Eski NASA astronotu: Uzay yürüyüşü sırasında boğuluyordum

seher

Aktif Üye
Eski NASA astronotu: Uzay yürüyüşü sırasında boğuluyordum Eski bir NASA astronotu olan 53 yaşındaki mühendis Garret Reisman, yaptığı bir uzay yürüyüşü sırasında kıyafetinde meydana gelen bir arıza sebebiyle kıyafetinin su ile dolmaya başladığını ve boğulma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını tabir etti.

Reisman yaptığı açıklamalarda yaşadığı olayla ilgili astronotlara davette bulunarak, “Kıyafetinizde su içmenizi sağlayan pipetin sıkı ve uygun bir biçimde takıldığından emin olun” tabirlerini kullandı ve kelamlarına şunları ekledi: “Su sisteminde yaşanan arıza sebebiyle kaskımın içinin su ile dolmaya başladığını gördüm. Bir uzay yürüyüşü sırasında boğulan birinci astronot olma ihtimali beni fazlaca korkuttu.”

NASA’nın uzay giysilerinde, astronotların bir tüpü ısırarak su içmesini sağlayan bir sistem ve bir su torbası bulunuyor. Bu sistemde yaşanan bir arıza da bu fecî olayın yaşanmasına sebep oldu. Reisman, yüzey tansiyonu yardımıyla suyun birçoklarının torbada tutulabildiğini ve bu yüzden hayatta kalabildiğini tabir etti. 53 yaşındaki mühendisin bu olayı ne vakit yaşadığı bilinmiyor fakat 2008 ve 2010 içinde yaptığı üç uzay yürüyüşünden birinde olduğu varsayım ediliyor.

2011 yılında NASA’dan ayrılan Reisman şu sıralarda dev uzay şirketi SpaceX’te danışman olarak çalışıyor ve Güney Kaliforniya Üniversitesi’nde mühendislik dersleri veriyor.

Daha evvel de emsal bir olay yaşanmıştı

Reisman bu üslup korkutucu bir olay yaşayan birinci astronot değil. Bir öteki NASA astronotu olan Luca Parmitano da 2013 yılında yaptığı bir uzay yürüyüşü sırasında su içme torbasının giysisine sızması sebebiyle emsal bir durum ile karşı karşıya kalmıştı.

Bu olay Reisman’ın hadisesinden epey daha ciddiydi. Kaskının neredeyse tamamının suyla dolduğunu söz eden Parmitano yaşadıkları ile ilgili şunları söylemişti: “Hava kilidine geri dönmeye başladım. Gözlerim ve burnuma kadar su yükselmişti. Görmek sahiden epey zordu. Hafızamı kullanarak hava kilidine dönmeyi başardım ve hayatta kaldım.”