Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan ‘Lafarge’ açıklaması: söylemiş oldum, kulak ardı ettiler

Saliha

Yeni Üye
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın evvelki günkü AK Parti MYK toplantısında, Fransız Lafarge firmasının, Suriye iç savaşında DEAŞ’ı Fransa saklı servisinin bilgisi dahilinde desteklediğinin belgelenmesine ait şu biçimde konuştuğu öğrenildi: “Fransa Yüksek Mahkemesi tarafınca bahsin belgelenmiş olması değerli bir husus.

Lafarge’ın DEAŞ’a rüşvet verdiğini, birebir vakitte terörü finanse ettiğini, Macron’un kendisine ve Avrupa’da görüştüğüm bir fazlaca başkana söylemiş oldum. Lakin daima kulak gerisi ettiler. Lafarge firmasının faaliyeti, insanlığa karşı işlenen kabahatlere bir örnektir. Daha evvelki konuşmalarımda da söylemiş oldum. ‘Başta Amerika. Irak üzerinden bunlara 30 bin TIR silah, mühimmat, araç-gereç dayanağı veriyor. Öbür tarafta Avrupa. Almanya’sıyla, Fransa’sıyla her türlü takviyesi veriyor. 90 kilometreyi aşkın tünel nerede? Suriye’de. Bunun çimentosu nereden geliyor? Lafarge. Lafarge nerede? Bu bir Fransız firması. Neyle izah edeceksiniz? Kimi aldatacaksınız? Bunların durumu devekuşu üzere. Saklamıyorlar, her şey meydanda. Fakat bunların da hesabını verecekler’ demiştim. Bu epeyce kıymetli bir karar…”

Fransa’da Yargıtay, Lafarge’a “DEAŞ’lı teröristleri finansmandan ötürü insanlığa karşı suça ortak olmak suçlaması yöneltilebilmesinin” önünü açmıştı. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de evvelki gün MYK toplantısının akabinde “Yeni bir şey çıktı. Fransız Lafarge, Fransa Kapalı Servisi’nin bilgisi dahilinde DEAŞ’ı desteklemiş. Bu insanlığa karşı işlenen cürümlere bir örnektir. Fransız yargısı da Lafarge firmasının yargılanması için karar aldı. Yargıtayın aldığı karar, terörün finansmanı olduğunu onaylayan bir karardır” demişti.

LAİKLİK TARTIŞMALARI

Hürriyet’ten Gizem Karakış’ın haberine nazaran, AK Parti MYK toplantısında gündeme gelen bir başka mevzu ise laiklik tartışmaları oldu. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik’in “Laikliğin istismarıdır laikçilik. AK Parti iktidara geldiğinden beri laikliği kuvvetli bir biçimde savunmuştur. Laiklik olağan ki anayasamızda yer alacaktır” kelamlarını dinleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir kıymetlendirme yapmadığı öğrenildi. Kurmayların ise 28 Şubat devrinde yaşananlara dikkat çekerek, reaksiyon gösterdiği açıklandı.

ÖNDERLERLE TÜRKEVİ’NDE GÖRÜŞECEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede BM Tepesi için yapacağı ABD gezisi kapsamında birinci defa bütün görüşmelerini Türkevi’nde yapacağını da deklare etti. Türkevi’nin değerini vurgulayan Erdoğan, “Bizim için epey farklı olacak. Orayı âlâ kıymetlendirmemiz gerekiyor. Biz görüşmelerimizi burada yapacağız siz de burayı uygun değerlendirin” dedi. Erdoğan, kaleme aldığı “Daha Adil Bir Dünya Mümkün” isimli kitabın İngilizce üzere pek fazlaca lisana çevrildiğini belirterek, kitabı Türkevi’nde yapacağı görüşmeler sırasında dünya önderlerine ikram edeceğini anlattı.