Çelik’ten Osmaniye’deki orman yangınında ziyan nazarann alanlarda inceleme

Saliha

Yeni Üye
Çelik, birlikteinde Vali Erdinç Yılmaz, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı İhsan Selim Baydaş, AK Parti Osmaniye milletvekilleri ve öbür ilgililerle, 28 Temmuz’da merkeze bağlı Kazmaca köyünde başlayıp Kadirli ilçesine kadar yayılan ve bugün denetim altına alınan orman yangını bölgesinde inceleme yaptı. Yangın idare merkezini ziyaret eden Çelik, çalışmalarla ilgili Adana Orman Bölge Müdürü Mahmut Yılmaz ve öteki ilgililerden bilgi aldı.

Çelik, burada gazetecilere, Osmaniye’de üç gündür süren yangının denetim altına alındığını tabir etti.

Soğutma çalışmalarına başlanacağını aktaran Çelik, şu biçimde konuştu:

“Yangın 28 Temmuz’da öğlenden daha sonra başlamıştı. Yangının başlamasıyla yangına müdahale içindeki geçen mühlet 5 dakika. Orman Teşkilatımız birkaç dakika içerisinde tespit etmiş ve çabucak yangına müdahale etmiş. Burada da kahramanca bir çaba verildi. Sayın Valimizin erken, basiretli bir biçimde aldığı kararlar, milletvekillerimizin alanda gösterdiği uğraşlar, bakanlıklarımızın, bakan yardımcısı arkadaşlarımızın burada yürüttüğü faaliyetler, AFAD’ımızın, Kızılayımızın alanda olması bütün bu felakete karşı kuvvetli bir duruşun ortaya çıkmasını sağladı.”

Çelik, Orman Teşkilatının büyük uğraş ve fedakarlıkla yangına müdahale ettiğini belirterek, kelamlarını şöyleki sürdürdü:

“Köylerimizde ziyan nazarann meskenlerimiz var, bunların hepsinin tespiti yapılmış durumda. Osmaniye’de tesellimiz rastgele bir can kaybımız yok Allah’a şükür ancak Türkiye’nin çeşitli yerlerinde can kayıplarımız var, hepsine Allah’tan rahmet diliyorum. Orman Teşkilatımız şehitler veriyor, Allah’tan rahmet diliyoruz. Burada bütün arkadaşlarımızın tespiti, birinci andan itibaren Orman Teşkilatımızın hem büyük bir bilgiyle hem büyük bir fedakarlıkla, büyük bir uğraşla bu yangına müdahale ettiği tarafındadır. İnsanımızı ve konutları korumak için gösterdikleri uğraş takdire şayandır.”

“Burada epeyce büyük bir muvaffakiyet kelam konusu”

Çelik, toplumsal medyada “Buradaki açık hava müzesi yanıyor, tarihi eserler, alanlar yanıyor” paylaşımları yapıldığını, bunların gerçeği yansıtmadığını lisana getirerek şunları tabir etti:

“Ben de biraz evvel hem brifingde dinledim birebir vakitte Sayın Valimiz bilgi verdi. hem de buradaki meskenleri, köyleri, insanımızı korumak için bu uğraşı gösterirken, toplumsal medyada ‘Buradaki açık hava müzesi yanıyor, tarihi eserler, alanlar yanıyor’ diye haberler çıkmıştı, onların da yanlışsız olmadığını müşahede ettik. bir daha teşkilatımız son derece çabalı bir biçimde o tarihi alanları da koruyacak önlemleri eş vakitli almış. ötürüsıyla burada fazlaca büyük bir muvaffakiyet kelam konusu. Biraz evvelce brifingde de gördük, yangın başlıyor bir müddet daha sonra poyrazla yangın kısa bir vakit içerisinde, dakikalar içerisinde yayılıyor. Gerisinden yeniden karşıt bir rüzgar çıkıyor, bu sefer aksi tarafa gerçek yayılıyor. Kozalaklar geniş bir alana, 1500 hektarlık alanın yanacağı kadar büyük bir dert ortaya çıkarıyor. Lakin gerek kullandıkları teknolojik imkanlar gerek bilgi birikimleri yardımıyla Orman Teşkilatımız kuvvetli bir uğraşla şu an prestijiyle bu yangını denetim altına almış durumda.”

Çelik, yangın bölgesinde, her insanın bakılırsavi başında olduğunu, jandarma ve polisin de her türlü güvenliği almak ve provokasyonları önlemek ismine alanda bulunduğunu vurgulayarak, “Burada büyük bir birlik ve dayanışma içerisinde, büyük bir kuvvetle bu gayret veriliyor. Natürel, Bakan Yardımcımız da burada, bir gençlik kampı riske girince orası da boşaltıldı. Burada kararların süratli bir biçimde alınması ve alanda dirayetli bir biçimde uygulanmasının sonucunda Allah’a şükürler olsun şu son geldiğimiz nokta prestijiyle yangın Osmaniye’de denetim altına alınmıştır. Bütün Osmaniye’ye, bütün Cebelibereket’e geçmiş olsun diyorum, Allah beterinden saklasın.” sözlerini kullandı.

“Yaraların sarılması konusunda daha süratli ve tesirli bir uğraş verilecektir”

Devletin, milletin devleti olduğunun altını çizen, bölgedeki muhtarlarla da görüştüğünü aktaran Çelik, şunları kaydetti:

“Muhtarlar da tek tek yönetici arkadaşlarımıza, kurumlarımıza teşekkür ettiler, yakından ilgilendiklerini söylemiş olduler. Sayın Cumhurbaşkanımızı dinledik, bu bölgeler de afet kapsamına alındı. Bu karardan dolayı Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımızı sunuyoruz. Bu kararla buradaki yaraların sarılması konusunda daha süratli ve tesirli bir çaba verilecektir.”

Çelik, bölgede soğutma çalışmalarına başlanacağı bilgisini vererek, “İnşallah daima birlikte arkadaşlarımızla da sözleştik, yeşillendirme çalışmalarında da bir daha burada buluşacağız, daima birlikte bu faaliyetleri yapacağız.” diye konuştu.

Vatandaşın buyruğunda olduklarını, yaraları daima birlikte saracaklarını anlatan Çelik, herkese geçmiş olsun temennisinde bulundu.

Ömer Çelik, açıklamasının akabinde yangında konutları ziyan gorenleri ziyaret ederek, çocuklara oyuncak verdi. Çelik, yangın bölgesindeki incelemesi daha sonrasında Karatepe Kilim Kooperatifini de ziyaret etti.