El ele tutuşmak ve okşamak, yani tamamen boyundan korkmadan

Aslıhan2312

Co-Admin
Ev
Kültür
“PDA”: ensenizde herhangi bir korku olmadan el ele tutuşmak ve okşamak

Pek çok queer insan gibi, yazarımız da toplum içinde şefkat göstermekten çekiniyor. Çünkü açıkça sarılmak hala güvenli değil.

El ele tutuşmak ve okşamak: yani tamamen boyundan korkmadan mı?Hafta sonu Berliner Zeitung için Jay Daniel Wright

El ele tutuşun. Sırtını okşa. Kırmızı ışıkta öp. Metroda elinizi dizinize koyun. İngilizce’de bu tür eylemler için bir terim vardır: “PDA”, sevginin halka gösterilmesi – Almanca’da: sevginin halka gösterilmesi.

PDA kulağa teknik geliyor ama faydalı bir kavram. Birçok farklı eylem bunun altında özetlenebilir. Temel olarak PDA şu anlama gelir: Birbirimize yakın olduğumuzu gösteriyoruz. Bu “şefkat”, yani şefkat hakkındadır. Halkın içinde çılgınca öpüşmekle ilgili değil. PDA, doğal hissettiren küçük hareketlerden oluşur. Toplum içinde şefkat göstermek, aşık insanların şımarttığı pek çok küçük dokunuşu kapsar.

Bu, queer çiftler veya takımyıldızlar için kesinlikle doğal bir mesele değil. Kendimi bu konuda rahat olduğuma ikna etmek istiyorum. Partnerim ve ben el ele tutuştuğumuz zaman rahat davrandığımı. Önümde trenden indiğinde ve elimi sırtına koyduğumda kendimi yüzde 100 güvende hissettiğimi. Ama bu doğru değil. Bunu özellikle diğer çiftleri gördüğümde fark ediyorum. Geçen gece köpeği son tur için alırken önümden yürüyen iki adam gibi. Sonra herhangi bir tehlike olup olmadığını görmek için gizlice etrafa bakıyorum çünkü yanımda gerçek bir tehlike durumunda muhtemelen işe yaramayacak bir köpeğim var. Ama onu korumak istiyorum. Dayanışma içindeyim. Onlara korkumu ödünç veriyorum. Çünkü asla çok dikkatli olamazsın.

meydan okuma ve kibir

On yıldan fazla oldu. O zamanki erkek arkadaşımla eve giderken sarhoştum. Sanırım Neukölln’de bir yerlerde, bir çitin üzerine yan yana işedik. Biri yanımızdan geçti ve doğrudan bize baktı. O zamanlar, “Öyle bakma, biz geyiz!” diye bağırmanın iyi bir fikir olacağını düşündüm. Bir sorun mu var?” Ne olduğu hakkında hiçbir fikrim yoktu. Sarhoş yüksek ruhlar? Beni asıl şaşırtan tepkiydi. “Senin problemin ne? Ben de eşcinselim!” Buna zekice bir cevabım yoktu, şaşkına dönmüştüm. Temelde kontrol edildik.

Bu deneyimi tekrar düşünmek beni güldürüyor. Bölgemi gerçekten bu kadar net bir şekilde işaretlemek zorunda mıydım? Bana daha çok takılan şey, birinin neden bana baktığını bilemememdi. Sadece durumu yanlış yorumladım. Davranışım tehlikesiz değildi. Ya kişi agresif tepki verirse? Ya durum tırmandıysa?

Sanırım o zamanlar çok daha cüretkardım ve yenilmez olduğumu, kendimi her zaman savunabileceğimi düşündüm. Ergenlik yıllarımın şiddetli deneyimlerinden yeni çıkıyordum. Meydan okumam geçmişe bir tepkiydi. Birisi bir şey isterse karşı koyabilirdim ve biri beni istemese bile karşı koyabilirdim. Basitçe çünkü artık korkmak istemiyordum. Bir genç olarak hakarete uğradım, dışlandım ve üzerime kartopu atıldım. İçimde zaten o meydan okuma vardı. Altında “GAY OLMAKTAN GURUR DUYDU” yazan gökkuşağı bayrağı olan bir Eastpack sırt çantası taşıyordum. O zamanlar sadece on üç yaşındaydım. Okula giderken her gün dünyanın en küçük gurur yürüyüşüydüm. Daha sonra İngilizce öğretmenim beni bir kenara çekti ve sırt çantamda ne yazdığını bilip bilmediğimi sordu. Kabul ediyorum. Minnettar bir şekilde başını salladı ve desteğiyle bu kadardı.

Her zaman şiddeti tahmin et

Doğrudan şiddetten daha fazlası, bu beni rahatsız ediyor Olasılık aklımın bir köşesinde şiddet. Kendimi nasıl ifade ettiğime dikkat ettiğimi, her zaman göz gezdirdiğimi, bana denk gelen her bakışı sınıflandırdığımı. Davranışlarımı ortama uydururum ve ortamı bilmezsem daha dikkatli olurum. Bazen kendimi unutuyorum.

Şubat ayında eşim ve ben bir haftalığına Yunanistan’daydık, Atina’yı pek düşünmedim. Birkaç geceliğine dağlara gittik, yönümüzü bulmak için tren istasyonunun önünde durduk, onu yanağından öpmek istedim. Bir refleks. Etrafına bakınarak, “Bunun iyi bir fikir olup olmadığını bilmiyorum,” dedi. Arka planda Meteora’nın kayalıklarını gördüm, elimde cep telefonu, sinyal almayı umarak geri çekildim. “Haklısın,” dedim. Queer bir çifte çevrenin nasıl tepki vereceğini bilmiyorduk. Basmakalıplara başvurmak istemiyorum ama şunu söylemek istiyorum: ne kadar emin olduğumuzdan emin değildik. Döndükten sonra da bu güvensizliğim devam etti, hareketlerimi kontrol etti, beni dürtülerimden uzaklaştırdı.

Bazen onun elini tutmanın ve şiddetten korkan vücudumda tek bir lif kalmamasının nasıl bir şey olduğunu hayal ediyorum. Gözetlenmediğini hissetmek. Stres her zaman yüzeyde değildir, ancak hiçbir zaman tamamen ortadan kalkmaz. uyanık kalıyorum Ancak, PDA ile dikkat, bu uyanıklığın tek ifadesi değildir. Yalnızken bile dikkatliyim. Beynim çevremin güvenli olup olmadığını anlamak için ne kadar çok kaynak harcıyor. Bu uyanıklık, hayatta kalabilmek için geliştirmem gereken bir beceriydi. Kulağa dramatik geliyor ama doğru. Ve bu konuda yalnız değilim.

Bu metne hazırlanırken, bir Instagram hikayesinde queer insanlar arasındaki PDA deneyimlerini sordum. Cevaplar iç karartıcıydı. Bazıları bunu en başından yapmak istemedi, bazıları ise sadece belirli yerlerde yapmaya cesaret ettiklerini söyledi. Bir kişi bana sesli mesajla kültürel faktörlerin rol oynayıp oynamadığını sordu. Almanya’da sosyalleşmek aynı zamanda toplum içinde şefkat konusunda daha çekingen olmak anlamına mı geliyor? Belki. Ancak şiddete karşı korunmak için geliştirdiğimiz tuhaf uyanıklık, her zaman onunla birlikte gider. Her gün elimizden tutuyor, bizi korumak istiyor.