‘Enerjide kademeli tarifeye geçilmeli’

Saliha

Yeni Üye
CHP Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, dün partisinin genel merkezinde basın açıklaması yaptı. Kılıçdaroğlu özetle şunları söylemiş oldu:

KARA KIŞ FONU: Aylardır kışa yönelik ikazlarımı yapıyordum. Kara Kış Fonu kurulsun diyordum. Karşımızda kapı duvar bir iktidar var. Maalesef, uyardığım her şey artık gerçeğimiz oldu. Her saat başı yeni bir artırım geliyor. Dehşetli bir pahalılık var. Bu iktidardan, tahlil beklemenin, artık abesle iştigal olduğu hayli açık. aslına bakarsanız tüm sıkıntıların kaynağı kendileri, neyi çözecekler… Tahlilleri CHP bulmak zorundadır. Bakın, Türkiye’de 14 milyon taban fiyatlı, açlık hududunun altında yaşıyor. Bu insanlarımızın çocukları da sefalet ortasında yaşıyor. İnsanımızın bu kış hayata tutunabilmesi için, uygun fiyatlı güce erişimin sağlanması fazlaca kritik.

UZAKTAN BAKAMAYIZ: Yoksulluk ortasında yaşayan çocukları ile güç faturasını ödeyemeyen 5 milyon hanenin olduğu bir ülkeye, biz uzaktan bakamayız. İnsanımızın onuru, haysiyeti kelam konusudur. Pekala, iktidar ne yapıyor? Her gün yeni bir artırım ilan ediyor. Çok kısa bir süre ortasında, elektrik faturaları 3 kere zamlandı. Doğalgaza 8 sefer artırım yapıldı. Kömüre yüzde 30; mutfak tüpüne yüzde 42 oranında artırım yapıldı.

BİRLİKTE ÇALIŞALIM: Ülkemizin bu halini ben kabul etmiyorum. Bu halk bunu hak etmiyor! Bu yüzden tüm güç dalı paydaşlarına davet mektubu gönderdim. “Bu millet için birlikte çalışalım” dedim. Güçte yaşanan fecî artırımlarla gayret konusunda bana katılmak isteyen herkesle çalışmaktan memnuniyet duyacağımı tabir ettim. Sağ olsunlar, güç kesimi temsilcileri davetimize icabet ettiler ve birlikte bir çalışma toplantısı gerçekleştirdik.

TAHLİLLERİ ANLATTI: İktidara geldiğimizde, kesin hedefimiz olağan olarak yoksullukla gayret ve daha adil bir ülke inşa etmek olacaktır. Fakat atlatmamız gereken bir kış var. Kışı atlattıktan daha sonra esasen iktidara geleceğiz, daha sonrası kolay. Gelelim tahlile… Nedir tahlil? Şahsa buradan sesleniyorum. Bu sesi düzgün dinle. Şayet bunları yaparsan, milletimiz biraz olsun rahatlayacak. Hatta buradan siyasi puan da kazanabilirsin, umurumda değil, kâfi ki bu millet rahatlasın. Bunları çabucak yap.

1. Her şeydilk evvel hemen Kara Kış Fonu’nunu kurarak, vatandaşlarımıza kış ayları için takviye ver.

2. Elektrik faturalarındaki KDV’yi kış boyunca kaldır. Yalnızca TRT Fonu’nun kaldırılması bile tek başına yüzde 20 oranında bir indirimin sağlanmasına niye olacak. Derhal kaldır!

3. Birebir biçimde doğalgaz ve mutfak tüpündeki ÖTV ve KDV’yi de çabucak kaldır.

4. Elektrik ve ısınmada, düşük gelirliler lehine “Kademeli Tarifeli Sisteme” geç. Yani “Sosyal Tarife Uygulamasını” başlat. Bu vatandaşlar, daha ağır bir fatura ödemesinler.

SANDIKTA GÖRÜŞECEĞİZ: Güce bağlı bu problemlerin bir de ticari işletmeler boyutu var. Bilhassa esnaf ve küçük ölçekli işletmelerin de hemen bu takviye programına alınmasını istiyorum. Bu atılımlar halkımıza bir nebze olsun nefes aldıracaktır. Hele bu Kara kışı geçirelim, aslına bakarsanız seninle sandıkta görüşeceğiz.

KAYGIM YOK: Şahıs, bugünkü küme toplantısında uzun uzun benim görüntülerimi izlettirmiş, aleni tehditler savurmuş. Adeta birilerine “Yarım kalan işi bitirin” talimatı vermiş. İşte buradan söylüyorum. Ne senden ne senin şürekandan zerre kadar endişem yok. Sonuna kadar uğraş vereceğim. Bunu bilesin!