Çok satan yazar Hera Lind, Doğu Almanya tarihini kendisi için nasıl keşfetti?

Aslıhan2312

Co-Admin
Ev
Kültür
Çok satan yazar Hera Lind, Doğu Almanya tarihini kendisi için nasıl keşfetti?

Bielefeld’li kadın kitabı yazarı şimdilerde GDR olgusal romanları yazıyor. Ama gerçeklerle ilgili olan şey bu. Bir sütun.

Anya Reich

Hera Lind bir talk show'da

Hera Lind bir talk show’daEibner/imago

Bir Cuma akşamı TV programlarında gezinirken MDR’ye takıldım. Riverboat talk show’unda. Eski Spiegel yazı işleri müdürü Klaus Brink Bäumer, sarışın bir kadın ve “Dieto” olarak tanıtılan sakson bir adamla oturdu. Kadın yazar Hera Lind’di, “Dieto” 1965’te Doğu Almanya’dan kaçmıştı. Lind, kaderi hakkında en çok satanlar listesine giren bir kitap yazdı. Kaus Brink Bäumer, bunun onun altıncı GDR olgusal romanı olduğunu söyledi.

Şaşırdım. Spiegel’in eski genel yayın yönetmeni artık bir talk show sunucusu olduğundan değil, her şeyden önce Doğu Almanya ile ilgilenen yazarlar arasında yeni, beklenmedik bir oyuncu ortaya çıktı: Bielefeld’den Hera Lind.

90’larda erkek sorunları olan kadınlar hakkında en çok satanları yazdı, “Das Superweib” en büyük başarısıydı. Bundan sonra ortalık uzun süre sessiz kaldı ve bir noktada kendisi için tarihsel malzeme, gerçekler böyle bir şey olsa da GDR olgusal romanları keşfetmiş olmalı.

Gregor Gysi ile röportaj: Kırım ve Kosova birbirini dengeleyebilir

Gregor Gysi ile röportaj: Kırım ve Kosova birbirini dengeleyebilir
  • hisseler
Lind’in GDR kitaplarının ilkesi, kadın romanlarınınkiyle aynıdır: netleştir, basitleştir, kitsch. Ona göre erkek kahramanlar “ayılar kadar güçlü”, kadın kahramanlar “genç, sarışın ve hassas” ve kötü adamlar – gerçek hayattakinin aksine – her zaman diğerleridir. Örneğin, savaşın sonunda “Rus muzaffer askerlerinin” “yağmalanması, dövülmesi, tecavüz edilmesi” mangaları. Amerikalıların ise “iyi huylu yüzleri”, “güçlü elleri”, “beyaz dişleri” vardır. Kreş, devlet güvenliği, kaçış ve hapishane, Lind’in Doğu Almanya tasvirlerinde önemli bir rol oynuyor. İsveçli grup Abba, hiçbir zaman yasaklanmasa da yasaklanacak.

Son çalışması “With the Courage to Love”da başrolü “Riverboat” adlı talk show’daki sakson adam “Dieto” oynuyor. 1965’te karısıyla birlikte Yugoslavya üzerinden Doğu Almanya’dan kaçan Dresden’li bir yıldız sanatçı, ilk uçuşta hokkabazlık toplarını ve sanatçı kostümlerini unuttuğu için arka arkaya iki kez. Bu Hera Lind’e ilham veriyor. “Riverboat” da şöyle sesleniyor: “Dieto’m arabada oturuyor ve şöyle düşünüyor: Taşaklarıma, kostümlerime ihtiyacım var.”

Sovyet Askerlerinin Çocukları: Babamın Ailesini Nasıl Buldum?

Sovyet Askerlerinin Çocukları: Babamın Ailesini Nasıl Buldum?
  • hisseler
“Dieto”, “Her şey ev yapımıydı” diye açıklıyor. Çok şey açıklamak istiyor ama her zaman bunu anlamıyor. Hera Lind elini onun koluna koyuyor, izleyicilere “Dieto”nun “biraz çıkmaza girme” eğiliminde olduğunu açıklıyor ve ardından gerçekte nasıl olduğunu anlatıyor. İzlemek zor geliyor. Batı Alman, Doğu Alman’a kendi adına konuşamayan bir çocuk gibi davranıyor. MDR talk-show formatında yeniden birleşme sonrası dönemin tarihi.

“Dieto”yu aradım, birkaç gün sonra yayıncı bana iletişim bilgilerini gönderdi. 1970’lerden beri İtalya’da yaşıyor, “tüm zenginler arasında” diyor, rüzgarı biraz yelkenlerimden alan arkadaş canlısı bir adam. O zamandan beri bir Hera Lind hayranı olan eşi, 2011 yılında, yazara bir günlük gibi yazdığı ve daha önce başkalarına sunduğu hayat hikayesini Almanca olarak gönderme fikrini ortaya attı. ve ingilizce. Lind ilgi gösterdi, önce yayıncısı reddetti. Kadın romanları yazmaya devam etmeli. Dieto buna bağlı kaldı, Lind yayıncıları değiştirdi ve sonra – nihayet – işe yaradı ve hikayesi yayınlanabildi.

Dieto mutlu, ben ayık, çünkü bir kez daha anlıyorum: DAC hikayelerini kimin ve nasıl anlattığı umrumda değil, eğer anlatılırsa insan mutlu olabilir. Doğu, Batı Almanya’nın hakim olduğu kitap piyasası için bir risk ve Doğu Almanya’daki gerçek romanlarıyla Hera Lind, o bile bir istisna. MDR’de bir sonrakinin çoktan bittiğini söyledi.