“Bu bizim için yüze atılan bir tokattır”

Aslıhan2312

Co-Admin
2007 yılında Almanya'nın en büyük gösteri sahnesi olan Friedrichstadt-Palast iflasla karşı karşıyaydı ve revü boş koltuklar önünde koşuyordu. O dönemde, işletme alanında doktorası olan ve daha önce özel müzik rakibi Stage Entertainment'ta tiyatro müdürlüğü yapan BeHaberlert Schmidt (60) evin yönetimini devraldı. O zamandan beri ev yine doldu ve gösteriler muhteşem. Şimdi onun evi başarısından dolayı cezalandırılıyor; tasarruf hedeflerinin yeniden artırıldığı tek ev burası. Yöneticiyle, çalışanlarının tek taraflı kemer sıkma önlemlerinden duyduğu hayal kırıklığı, zehir listelerinin aptallığı ve yüksek geliri hakkında bir konuşma.

Sayın Dr. Schmidt, en son serginizin “Falling” olduğu doğru mu? In Love” durgunluk ve enflasyonun ortasında yeniden rekorlar mı kırıyor?

Aslında rekor bir yıla doğru gidiyoruz. Kart satışları 2024'te yeni seviyelere ulaşabilir.

Markus Nass

Kişiye

BeHaberlert Schmidt 1964 yılında Bruchsal'da doğdu, Augsburg'da ekonomi ve sosyal bilimler okudu ve Neuschwanstein Müzik Tiyatrosu'nda kültür müdürü ve genel temsilci olmadan önce kariyerine New York'taki Bertelsmann AG'de başladı.

2004 yılında Stage Entertainment'a katıldı. Stuttgart'taki Pollo ve Palladium Tiyatrolarını devraldı. Kasım 2007'den bu yana Berlin'deki Friedrichstadt-Palast'ın sanat yönetmeni ve tek genel müdürü olmasının yanı sıra gösteri yapımcısıdır.

Başarı size pahalıya mal olacak. Kültür dünyasının ilk kemer sıkma önlemlerine karşı protestolarından sonra, diğerlerinin çoğu gibi, daha çok yerine daha az sübvansiyon alan tek ev sizin eviniz. 17,3 milyon euro bağışla gelecekte 1,6 milyon euro yerine 1,85 euro tasarruf etmelisiniz. Rezervleriniz sayesinde bunu başarabilecek misiniz?

3,9 milyon avroluk rezerv var ki bu çok gibi görünüyor. Ama bizim evimiz iki yıllık bir döngüyle çalışıyor: 2025'te bir sonraki gösteriyi ayarlamak için üç aylığına kapanmamız gerekiyor, dolayısıyla üretime yatırım yapıldığı için gelirler düşüyor, giderler artıyor. Rezervler bunun için var. Her politikacı bunun farkında değil gibi görünüyor. Duyuru bizi çok etkiledi ama varoluşsal olarak değil. Bir hatırlatma olarak: “Düşüyor. In Love” bir hit ama aynı zamanda bir lütuf. Sanatsal başarı bir kanun değildir! Sadece küçük bir düşüş, milyonlarca daha az gelir anlamına gelir. Sıcak bir yaz olsun, yoksa bir yerde saldırı olur ve satışlar anında çöker.

Friedrichstadt-Palast'taki bir gösterinin şu anda 14 milyon avroya mal olduğunu duyunca opera yönetmenlerinin bile başı dönüyor. Neden tasarruf yapılamıyor?

Gösterilerimiz büyük müzikallerle karşılaştırılmalı, Cirque du Soleil ile bunlar bizim rakiplerimiz. Elbette bir opera bu kadar parayı sekiz performanslık bir prodüksiyona harcayamaz. Gösterilerimiz 500 kez yayınlanıyor ve 700.000 izleyiciye ulaşıyor. İnsanlar zenginlik, görüntüler ve dekor için geliyorlar, harika bir opera sesi için değil. Revue, bunaltmak demektir, pahalıdır ve karşılığını verir. Eylül ayındaki prömiyerin ardından Aralık ayında tekrar 14 milyon kazandık, tabii ki devam eden masraflar hariç. Berlin eyaleti için de değerli. 2007 yılında geldiğimde satışlar 12 milyondu, bugün 30 milyonun üzerinde. Bu da bu ihtişamdan kaynaklanıyor diyor insanlar: O kadar muhteşem ki ilk nereye bakacağınızı bilmiyorsunuz. Biz de ekonomikiz, orkestra çukurunda 90 müzisyenimiz yok ama maksimum 16 müzisyenimiz var.

Senato'nun kemer sıkma planlarına önceden dahil miydiniz? İlk zehir listesi ortaya çıkmadan önce kimlerle pazarlık yapıldı?

Tarafların kültür sözcüleri ve Kültür Bakanı ile görüşmelerde bulunduk. Sonuçta, kararların uzman departmanlarda değil, şeffaf olmayan çevrelerde alındığı görülüyor. İlk çapraz liste uzmanlık ve fizibilite açısından pek etkilenmemişti. Parlamenterler şu anda en büyük aptallıkları temizlemeye çalışıyorlar. Geçtiğimiz hafta yöneticiler ile Yönetici Belediye Başkanı, Kültür Senatörü ve Maliye Senatörü arasında yapılan görüşmede Kai Wegner, kültüre olan güvenin kaybolmuş olmasından açıkça üzüntü duyduğunu belirtti. Onun hakkında takdir ettiğim şey, bu tür şeyleri açıkça isimlendirmesidir. Gelecekte, koordineli tartışma turları yıkıcı kararları önleyecektir. Ancak benim kadrom, Meclis'in daha fazla tasarruf yapılmasını beklediği tek aşamanın saray olduğu gerçeğini suratlara tokat gibi algılıyor. Kendi kendine şu soruyu soruyor: Şu anda çocuk tiyatrolarına gururla odaklanan Senato, aynı zamanda en büyük çocuk ve gençlik tiyatrosu olduğumuzu da biliyor mu? Genç Gösterilerimizde her yıl yaklaşık 300 çocuk ve 70.000'e kadar misafir ağırlanıyor. Bu takdir eksikliği ciddi hayal kırıklığına yol açar. Zaten en yüksek düzeyde verimliliğe sahibiz ve şimdi daha da fazlasını başarmalıyız.

Berlin bütçesinde üç milyar avro eksik. Sahne derneği, paradan tasarruf edilirken kültürün korunmasını talep etti. Ancak Senato yalnızca sosyal hizmetlerde, ulaşımda, eğitimde veya altyapıda mı kesinti yapmalı?

Kesinlikle hayır! Kültürün de çalışması gerekiyor. Diğer çocuk ve gençlik tiyatrolarının rezerv oluşturamayacağını anlıyorum. Ancak, yüksek düzeyde sübvansiyon sağlanan tüm aşamalar arasında, yalnızca sarayın ikinci vadede daha fazla tasarruf yapmasının beklenmesi, evde yüksek düzeyde motivasyon kaybına yol açıyor. Bu eşitsiz muamele halkımı rahatsız ediyor ve bunu anlıyorum.

Friedrichstadt-Palast, 1984'teki açılışından kısa bir süre sonra

Friedrichstadt-Palast, 1984'teki açılışından kısa bir süre sonraBilinmeyen fotoğrafçı / Berlinische Galerie

2007'den beri şirketin kurtarıcısı olarak saygıyla anılıyorsunuz ve Klaus Lederer sözleşmenizi 2029'a kadar uzattı. Yıllık 569.000 avroluk maaşınızla, devlete ait bir şirketin en çok maaş alan patronu olarak listeleniyorsunuz. Bunu nasıl başardın?

Kültürdeki meslektaşlarımın, genel müzik direktörlerinin ve sanat yönetmenlerinin ne kadar kazandığını bile bilmiyorsunuz. Benim gelirimi BER veya BVG'nin patronlarının geliriyle karşılaştırıyorsunuz. Tabii, gelirimi gönüllü olarak beyan ettiğim için herkes bana bakıyor bu arada.

Doğru, Daniel Barenboim ya da Christian Thielemann muhtemelen tamamı kamu parası olan milyonlardan bahsediyor. Kültürde hala gizlilik görevi varken ve şeffaflık ancak her zaman ilan edilirken, sadece maaşınızın açıklanması saçmalık.

Ve kendimi bu kadar uzun süre haklı çıkarmak istemiyorum. Müdürümün 240.000 euroluk maaşı hiç de yüksek değil. Gerisi yapımcı telif haklarıdır. Bu nedenle yapımlarda yer alıyorum, yazarlarla birlikte prömiyerler geliştiriyorum ve fikrin, başlığın ve içeriğin telif haklarıyla ilgileniyorum. Telif hakları bilet satışlarıyla bağlantılıdır. Pandemi sırasında 17 ay boyunca neredeyse sıfır seviyesindeydiler ancak rekor bir yılda bu oranlar oldukça yüksek. Benden öncekilerin de benzer sözleşmeleri vardı. Diğer yönetmenler veya GMD'ler, kendi mekanlarında ve Viyana, Zürih veya Bayreuth'ta yapımlar veya performanslar aracılığıyla ek yüksek ücretler elde ediyorlar. Yani Berlin'de en çok kazanan ben değilim.

Kültürel liderlerle karşılaştırıldığında Şansölye 360.000 Euro ile nispeten az kazanıyor. Bunlar garip bir şekilde uygunsuz görünen siyasi kararlardır, değil mi?

Bana göre rektörlük işi gibi acımasız bir kemik değirmenine yeterince ücret ödenmiyor. Yine de bu eksik bir karşılaştırmadır çünkü yöneticilerin aksine politikacıların da milyonlar tutarında emeklilik talepleri ve diğer emeklilik hakları vardır. Evdeki bir gösteri başarısız olur olmaz tartışma hemen sona erer. Gelirimin yüksek olduğunu biliyorum ve ayrıca çok minnettarım. Ama piyasa için normal, dışarıdan çok daha yüksek teklifler aldım. Ama burada olmayı kesinlikle seviyorum.