Erdoğan deklare etti! Aliyev’in ‘kapıdan içeri sokmam’ dediği CHP’li

Saliha

Yeni Üye
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan ziyareti dönüşünde değerli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, 10 büyükelçinin Osman Kavala mektubuyla başlayan tansiyonla ilgili CHP Genel Lider Başdanışmanı Ünal Çeviköz’ün tutumuna reaksiyon gösterdi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’in de Çeviköz’ü ‘kapıdan içeri sokmam’ söylemiş olduğini aktaran Erdoğan, “Azerbaycan’a da ihanet etti. Silk evvel bir kere büyükelçilik yaptığın ülkenin siyasetine saygılı olmayı öğren. Bunu öğrenmedi ki bu adam.” tabirlerini kullandı.

“ALİYEV BU ADAMI KAPIDAN İÇERİ SOKMAM DEDİ”

Azerbaycan dönüşü bir gazetecinin “10 büyükelçi hadisesi yaşanırken sizin duruşunuz, reaksiyonunuz, haliniz ortadaydı lakin mesela CHP Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başta olmak üzere kimi çevrelerden de “Nazikçe uyarıyorlar, bunlara niye reaksiyon gösteriyorsunuz?” üzere buna benzeri açıklamalar geldi. Kimileri da “Non grata ilan etmek bizi yalnızlaştırır” dedikten daha sonra, onlar geri adım attıktan daha sonra da bunun bir diplomatik muvaffakiyet olduğunu söylemeye başladılar. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna Erdoğan’ın yanıtı sert oldu.

Erdoğan, “Bunlardan biri de geçmişte Bakü’de büyükelçi olarak nazaranv yapmıştı, artık CHP’de güya siyaset yapıyor. İlham Bey’le konuşurken o bile “Ben bu adamı tekrar bu kapıdan içeri sokmam” dedi. Zira Azerbaycan’a da ihanet etti. Silk evvel bir kere büyükelçilik yaptığın ülkenin siyasetine saygılı olmayı öğren. Bunu öğrenmedi ki bu adam. Şu anda da rastgele işte nasıl olduysa siyaset yapıyor. Biz bu tıp siyasetçileri cepten çıkarıyoruz. Bunların siyaseti öğrenmeleri için daha epey fırın ekmek yemeleri lazım. Bunlar büyükelçilik yapmış, siyasetçilik değil. Siyasetçilik öteki bir şey, büyükelçilik diğer bir şey.” dedi.

ÜNAL ÇEVİKÖZ NE DEMİŞTİ?

Ünal Çeviköz, 10 büyükelçi kriziyle ilgili yaptığı birinci açıklama, “Ülkemizde bakılırsav yapan 10 Büyükelçinin istenmeyen adam ilan edilmesi Türkiye’nin memleketler arası alandaki yalnızlığını telafisi olmayan bir boyuta taşıyacaktır. Dışişleri Bakanının bu yanılgıdan dönülmesi için gereğini yapacağını umuyorum. Aksi takdirde bakılırsavden affını istemesi gerekir.” sözlerini kullanmıştı.

Çeviköz, büyükelçilerin geri adım atmasının akabinde da “On Büyükelçinin ‘persona non grata” ilan edilmesi üzere bir yanlışın önüne geçilmesine yönelik uğraşların sonuç verdiği anlaşılıyor. Diplomasinin başarısı bir kere daha görüldü.” halinde görülmüştü.

10 BÜYÜKELÇİ TANSİYONU

Osman Kavala mektubuyla başlayan tansiyonda ABD’nin Ankara Büyükelçiliği, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “ABD, 18 Ekim tarihindeki açıklamaya ait birtakım sıkıntıların yöneltilmesi vesilesiyle, Diplomatik Münasebetler Hakkındaki Viyana Mukavelesi’nin 41. unsuruna riayet etmeyi teyit eder.” sözünü kullanmıştı.

Kontrata ait tıpkı sözleri Kanada, Finlandiya, Danimarka, Hollanda, İsveç, Norveç ve Yeni Zelanda’nın Ankara büyükelçilikleri de resmi hesaplarından paylaşmış ya da retweet etmişti.