Fabian Wolff bir Yahudi kimliği edindi: kurban rolüne veda

Aslıhan2312

Co-Admin
Kültürel tahsis hakkında başka bir hikaye. Ama bu sefer renkli tüy başlıklar ve nal sesleri olmadan, en azından gerçek anlamda değil. Gazeteci Fabian Wolff, Zeit Online’da genişleyen bir metinde, bir Yahudi kimliği edindiğini açıkça kabul etmekten fazlasını düşünüyor. Ancak şimdi, annesinin ölümünden birkaç yıl sonra, annesinin söylediği gibi, büyükannesinin Yahudi olmadığını öğrendiğini iddia ediyor.

Sahiplenilmiş bir aile efsanesinin uzun itirafı – Binjamin Wilkomirski adı hemen akla geliyor. Kendisini yanlış bir şekilde Holokost’tan kurtulmuş olarak tanıtan bir İsviçrelinin takma adıydı. O zamandan beri, Wilkomirski sendromunun konusu, bunun bir tür kimlik dolandırıcılığı mı yoksa yazarın kendisinin de yanlış anıların kurbanı olup olmadığı konusunda tartışılıyor.

Fabian Wolff vakası muhtemelen son birkaç günde oldukça heyecan yarattı çünkü bir yazar olarak BDS, İsrail eleştirisi vb. konulardaki tartışmalara tam olarak hassas bir şekilde müdahale etmedi. Örneğin Zeit Online’daki bir makalesinde konuşmacı konumunu defalarca işaretledi: “Ben Almanya’da bir Yahudiyim. Sert köpek Maxim Biller’den alıntı yapacak olursak: Benim gibi biri, duruma bağlı olarak, yine de veya tekrar bu ülkede amaçlanmamıştır.

İlan | daha fazlasını okumak için kaydırın

“Sert köpek” Maxim Biller

Eleştirilince geri adım attı. Boykot örgütü BDS’nin stratejileriyle kapsamlı bir şekilde uğraştıktan sonra yazar Jens Balzer’i Yahudi aleyhtarı güdülere sahip olmakla suçladı. En son broşüründe, muhtemelen kurban rolüne veda etmek zorunda kalacağını bilerek, bu sefer kendine acıyarak, “sert köpek Maxim Biller”den bir kez daha alıntı yapıyor. Jüdische Allgemeine, kamuflajın kabulünün hiçbir şekilde gönüllü olmadığını bildirdi. Birçoğu Wolff’un ifşasının yakın olduğunu biliyordu.

Vaka geçmişi, aile davalarının ve sıkıntılarının ötesinde, kökene ve orijinalliğe özel önem verilen kimlik-politik tartışmalardaki dengesizliğe işaret ediyor. Bu, kritik müdahaleler için bile geçerlidir. Sosyal medyada Fabian Wolff’un sözde GDR aristokrasisinden geldiği sürekli konuşuluyordu. Aslında metninde komünist olan annesinden çokça bahsediyor. Önemli olmasa da parti kariyeri kelimesinden bahsediliyor.