemek ve Sero’nun Federal Cumhuriyet’te benimsenmesini tavsiye etmek için Doğu’ya gönderildiğini yazıyor. Ardından kabul noktalarını kapatan yöneticiler olan Treuhand geldi.

Ben pek anlamadım. Hiçbir şeyin aynı kalmadığı, kargaşa zamanıydı. Ancak daha sonra, İsrail’de New York sokaklarındaki çöp dağlarını gördüğümde ve Akdeniz’de küçük plastik parçaları arasında yüzdüğümde dünya için endişelenmeye başladım. Katja Hoyer’in büyükannesi gibi ambalaj kağıdı ütülemem ama taytım yırtılırsa, büyükannemin yaptığı gibi onları yamamaya çalışırım. Alışverişe gittiğimde, tıpkı atık toplarken yaptığım gibi, yanıma bir çanta alıyorum. Ve ritüelleri ve büyük bağlantıları düşünün.

BLZ bilet dükkanından öneriler: