Doğu Almanya'yı bugün bile tüm yönleriyle görmek cesaret ister

Aslıhan2312

Co-Admin
Berlin Duvarı'nın yıkılmasının üzerinden 35 yıl geçmesine rağmen Doğu Almanya'nın tarihi hâlâ hassas bir konu. Bu işe bulaşan herkes kendisini şiddet içeren, çoğunlukla da kişisel saldırı riskine maruz bırakır. Ne yazık ki, arkamızda koca bir nesil olsa bile, Alman-Alman hatırlama kültürü mücadelesine girmek hâlâ oldukça cesaret gerektiriyor.

Bunu, saygın Alman basınının bazı bölümlerinin geçen yıl hiç çekinmeden ailemi karalayan ve “Duvarın Bu Tarafı” kitabıma yönelik eleştirilerini içeren metinler yayınlamasıyla öğrendim. Diğer konularda profesyonel olmayan bir darbe olarak değerlendirilebilecek bu hamle, Doğu Almanya söz konusu olduğunda görünüşe göre meşrudur.

Alman gazeteciler, tarihçi meslektaşlarım ve okurlarım çok geçmeden kapalı kapılar ardında bana moralimi bozmamam gerektiğini fısıldadılar. Yenilmek mi? Aslında kim tarafından? Belki de çok safım. İngiltere'de yaşıyorum ve çalışıyorum. Almanya'nın Doğu-Batı tartışmasında esen sert rüzgar bazen sadece bir esinti olarak geliyor. Burada yorumlayıcı egemenlik için bir mücadele olduğu, benim için gerçekten netleşti; o sırada geçen yıl, konu hâlâ Doğu Almanya hakkında kimin ve nasıl yazacağı meselesiydi. mayıs.

“Şimdi Doğu Almanya’sıyla geri dönüyor”

Doğu Almanya hakkında konuşan bir grup insandan mayısHer halükarda pek çok kişi uzun süre dışlanmış hissetti. Hatta Angela Merkel bile görevden ayrıldıktan sonraki ilk röportajında Doğu Almanya dönemi hakkında “bazen açık ve özgür konuşmaya cesaret edemediğini” çünkü bunun “yine bir tür damgalamaya dönüşeceğini” itiraf etti. Şimdi Doğu Almanya'sıyla geri dönüyor.” Merkel bunu kendi başına çözdü.

Pek çok eski Doğu Almanya vatandaşının da yaptığı tam olarak budur. İnsanlar kendi aralarında yaşadıklarını, anılarını anlatıyor ama bunları kamuoyuna açıklamaktan korkuyor ya da zaten kimsenin ilgilenmediğine inanıyor. Çünkü pek çok müzede, televizyonda ve tarih derslerinde gösterilen şey, popüler bir eğitim olarak Doğu Almanya tarihiydi ve genellikle daha karmaşık olan kişinin kendi deneyimleriyle tam olarak örtüşmüyordu.

Federal Yeniden İşleme Vakfı'nın yasal görevi, öncelikli olarak Doğu Almanya hakkındaki bilgiyi korumak, genişletmek ve yaymak değil, daha ziyade açıkça “komünist tiranlığa ilişkin kamuoyunun farkındalığını arttırmaktır”. Doğu Almanya tarihinin konusu böylece SED ile hesaplaşmaya kadar kısaltılıyor. Amaç, Doğu Almanya'nın aşılmasıydı ve öyle olmaya da devam ediyor.

Doğu Almanya tarihinin hatırlanması genellikle yalnızca özel bir girişimle yapılır

Geçenlerde Dresden'deki bir etkinlikte bu fikirlerin bugün bazı insanlarda hala ne kadar derinden geçerli olduğunu bir kez daha deneyimledim. Sonunda ellerini yumruk yapmış bir adam yanıma geldi ve titreyen bir sesle kitabımda bir sınır muhafızından söz edilmesini “insanlık dışı” bulduğunu açıkladı. Bunun Doğu Almanya tarihinin bir parçası olduğunu açıkladım. “Ama onlar suçluydu” diye cevap geldi; sanki silahların arkasındaki kişilerle ilgilenmemenin daha iyi olacağı açıkmış gibi.

Söz konusu sınır muhafızının hikayesini kamuoyuna açıklama cesaretine sahip olmasına sevindim. Film, 80'lerin başında Berlin'in dış duvarında ateş etme emriyle oturan genç bir adam olan Andreas Weihe ile ilgili. Bugün sadece bu konuda açıkça konuşmakla kalmıyor, aynı zamanda memleketi Abbenrode'da bir müze işletiyor ve eğitim çalışmaları yapıyor.

Doğu Almanya tarihinin yerleşik kalıplara kolayca uymayan yönlerini hatırlatan başka birçok özel girişim de var. Örneğin, Thüringen Rhön'deki Fischbach'taki Alfi Müzesi, yerel alüminyum eşya fabrikasının tarihine adanmıştır. Bu, Doğu Almanya'nın çok ötesine geçmekle birlikte, vakumlu sürahileri ve kendine özgü sofra takımlarıyla sofra kültürünü de belirlemiştir.

Otel sofra takımı Rationell'in halk arasında Mitropa sofra takımı olarak bilinen ürün tasarımcısı Margarete Jahny hakkında bir sergi var. Sergi ayık, iyi araştırılmış ve çekici bir şekilde yapılandırılmış. Kulüp başkanı Torsten Heßland ve ekibi, bu Doğu Almanya tasarım tarihini korumak için kendi paralarının ve tutkularının büyük bir kısmını harcadılar.

Doğru ve yanlış Almanya

Diğer özel GDR fuarları da tamamen operatörlerin inisiyatifi ve risk alma istekliliğiyle yürütülüyor. Geçtiğimiz günlerde Erfurt'ta Klaus Horn'un yönettiği Doğu Almanya sergisi “Deudera”daydım. 600 metrekarelik alanda, Doğu Almanya'daki yaşamın tüm alanlarından ve dönemlerinden yaklaşık 15.000 nesne sergileniyor. Pek çok şeye dokunabilirsiniz, ancak camın arkasında Sigmund Jähn'ın pilot kaskı gibi nadirlikler de vardır; uzaya çıkan ilk Alman, ancak bu kilometre taşına yanlış Almanya'dan ulaştığı için muhtemelen büyük hikayenin dışında kalmaya mahkum.

Horn'un bu tür nesnelere yer açmak için gösterdiği muazzam mali ve kişisel çabaya rağmen, sergiyle ilgili bir MDR raporu şu sözlerle başlıyordu: “Doğu Almanya'ya hoş geldiniz. Birçoğu bu bölümü geride bıraktığı için mutlu. Diğerleri ise bir türlü vazgeçemiyor ve hala nostalji içinde debeleniyor. Tıpkı burada, Erfurt'un kuzeyinde, Deudera sergisindeki gibi.”

Doğu Almanya'yı Alman tarihinin bir parçası olarak tanımamızın ne kadar zaman alacağını merak ediyorum. Artık onları “üstesinden gelmenize”, “arkanızda bırakmanıza” ve hatta yok etmenize gerek yok. İnsanların Horn, Heßland veya Weihe'ye günlük yaşam, yemekler veya sınır muhafızları hakkında bir şeyler öğrenmek için gidebilmeleri ve anıtların, hapishanelerin ve duvar kalıntılarının da korunmasında bir çelişki yoktur. Bunların hepsi Doğu Almanya'nın bir parçasıydı ve gerçeğin bir parçası.

Almanların çoğu Doğu Almanya toplumunun avantajlarını görüyor

2019 yılında Berlin Duvarı'nın yıkılışının 30. yıldönümüne ilişkin anketler, insanların tarih hakkında farklı bir şekilde düşünme becerisine sahip olduğunu gösteriyor. O dönemde Almanlara Doğu Almanya toplumunun avantajları olup olmadığı sorulmuştu. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, Doğu Almanların yüzde 70'i durumun birkaç alanda böyle olduğunu fark etti. Yüzde 18'lik kesim ise birçok alanda bile bunu söyledi. Ama aynı zamanda Batı Almanlar arasında da çoğunluk vardı; toplam yüzde 61. Bu açıklamanın “Ostalgie” ile eş tutulamayacağı gerçeği, insanların Doğu Almanya'ya dönmek isteyip istemediği sorulduğunda netleşti. Batı Almanların yalnızca yüzde 3'ü, Doğu Alman katılımcıların ise yüzde 10'u evet dedi.

Bu nedenle çoğu Alman için Doğu Almanya'yı incelikli bir şekilde ele almak ve yalnızca onun tarihini “işlemek” için değil, aynı zamanda onu korumak, sınıflandırmak ve erişilebilir kılmak da mümkün ve görünüşe göre arzu edilir bir şey. Bu, onun tüm yönlerini içerir. Berlin Duvarı'nın yıkılmasından 35 yıl sonra bile bu konuyu tereddütsüz bir şekilde ele almak elbette cesaret gerektiriyor.

Herhangi bir geri bildiriminiz var mı? Bize yazın! brifing@Haberler