Çip krizi, Volkswagen’in ana fabrikasındaki üretimi 60 yıl geriye götürdü

seher

Aktif Üye
Çip krizi, Volkswagen’in ana fabrikasındaki üretimi 60 yıl geriye götürdü Pandeminin akabinde otomotiv dünyasını kasıp kavuran çip krizinin tesirleri gün geçtikçe daha net açığa çıkıyor. bir epey üretici tedarik sorunları niçiniyle üretime orta verirken, durum Volkswagen için de pek iç açıcı değil.

Şirket ortasındaki kaynakların Reuters’a verdiği bilgiye göre, Volkswagen’in ana üretim çizgisi olan Wolfsburg fabrikasında bu yıl şimdiye dek yalnızca 300 bin araç üretildi. Kaynaklar bunun 1958 yılından bu yana geçen 63 yıllık süreçteki en düşük sayı olduğunu vurguluyor. Üstelik bu sayı, kelam konusu fabrikanın pandemidilk evvelki ortalamasının da pek altında.

Golf ve Tiguan’ın yanı sıra Seat markasına ilişkin modeller de üreten fabrika, son 10 yıldır ortalama 780 bin adet yıllık üretim kapasitesiyle faaliyet gösteriyordu. Üstelik yetkililer, 2018 yılında yaptıkları açıklamada bu sayının 1 milyon adede çıkarılmasının hedeflendiğini söylemişti.

Lakin pandemi ve onunla alakalı tedarik sorunları, fabrikada 2020 yılında yalnızca 500 bin araç üretilebilmesine niye oldu. Bu sayının hedeflenen kapasitenin yarısı bulunmasına rağmen bu yılki üretimin daha da düşük olabileceği tabir ediliyor.

Volkswagen, daha evvelki açıklamasında 2022 yılına kadar süreceği düşünülen çip krizi niçiniyle yüzbinlerce üretim açığının ortaya çıkabileceğini belirtmişti. Yeni beklenti ise bundan hayli daha makûs. Yarı iletken tedariğindeki meşakkatler niçiniyle bu yıl 7.7 milyon adet üretim açığının oluşması ve bunun bölümde 210 milyar dolarlık gelir kaybına yol açması bekleniyor.