Bir periyodun sonu: Honda’nın Türkiye’deki fabrikasında üretim bitmiş oldu

seher

Aktif Üye
Bir periyodun sonu: Honda’nın Türkiye’deki fabrikasında üretim bitmiş oldu Honda, 2019 yılında yaptığı resmi açıklama ile 2021 yılında Türkiye’deki üretime son verileceğini duyurmuştu. Beklenen an geldi ve Honda Türkiye, 24 yıldır üretimi kesintisiz sürdürdüğü Gebze fabrikasında son aracını banttan indirdi.

Bu kapsamda Türkiye’deki Honda Civic üretimi son buldu. Kasım ayında Türkiye’de satışa sunulması planlanan yeni kuşak Honda Civic modelleri yurt haricinden ithal edilecek. Yeni Honda Civic ile ilgili ayrıntıları ve aracın dizaynına ait görselleri buradaki haberimizden inceleyebilirsiniz.

Gebze’deki fabrikada 1100 kişi çalışıyordu

Honda’nın Gebze’deki fabrikası 80 bin m2 kapalı alana sahipti. Fabrikada 1100 şahsa istihdam sağlanıyordu. Yıllık 50 bin araç üretim kapasitesine sahip tesiste üretilen Civic modeli Almanya üzere Avrupa ülkelerinin yanı sıra Mısır ve İsrail’e de ihraç ediliyordu.

Honda Türkiye, faaliyetlerine İstanbul’daki Genel Müdürlüğünde devam edecek ve bugüne kadar olduğu üzere bundan daha sonra da müşterilerine pazarlama, satış ve satış daha sonrası operasyonları ile hizmet sunmaya devam edecek.

Honda’nın fabrikasını Habaş devralacak. Kelam konusu duyuru bu yılın mart ayında yapılmıştı ve o periyotta Habaş’ın sahibi Mehmet Rüştü Başaran’ın burada hibrit ve elektrikli araba üreteceği konuşuluyordu.

Son olarak Honda’nın çekilme sonucunın yalnızca Türkiye ile hudutlu olmadığını belirtelim. Çünkü Japon üretici birinci etapta İngiltere’deki fabrikasını kapatacağını duyurmuştu. Bunun sebebi birinci başta Brexit olarak görülüyordu lakin sonrasındasındasında Türkiye’deki fabrikanın da kapatılacağı açıklanınca şirketin Avrupa’daki üretimi sonlandıracağı ortaya çıkmış oldu.