FDA, BioNTech aşısının 5-11 yaş ortası çocuklarda kullanmasına onay verdi

seher

Aktif Üye
FDA, BioNTech aşısının 5-11 yaş ortası çocuklarda kullanmasına onay verdi ABD Besin ve İlaç Dairesi’nde (FDA) bulunan bağımsız müracaat konseyi geçtiğimiz günlerde Pfizer/BioNTech aşısının 5-11 yaş ortası çocuklarda kullanmasını tavsiye ettiğini duyurmuştu. FDA’nın ise şuranın bu tavsiyesine uyup uymayacağı merak ediliyordu.

Cuma günü yapılan bir açıklamayla FDA, aşının çocuklarda ‘düşük doz’ kullanmasına onay verdiğini, önümüzdeki haftadan itibaren Amerika Birleşik Devletleri’nde kullanılmasına yetki verildiğini duyurdu. FDA, 3.100 çocuk üzerinde yapılan klinik deneylerden toplanan dataları ve müracaat heyetin kararlarını dikkate alarak bu sonucu verdiğini söz etti.

Uzmanlar ayrıyeten, düşük dozda Pfizer/BioNTech COVID-19 aşısının bağışıklık reaksiyonlarının 16 ila 25 yaş ortası ergenlerde görülen yansılarla benzeri olduğunu belirterek aşının COVID-19’u çocuklarda müdafaa oranının %90.7 olduğunu deklare etti. Çocuklarda aşıyla irtibatlı rastgele bir önemli yan tesire rastlanmadığı da açıklamalar içinde yer aldı.

“Normale dönüş için bir adım daha”

FDA’dan Janet Woodwock aşı yetkisi vermeleriyle ilgili yaptığı açıklamada, “Ben de bir anne ve tabip olarak ebeveynlerin, okul işçilerinin bugünü beklediğini biliyorum. Artık çocuklarımız COVID-19 aşısı olabilecek ve olağana dönmede bir kıymetli adım daha atmış olacağız” tabirlerini kullandı. Woodwock’a göre düşük dozda verilecek olan iki doz aşının içinde üç haftalık bir müddetç olacak.

FDA’nın müsaadesi, çocukların aşı olması için gereken birinci adım. Önümüzdeki hafta da Hastalık Denetim ve Korunma Merkezleri (CDC) müşavere şurasının aşıyı değerlendirip onay vermesi, bunun akabinde da CDC’nin aşıya yeşil ışık yakması bekleniyor. ABD hükümetinin de ülkede bulunan 28 milyon çocuk için kâfi aşıyı temin ettiği ve kararlardan daha sonra uygulamaya başlayacağı belirtiyor.