Bisiklet şehri Paris iddia edildiği kadar büyük mü ve Berlin için bir rol model mi?

Aslıhan2312

Co-Admin
Konu ulaşım dönüşümüne gelince, Paris bazen Berlin'in burnunun dibinde sürtülüyor ve parlak bir örnek olarak gösteriliyor. 2014 yılından bu yana görevde olan Belediye Başkanı Anne Hidalgo, görev süresi boyunca 1.000 kilometre bisiklet yolu oluşturdu. Karşılaştırıldığında Berlin, birkaç yüz kilometrelik uzunluğuyla topal bir ördek gibi görünüyor.

Fransa'nın başkentinde bir turist olarak bisiklet sporuna katılmak çok kolay çünkü her köşede kiralık bisikletler mevcut. Büyük sağlayıcılardan biri olan Vélib, adı Fransızca bisiklet anlamına gelen vélo kelimesini ve liberté kelimesini içeriyor, yani Fransız Cumhuriyeti'nin sloganından özgürlük Liberté, Égalité, Fraternité – özgürlük, eşitlik, kardeşlik. Fransız Devrimi'nin sloganları.

Bu bana Uber, Lime ve benzerlerinden daha çok çekici geldi. Böylece yeni bisiklet şehri Paris'i kendim deneyebildim. Bisikletin üzerinde oturmak kendinizi biraz daha dahil hissetmenizi sağlıyor, belki de kiralık bisikletler ortaya çıkmadan önce bu şekilde dolaşabilmek için bir bisiklete sahip olmanız gerekiyordu. Parisliler ayrıca kendileri bisiklet satın almak yerine kiralık bisiklet kullanmayı seviyor gibi görünüyor. Ayrıca bisikletin artık işlevsel olmadığını belirtmek için resmi olmayan bir raporlama sistemi de icat ettiler. İlk kiralık istasyonumdaki genç bir adamın bana açıkladığı gibi, sadece eyeri ters çevirin. Voila.

Peki Paris'te bisiklet sürmek nasıl bir şey? Anne Hidalgo, şehrinde bisiklet kullanımını teşvik ederken Kopenhag'dan ilham aldığını anlatmaktan hiç yorulmuyor. Ancak dürüst olmak gerekirse Paris, Danimarka'nın başkenti kadar güvenli ve gezinmesi kolay bisiklet yolları sunmaktan çok uzak. Çok fazla kafa karışıklığı var.

Parisliler zorba bisikletçiler için de uygundur

Bisiklet yolları bazen caddenin her iki tarafında, bazen de her iki yönde sadece bir tarafta yer alıyor. Tamam, Berlin'de de böyle çift yönlü bisiklet yolları var, örneğin Großer Stern'de, ama Paris'ten farklı olarak bu bir istisna. Ayrıca bisikletlilerin otobüs ve taksilerle paylaştığı şeridi de bisiklet yolu olarak saydıklarından şüpheleniyorum. Hoş değil! Özellikle Fransızlar mesafeyi korumayı hiç duymamış gibi göründüğünden ve bisikletçiler de sağdaki bisikletçileri sollamayı sevdiklerinden. Uyarı yapabilmek için sözlükte “sollama” kelimesine baktım.

Özet: Paris'te bisikletçiler için gerçekten bir şeyler oldu ama şehir Berlin için bir rol model mi oldu? Fransızlar aynı zamanda kabadayı bisikletçiler için de idealdir ve Paris bisiklet yolu ağı benim için fazla kaotik.