Birçok yıldızla – Dolly Parton’ın “Rockstar” albümü

Aslıhan2312

Co-Admin
Londra/Nashville–Dolly Parton arıyor ve herkes cevap veriyor mu? 77 yaşındaki Amerikalı, geçtiğimiz günlerde Londra’daki lüks bir otelde yeni albümü “Rockstar” hakkında konuşurken “Evet, öyleydi” diyor. Country efsanesi, tüm zamanların en iyi rock şarkılarından bazılarının cover’larını kaydetti ve hepsi kendi başlarına efsane olan önemli sayıda orijinal sanatçıyı stüdyoya çekti.

Kadro etkileyici: Paul McCartney (81), Ringo Starr (83), Elton John (76), Sting (72), Sheryl Crow (61) ve Peter Frampton (73) sadece pastanın kreması. İki eski Beatles’la birlikte “Let It Be”yi kaydetti. Elton John onu efsanevi “Don’t Let The Sun Go Down On Me” düetini söylemeye ikna etti. Sting’le birlikte “Every Breath You Take” şarkısını söyledi.

Mick Jagger “sıska kıçına tekmeyi” hak ediyor

Mick Jagger’ın “Satisfaction”a eşlik edememesinin tek nedeni zamanın tükenmesiydi. Parton, Alman Basın Ajansı’na verdiği bir röportajda, Rolling Stones’un solisti artık çok sayıda soruşturma nedeniyle o kadar çok tanıtım aldı ki, “zayıf kıçına tekmeyi hak ediyor” diye şaka yaptı. Parton gerçekte rock yıldızları tarafından reddedilmekten çok korktuğunu itiraf ediyor.

Reklam | Okumaya devam etmek için kaydırın

Ancak country şarkıcısı ve söz yazarının rock dünyasında ne kadar değerli olduğu belki de en iyi şekilde, Judas Priest’ten Rob Halford gibi ağır metal sanatçılarını albümüne dahil edebilmesi ile kanıtlanabilir. Ancak albümdeki her şey kesinlikle rock değil: hit şarkısı “Wrecking Ball”un bir versiyonunu vaftiz kızı Miley Cyrus ile birlikte kaydetti. Peter Frampton’ın “Baby I Love Your Way” şarkısıyla.

İlginç en iyi rock albümü

“Jolene”, “9 to 5” ve “I Will Always Love You” gibi şarkılarla müzik tarihine geçen ve rock & Roll Hall of Fame’e girdikten sonra 100 milyonun üzerinde plak satan Parton, listeye girdi. Başlangıçta bunun için adaylığını reddetti. Ve bunu country şarkıcısı olmayı hak etmediği gerekçesiyle yapıyor. Daha sonra fikrini değiştirdi ama aynı zamanda bu konuda bir şeyler yapmak da istiyordu.

Ayrıca dpa ile yaptığı röportajda, neredeyse 60 yıldır evli olduğu kocası Carl Dean’in de bir “rock’n’roll ucubesi” olduğunu söyledi. Tanıtımdan çekinen partnerinin, Led Zeppelin’in “Stairway to Heaven” versiyonundan dolayı onu övmesi onun için özellikle önemli. 77 yaşındaki oyuncu, “Bunu beğenmesi benim için gerçekten büyük, çok büyük bir iltifattı çünkü onu mutlu etmek istiyordum” dedi.

Apolitik değil: “Yalancı, yalancı, dünya yanıyor”

Sonuç, yalnızca Parton hayranlarının değil, merak uyandırıcı bir “Best of Rock” albümü oldu. Onun gür sesi balladlara hard rock şarkılarından daha çok yakışıyor. 32 şarkının dokuzu orijinal başlıklardır. Siyasi bir açıklama gibi görünen akılda kalıcı bir rock şarkısı olan tek “World On Fire” da dahil. “Yalancı, yalancı, dünya yanıyor” şarkısını söylüyor ve Donald Trump’ın yenilenen başkanlık adaylığı veya iklim değişikliği gibi önemli siyasi meselelerle ilişkilendirilmesinden kaçınmak zor.

Bu alışılmadık bir durum çünkü Parton, hayırsever amaçlara büyük miktarlarda para yatırmasıyla tanınırken (örneğin, Moderna’nın korona aşısının geliştirilmesine yol açan tıbbi araştırmalara bir milyon dolar (yaklaşık 930.000 avro)) aslında her zaman apolitik davrandı. Bu nedenle şarkı sözlerinin yorumlanmasına karışmak istemiyor. Evsizler dergisi “Big Issue”ya şunları söyledi: “Sokağa çıkmıyorum. Pankart taşımıyorum. Ben aktivist değilim. Ben feminist değilim ama yine de bunların hepsiyim.”