Dorota Maslowska, Varşova’da David Bowie’yi hayal ediyor – ama bu şiddet hakkında

Aslıhan2312

Co-Admin
Tıpkı 1970’lerde olduğu gibi, Moskova’dan batıya giden trende Varşova’da iki saatlik mola ile İngiliz şarkıcı David Bowie’nin Brexit’ten sonra Polonya’ya seyahat edebilmek için bugün tekrar pasaportuna ihtiyacı olacaktı. Ocak ayının ortasında Polonyalı yazar Dorota Maslowska, sanatçılar ve kültür çalışanları için önemli bir ödül olan “Haftalık Polityka Pasaportu” ile ödüllendirildi. Polonya Halk Cumhuriyeti’nin başkentinde geçen son kitabı “Bowie in Warszawie” (“Bowie in Varşova”), Rowohlt-Verlag tarafından Almanca olarak yayınlandı. Arkadiusz Luba, Literaturhaus Berlin’deki kitap galasında yazarla konuştu.

O Mayıs 1973 veya Nisan 1976’da, müzisyen David Bowie’nin Varşova’nın Zoliboz semtinde bir halkın ve bir ülkenin hassasiyetlerini incelemek ve kaydetmek için onlarca dakikası vardı. Gri sokaklarda yürürken birden kendini bir dükkanda buldu ve burada ‘Low’ (1977) albümündeki ‘Warsaw’ şarkısına ilham veren bir Polonya halk şarkıları topluluğunun plağını satın aldı.

Dorota Maslowska, bu hikaye de kitabınızı yazmanız için size ilham verdi. Neden Bowies?

Spekülasyon yapmak, bir fantezi yaratmak istedim: Şehirde olsaydı nasıl hissederdi? Sokakta kiminle tanışmış olabilir? Şehri nasıl görecekti? Onu görmek ve anlamak için kendimi o zamanki Varşova’ya ve kafasındaki Polonya’ya kaptırmak istedim. Çok sonra doğduğum için bu bir belgesel kitap değil. Kişisel deneyimimden yazamadım. Ama bu benim de hedefim değildi. Salt gerçeklerle büyülenemezdim. Bowie’nin fanatik hayranlarından korkuyordum; başından beri ayak parmaklarıma basan “radikallerden”. Çünkü böyle bir metin üzerinde çalıştığım öğrenilince insanlar benim hatalarımı, ne zaman yanlış zamanı, hangi istasyonda indiğini söylemem gerektiğini, ya da gerçekte olduğundan farklı bir rota izlediğini beklemeye başladılar. vaka vb. Bu yüzden bu tuzaktan kaçınmak istedim. Metin yayınlandıktan sonra, sadece sözde Bowielog’lar tarafından değil, Bowie’nin bir cinsel suçlu olduğuna ve onun hakkında oyunlar yazılmaması gerektiğine inanan bir grup kadın tarafından da saldırıya uğradım.

1983’te doğdun, bu yüzden komünist ülkeyi gerçekten deneyimlemedin. O zamanki gerçeği tanımlamanıza ne yardım etti? Kitaplar mıydı, filmler miydi, şarkı sözleri miydi?

Aklıma 70’lerin Polonya pop kültürünün sahte, didaktik dilini araştırmak geldi. Toplumcu gerçekçi filmler ve diziler izledim. Daha sonra toplu olarak yayınlanan popüler kitapları, polisiye hikayeleri ve genç yetişkin edebiyatını okudum. Bütün bu çalışmalar komünist parti propaganda hedeflerini hayata geçirdi. Sert, yapmacık, abartılı bir konuşma diliyle yazılmışlardı. Ama onları heyecan verici buluyorum. Yakalamaya ve işime dahil etmeye çalıştığım da tam olarak bu tondu.

Kitapta Bowie ve müziği hakkında okunacak fazla bir şey yok. Başında ve sonunda kısaca görünür. Metin bir nota gibi okunur. Shakespeare gibi kafiyeli mısralarda (Almanca çevirinin devam eden metninin aksine) Lehçe orijinalinde yazıldığı için çok ritmik, müzikal. İçinde şarkı sözleri de var. Nereden geliyor?

Bu benim müzikal sevgimden geliyor. Aslında oyunlarımı müzikal yapmayı seviyorum. 60’ların ve 70’lerin müziğine fanatik bir şekilde aşığım ve çokça dinliyorum. O zamana gizlice girebileceğimi ve ondan bir şeyler inşa edebileceğimi hayal ettim. Şarkılar da benim için önemliydi çünkü belli bir zamanın ruhunu taşıyorlar; “ulusal bilinçaltı” diyeceğim bir şey. Şarkılar genellikle halk ruhuna sahiptir. Özellikle Polonya Halk Cumhuriyeti döneminden kalma, yalnızca erkekler tarafından yazılan şarkılar sahtedir ve özel bir şekilde gerçek değildir; içlerinde birçok yalan var. Bu yüzden içindeki sahtekâr tonla ilgilendim ve yeniden inşa etmeye çalıştım. Kadın ve erkek arasındaki eşitsizliği ve adaletsizliği gösterir.

Bu aynı zamanda kitabınızın ana fikridir. Polisiye gerilim ve ahlaki dramın bu karışımı hareketli bir hikaye anlatıyor. Zihinsel ve aile içi şiddet, kadın düşmanlığı ve kadınlara yönelik baskı ile dolu. Kadınlar farklı korseler içindedir. Biri onu döven bir alkolikle evlendi; diğeri, kocası tarafından öncelikle bir nesne muamelesi görür, neredeyse insanlıktan çıkarılır; diğer ikisi kendileri olmak için mücadele ediyor ve her yerde bulunan, zorbalık yapan ataerkiye boyun eğiyor. Bir kadın boğazlayıcı sokaklarda yaramazlık peşinde. Neden bu kurguyu seçtiniz?

70’lerin edebiyatını ve filmlerini inceledikten sonra bu keşiften kurtulamadım. En çarpıcı bulgum, kadınlara, toplumdaki düşük konumlarına yönelik gizli ama kitlesel bir şiddetti. Bowie’nin karakterini, bildiğim her şeyi yeniden net bir şekilde görmemi sağlayan bir araştırma olarak kullanıyorum. İşte bu yüzden kitap, kadınlara yönelik Polonya şiddetinin bir almanağı.

Arkadiusz Luba

dorota maslowska

Maslowska, Wejherowo’da (Batı Prusya’da Neustadt) büyüdü ve liseden mezun olduktan sonra Gdansk Üniversitesi’nde psikoloji okumaya başladı, ancak kısa süre sonra kültürel çalışmalar okumak için Varşova’ya taşındı. İlk romanı Wojna polsko-ruska pod flagą biało-czerwoną’yu (2002) son sınıfta 18 yaşında yazdı. bit. Roman (kelimenin tam anlamıyla: “Beyaz-Kızıl Bayrak Altında Polonya-Rus Savaşı”) başlıca Avrupa dillerine çevrildi.

MeToo, yayıncılık sektörü dahil her yerde olan utanç verici bir olgudur. Bir yazar ayrıca bir korse ile kısıtlanabilir. Peki tüm bunların yazar Dorota Maslowska ile ne ölçüde ilgisi var?

Sanatsal çalışmalarımda da farklı adamlar tarafından ele geçirildiğimi ve onlar tarafından yönetildiğimi uzun süre fark etmedim. Bunun farkında bile değildim. Bu, ancak olgun bir insan olduğumda anlamaya başladığım şeffaf bir olaydı. Çıkış yaptığımda, yönetici pozisyonlarında sadece erkekler vardı. Ve benden çok daha az yazan edebiyat bilim adamlarının veya yazarların aniden benim hakkımda söyleyecek çok şeyi olması beni deli etti; ne yaptığım hakkında Bana ne yapacağımı tavsiye ettiler; ya da kariyerimde neyin yanlış olduğunu ya da neden bittiğini tahmin ettiler; ya da ne zaman bitireceğim? Bu çok saçmaydı. Ve tüm bunların intikamını şu anki kitabımda ezik tipli erkek karakterlerle alıyorum. Evet, benim hakkımda da bir kitap.

Kitabınızı okurken, kızarmış mantarlı baget, “Frania” rotorlu çamaşır makinesi, nutria kürkü, boş market rafları, yemek kuponları, duvar yatakları ve duvar üniteleri, kimyasal tadı olan portakalata dahil olmak üzere komünist Polonya’nın çeşitli sembollerini gördüm. bitmeyen kuyruklar, Propaganda ve her şeyden önce özgürlük eksikliği. Renkli Bowie kuşu, o zamanlar Polonya’nın erişiminin olmadığı bir özgürlük ve Batı sembolüdür. Bu muhalefetle neyi göstermek istediniz?

Sakinlerini farklı seviyelerde boğan bu gerçekliğin tuzağını göstermek istedim. Sahte dile, yoksulluğa, griye, değersizliğe ve gerçek dışılığa tutundukları dar bir alanı tasvir etmek istedim. Tüm sınırları zorlayan ve kendi estetik ve etik kurallarını yaratan rengarenk kuş ve yıkıcı sanatçı David Bowie’de, o sırada Polonya’da olan ya da olmayan şeyle ilginç bir tezat gördüm. Çünkü Polonyalılar o zamanlar felç ve yarı ölümle karakterize edildi.

Dorota Maslowska'dan

Dorota Maslowska’dan “Varşova’da Bowie”Rowohlt yayıncıları

Ancak o zamandan beri ülkede çok şey değişti: her şeyden önce, siyasi ve ekonomik sistem; Dini açıdan da Polonya’nın sadece Katolik olmadığı, başka dinlerin de olduğu ortaya çıktı. Ülke Avrupa Birliği üyesi oldu ve vatandaşları Avrupa’da ve dünyada özgürce hareket edebiliyor. Mağazalar dolu, renkli bir reklam seli sınırsız tüketimi teşvik ediyor. Ama kitabını burada ve şimdi yazdın. Öyleyse bugünün Polonyalıları o zamanın grisiyle, o zamanın yarı ölümüyle mi işaretlendi?

Öyle olmasaydı bu konulara değinmezdim. Kitabı o zamanlar Polonya’nın nasıl bir yer olduğunu göstermek için yazmadım, ama oradan, gri gerçeklikten ve siyasi ve zihinsel baskıdan ne kadar kaynaklandığımızı göstermek için yazdım.

Peki bu miras bugün nasıl tezahür ediyor? Bugünün Polonya’sında o zamanın gerçekliği ne durumda? Ve o zamanın Polonya Birleşik İşçi Partisi’nin baskısı bugün PiS siyasetinde var mı?

Polonya Halk Cumhuriyeti tarihimizin, kültürümüzün ve aynı zamanda basitçe biyolojinin, DNA’nın bir parçası haline geldi. O zamanın hiyerarşileri ve ahlak kuralları, “yüzerlik” ve “beceri” gibi idealleri yaratan esnek, zeki ve manevra kabiliyeti yüksek insanlar, sonraki nesil Polonyalıların zihniyetini derinden şekillendirdi. Bana Halk Cumhuriyeti’nin en kötü mirası gibi görünen ve Bowie’de yazdığım şey, insanların en başta zorla dayatılan düzene ve kısa süreliğine zincirlenmeye alışmasıdır. Kanımca Polonyalıların PiS hükümetinde tanıdık ve anlaşılır bir şeyler bulmasının nedenlerinden biri de bu.

Birçok özgür ruh, Polonya’daki iklim nedeniyle Polonya’yı çoktan terk etti. Bunu da hayal edip başka bir yerde yaşayabilir misin?

Her hassas insan gibi ben de bazen başka bir yerde yaşadığımı hayal ediyorum ve tüm bunlar artık beni etkilemiyor. Ama bir yazar olarak Lehçeye bağımlıyım çünkü onu yalnızca hissediyorum ve mekanizmalarını herkesten daha iyi anlıyorum. Bu yüzden uzaklaşırsam daha mutlu olurum ama aksi halde tamamlamam gereken bir şeyden kendimi mahrum etmiş olurum. Hayatım daha kolay olurdu, ama aynı zamanda dayanılmaz derecede daha kolay olurdu.

Geri bildiriminiz var mı? Bize yazın! briefe@Haberler