Diyanet İşleri Lideri Ali Erbaş: FETÖ’den 3 bin kişi ihraç edildi

Saliha

Yeni Üye
Erbaş, “Talihsiz bir konuşma. Çocukların din eğitimini Orta Çağ zihniyetine benzetmek kabul edilebilir bir şey değil” dedi. Erbaş, İstanbul’da dün medya temsilcileriyle kahvaltı programında buluştu. Anayasal bir kurum olan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bütün hassasiyetine karşın birtakım bölümlerce, kurum ve mensupları hakkında olumsuz algı oluşturulmaya çalışıldığını belirten Erbaş, “Bu durum, yeni jenerasyonların şuurunda onulmaz yaralar açmakta; din-değer ve medeniyet algısını tahrip etmektedir” diye konuştu.

‘Devletin bize verdiği yetki’

Sorulara cevap veren Erbaş, Özgür Özel’in “Orta Çağ” benzetmesine şu karşılığı verdi: “4-6 yaş kümesine dini eğitim bizim ehemmiyet verdiğimiz bir eğitim alanıdır. Zira hepimiz biliyoruz ki küçük yaşlarda çocuklarımıza kıymetlerimizi öğretmemiz lazım… Devletin de bize verdiği bir yetkidir bu, toplumu her kesitiyle din konusunda aydınlatmak. Alışılmış siyasi bireyler vakit zaman kendi anlayışları doğrultusunda konuşmalar yapıyorlar. Bu konuşmayı da ben o denli değerlendiriyorum, bahtsız bir konuşma olmuştur. Orta Çağ’a benzetilmiştir. Orta Çağ zihniyeti, batı karanlığı ile alakalı tanımlamadır. Büsbütün Batı’nın bir tanımlamasıdır… ötürüsıyla çocukların din eğitimini Orta Çağ zihniyetine benzetmek kabul edilebilir bir şey değil. esasen milletimiz büyük reaksiyon gösterdi, biz de reaksiyonumuzu çeşitli vesilelerle gösterdik. Yani gönül ister ki hiç kimse bu tıp yorumlarla milletimizi rahatsız etmesin.”

‘Camilerde tedbirliyiz’

Erbaş, 15 Temmuz daha sonrasında Diyanet’te de FETÖ’ye yönelik soruşturmaların sürdüğünü, 10 bine yakın teftiş evrakından 3 bin civarında kişinin ihraç edildiğini kaydetti. DAEŞ ve PKK’ya yönelik soruşturmalar da yürütüldüğünü tabir eden Erbaş, 200 civarında da PKK’ya müzahir olan kişinin ihraç edildiğini belirtti. İmam hatip öğrencileri başta olmak üzere deizm ve ateizm oranlarının arttığı argümanlarına da cevap veren Erbaş, “6 ay kadar evvel yaptırdığımız araştırmada ‘deist misin’ sorusuna karşılık, orana bile girmedi. Sayıları artsın diye yapılan anketler var” tabirlerini kullandı. Erbaş, Omicron varyantıyla artan olaylar ve mescitlerde ibadetin sorulması üzerine “Camilerde önlemlere devam ediyoruz. Aşı yaptırmamanın vebal olduğunu söylüyoruz” dedi. Erbaş, hac ve umre konusunda da çalışmaların devam ettiğini fakat olayların telaş oluşturduğunu bu niçinle beklemekten diğer deva olmadığını belirtti.

Diyanet İşleri Lideri Ali Erbaş’ın medya mensuplarıyla buluşmasına Miliyet Gazetesi Haber Müdürü Azmi Yılmaz da katıldı.