“Çin’de Almanya’dakinden daha fazla Kant ve Nietzsche okuyucusu var”

Aslıhan2312

Co-Admin
Pekin Üniversitesi’nden kaligraf ve bilim adamı Chen Hongjie’nin Berlin Özgür Üniversitesi Konfüçyüs Enstitüsü’nde hazırladığı sergi, Çin kaligrafisinin Alman bilim ve felsefe tarihi ile birleşimini gösteriyor. Chen, filozofların, şairlerin ve bilim adamlarının önemli terim ve kavramlarını araştırıyor. Sergi, sanatçı tarafından Almanya ile Çin arasındaki diplomatik ilişkilerin 50. yıldönümünü kutlamak amacıyla tasarlandı.

Chen Hongjie, Pekin Üniversitesi’nde eğitim ve yüksek öğrenim araştırması profesörüdür. Çocukken Çince yazmayı öğrendi. O zamandan beri kaligrafi hayatının ayrılmaz bir parçası oldu. Eserleri Çin, Almanya, Avusturya, İtalya, Japonya ve Kanada’da çok sayıda sergide yer aldı.

Serginizde beş Alman kişiliğine odaklanıyorsunuz. Bunlar hangileri?

Bunlar Kant, Goethe, Wilhelm Humboldt, Nietzsche ve Max Weber’dir. Bunlar yeni Alman tarihinin büyük düşünürleridir. Bu beş kişi Çin’de çok iyi tanınıyor ve geniş çapta okunuyor. Çin’de bu beş kişinin okuyucusunun Almanya’dakinden daha fazla olduğunu iddia ediyorum.

Reklam | Okumaya devam etmek için kaydırın

Ne zamandan beri bu böyle?

1980’lerden bu yana. 20. yüzyılın başında Goethe ateşi zaten vardı. Humboldt ve Nietzsche ancak 1980’den bu yana geniş çapta basılıyor ve o zamandan beri de okunuyor.

Çinliler Kant’ın neyi seviyor? Etik mi?

Evet, “Saf Aklın Eleştirisi”. Ama her şeyden önce estetiği, “yargı eleştirisi”. Kant, geçmişin ve modernin estetiğinin eşsiz bir uzmanıdır. Kant’ı anlamak zor ama birçok Çinli çaba gösteriyor ve çabalıyor.

Kant’ın Çin felsefesiyle benzerlikleri var mı?

Hayır, Çin felsefesi tamamen farklı bir yol izliyor. Çin felsefesinde her terimin kapsamlı anlamları vardır ve bunlar analiz edilir. Ancak kavram aynı zamanda bir imgedir, dolayısıyla Çin felsefesi de bir duygu meselesidir, Alman felsefesi kadar katı bir biçimde rasyonel değildir.

Kant çok farklı olduğu için mi bu kadar ilgi çekicidir, yoksa farklı yollarla ulaşılabilecek ortak bir amaç var mıdır?

Evet, ortak bir hedef görebilirsiniz. Örneğin Kant şunu söyledi: İnsan sondur. Konfüçyüs de bunu benzer şekilde görüyor.

Peki Nietzsche?

Nietzsche özeldir. Özellikle genç Çinlilerin ruh hallerine hitap ediyor. Geleneğe ve geleneklere karşı tüm tutum – çoğu yeni bir şey denemek ve yapmaya cesaret etmek istiyor, Nietzsche ile çok şey yapabilirsiniz.

Yani Tanrı öldü ve yıkımın ardından yeni bir başlangıç mı geliyor?

Yıkım aynı zamanda genç neslin de görevidir. Amaçları mevcut düzeni yıkmaktır. Gençliğin mevcut koşullara karşı militan protestosudur.

Sağdaki büyük karakter (kehanet yazısı) güzellik anlamına gelir. Kant’ın estetiğe yaptığı göndermeleri ve “Yargı Gücünün Eleştirisi”ni anlatan bir metin de var.Berlin gazetesi

Protesto şimdi daha mı güçlü?

Protestolar artık azaldı. 1990’larda gerçek bir Nietzsche ateşi vardı ve herkes her şeyi okuyordu. Artık her şey biraz daha ayık hale geldi. Bu aynı zamanda tüm siyasi iklimin değişmesiyle de ilgilidir. Ancak yine de bir kitapçıya gittiğinizde Nietzsche’ye ayrılmış koca bir bölüm olduğunu görürsünüz.

Max Weber’i büyüleyici kılan şey nedir?

O bizim için büyük bir ustadır. O sadece Batı’daki kapitalizmin Protestan ahlâkını değil, aynı zamanda dünya dinlerinin ekonomik ahlâkını da ortaya koydu. Buna Konfüçyüsçülük ve Taoizm de dahildir. Çalışmaları Çin’de çok iyi karşılandı. Modernitenin gelişimini, rasyonelleşme süreci gibi çok keskin bir gözle anlattı. Çünkü bu durum Çin’deki gelişmeleri de etkiliyor.

Goethe’yi mi?

Goethe bir dahidir. Sanatı, doğayı ve bilimi bilir. Çalışmalarımız sırasında şiirler dahil her şeyi okuyoruz. “Genç Werther’in Acıları” özellikle Çin’de çok iyi biliniyor ve popüler.

Ancak bu oldukça bireysel bir kitap, halbuki Çin’de kolektivizm ideal olarak kabul ediliyor…

İşte tam da bu yüzden çocuklar kitabı okumak istediler, bireysellik istediler. Çin geleneğinde birey hafife alınır. Erkekler ise bireysel kişilikleri tanımak istiyorlardı.

İnsanlar hâlâ Werther okumayı seviyor mu?

Maalesef günümüzde genel olarak çok daha az klasik edebiyat okunuyor.

Humboldt’u mu?

Bölgemizde – üniversiteler ve eğitim – çok önemlidir. Tezimi Humboldt üzerine yazdım ve tercümesini de kendim yaptım. Onun özgürlük ve yalnızlık gibi kavramlarını gerçekten çok seviyorum. Alman üniversitelerini anlamak istiyorsanız Humboldt merkezdedir ve Kant ya da Schleiermacher’den daha önemlidir.

Bu aynı zamanda modern Alman üniversitesi için de geçerli mi?

Bugün Alman üniversitesi 1970’lerde olduğundan tamamen farklı bir tablo sunuyor. Humboldt geleneğinin eski biçimi artık neredeyse yok. Bu çok kötü. Üniversite işlemleri çok bürokratik hale geldi, birçok düzenleme ve değerlendirme var. Bu Humboldt’un tanımladığı kapsamlı özgürlükten farklı bir şeydir.

Çin üniversitelerinde durum farklı mı?

Benzer gelişmeler yaşıyoruz. Bu dünya çapında bir trend. Özgür düşünme ve araştırma fikri, uzman yetiştirme lehine her yerde geri itiliyor. Elbette dünyanın uzmanlara ihtiyacı var. Ancak bugün insanları eğitme şeklimiz Humboldt’unkinden tamamen farklı. Eğitim politikası fazlasıyla talep ve faydaya dayalıdır. Bu başlı başına bir sorun değil. Ancak eğitimdeki insanları unutursanız her şey fazlasıyla işlevsel hale gelir. Bu üzüntü duyduğum küresel bir gelişme. Çünkü Humboldt’un özü bilim ve eğitim açısından çok önemlidir. Humboldt’un Çin’de hâlâ okunmasının nedeni budur. Ve tabii ki üniversitelerde trendin Humboldt’a kadar geri döneceğini ümit eden bir grup insan var.

Alman meslektaşlarınız da sorunun farkında mı?

Alman meslektaşlarımızla elit üniversiteler veya teknik kolejler gibi güncel sorunlar ve finansman sorunları hakkında konuşma eğilimindeyiz.

Aslında neden Almanca çalıştın?

Bu tamamen tesadüftü. Yabancı dil seçerken bana Almanca verildi. Hiç pişman olmadım.

Size göre bir şeyler ters gidiyorsa Çin’deki eğitim politikasını etkileyebilir misiniz?

Onu yaparız. Pekin Üniversitesi seçkin bir üniversitedir. Hükümetle çok yakın çalışıyoruz çünkü hükümetin tavsiyeye ve düşünce kuruluşlarına ihtiyacı var. Araştırma sonuçlarımızı paylaşabiliriz. Siyaseti etkilemeye çalışıyoruz. Ancak sınırlar var. Bakanlık üniversitelerden farklı düşünüyor. Neyin mümkün olduğunu bilmek için idealist ve gerçekçi olmanız gerekir.

Almanya’ya da öğrenci gönderiyor musunuz?

Evet, Almanca çalışmaları için bir merkez kurduk ve bir değişim programını finanse ediyoruz. 20 yılı aşkın süredir her yıl 20 öğrenciyi Berlin’e gönderiyoruz.

Chen Hongjie, Dahlem'deki FU'daki sergide.

Chen Hongjie, Dahlem’deki FU’daki sergide.Berlin gazetesi

Öğrenciler Almanya’yı nasıl buluyor?

Çoğu insan Almanya’dan ne öğrenmek istediğini biliyor. Almanya’ya yüzde 100 değer veriliyordu. Bugün bu daha az.

Neden?

Çocuklar internet erişimi ve hız konusunda Çin’in Almanya’dan daha iyi olduğunu söylüyor. Pek çok kişi Almanya’nın liderliğinin artık eskisi gibi olmadığını görüyor. Otomobil endüstrisini, elektrikli arabayı ele alalım. Birçok alanda aynı seviyedeyiz.

Almanya Dışişleri Bakanı, Cumhurbaşkanına diktatör dediğinde öğrenciler ne düşünüyor?

Öğrenciler ülkelerini ve hükümetlerini savunma eğilimindedirler. Bu önceki nesillerden farklı. Genç nesil ülkesiyle gurur duyuyor.

Goßlerstrasse 2–4, 14195 Berlin adresindeki FU Konfüçyüs Enstitüsü’ndeki sergi 14 Ekim’e kadar açık.