Ev bedava gelmiyor

Aslıhan2312

Co-Admin
Artık hâlâ elimdeydi, kişisel Alman birlik anım. O halde geç de olsa tebrikler. Arabada oturuyordum, trafik ışığı kırmızıydı, bakışlarım üzerinde siyah üzerine beyaz harflerle kocaman harflerle yazılmış bir evin cephesine dokundu: “Ossi olursan 100 euro.” Ve altında biraz daha küçük: “Hoşgeldin Vatanımız.” Um bu 100 avroyu almak için reklam mesajını okumayı bitirdim; Yani bu “hoş geldin parası” için artık çek hesabımı “Doğu’daki bankanız” olarak değiştirmem gerekecek. Artık yeşillenmiyor, arkadan korna çalıyor.

Hızlanırken herkesin Ossi ve dolayısıyla Alman olmasının ne kadar kolay olabileceğini düşündüm; Yükselme fırsatları ve düşme riski açısından hâlâ ikinci sınıf, ama en azından. Sadece bir şey vermelisin, sonra karşılığında bir şey alacaksın. Örneğin tasarruf ortaklığı. Çünkü yeni evinizde hoş karşılanma hissi bedavaya gelmez.

Reklam | Okumaya devam etmek için kaydırın

Bir yılı aşkın süredir yaşadığım güzel Saksonya’daki Chemnitz’de bile, ancak şimdi öğleden sonra trafiğinde kendime şu soruyu sordum: Ben bir Ossi miyim? Hiç Batılı bir paket almamış olsam, özgürlüğüm için hiç sokaklara çıkmamış olsam ve Stasi’nin pençesine düşme korkusunu hiç hissetmemiş olsam bile, ben de öyle olabilir miyim? Aslında kimin Doğu Almanca okuyabileceğini belirleyen tek tip bir tanım var mı?

Babam her zaman bedavaya elde edebileceğin tek şeyin çeneni kapalı tutmak olduğunu söylerdi. 1988’de Batı Almanya’ya kaçtığımızda hakkımız olan hoş geldin parasını hâlâ alıp bir piyango biletine yatırdı. Hiç para kazanmadık ama ben Miroslav Klose gibi Polonyalı bir Pfalz oyuncusuydum. Geç geri dönüş ve Temel Kanun anlamında her zaman Alman.

Tüm soruların en Alman olanı her zaman şu olmuştur: Alman kim ya da nedir?

Daha sonra öğrenciyken ikinci hoş geldin bonusumu aldım ve taşra kökenli bir Berlinli oldum. Kalıcı oturma izni alabilmek için şehirde en az on yıl hoşgörü gösterilmesi gerektiğini duydum. Bazıları ancak yirmi yıl sonra gerçek bir Berlinli olabileceğinizi söyledi. Yirmi iki yıl sonra tekrar ayrıldım ve sanki ayrıcalıklı bir kulüp üyeliğini gevşek bir Doğu’ya ait olma duygusuyla değiştirmiş gibi hissediyorum.

Aslında bugün kimin Doğu Alman olduğuna dair genel kabul görmüş bir tanım yoktur. Federal Hükümetin Doğu Almanya Komiseri’nin bir konseptinde ifade edilen şey budur. 1990’lı yıllarda doğum yeri oldukça net bir kriterdi; daha sonra anne babası Doğu Almanya’da doğmuş olan herkes Doğu Alman sayılmaya başlandı. Yeni bir sınıflandırma, kendini tanımlamadır. Bunun anlamı şudur: Ossi, “kendisini Alman yerine Doğu Alman olarak gören veya sınıflandıran kişidir”.

B’den C’ye, Doğu Ziyareti, 263 kilometre.Pajović/Amini/Berliner Zeitung

Tüm soruların en Alman olanı her zaman şu olmuştur: Alman kim ya da nedir? Bunun arkasında bir biz’e, bir topluluğa duyulan özlem yatıyor ve geçiş sırasında kısa bir an için bu soru sonunda yanıtlanmış gibi görünüyordu. Almanya birlik oldu ama birlik olamadı.

GenZ’nin Doğulu duygularına adanmış bir Chemnitz film projesinin adı “(K)Birlik”. Erzgebirge doğumlu ve Mannheim’da yaşayan 26 yaşındaki Mazlum da söz sahibi ve kendisini “Kürt göçmen kökenli Sakson” olarak tanımlıyor. Mazlum’un gerçek bir Ossi olduğuna 100 avroya bahse girerim.

“Doğuya Ziyaret” sütununda Paul Linke her iki haftada bir Chemnitz ve çevresindeki geçici yaşamını aktarıyor. Saksonya berbat mı? Şaka mı yapıyorsun bunu söylerken ciddi misin?