Güven azaldığında Toni’yi Lenin’e bağlayan nedir?

Aslıhan2312

Co-Admin
Gençliğimde sık sık vaaz edilen ifadelerden biri şuydu: “Güven iyidir, kontrol daha iyidir.” Bu sözde Lenin’den, hatta şiir albümüme bile giren daha da sinir bozucu “Öğren, öğren ve tekrar öğren”. Bazı köpekler ne kadar zeki olsalar da, kendilerini Lenin, Konrad Lorenz veya Martin Rütter’in sözlerine değil, içgüdülerine veya deneyimlerine göre yönlendirirler. Bildirildiğine göre, iyi kalpli hayvan hakları aktivistlerinin Yunanistan’ın Kargland bölgesindeki bir köyden Berlin’deki ihtiyaç sahiplerine getirdiği köpek Toni, Almanca’daki tek tek kelimelere şimdiden tepki veriyor ve güven teriminin anlamını asla anlayamayabilir.

Özellikle de şehre olan güvenim sarsılıyorken. Kentte taş sığınakları olmayan insanlar burada yaşadığı için yakın çevredeki yeşil alan cazibesini kaybetmiş. Uzaktan bakıldığında, bu üzücü, zengin bir ülke için iyiye işaret değil. Yakından bakıldığında, beklenmedik bir şekilde çalıların arasında büyük işlerin döndüğüne tanık olmak garip. Özellikle Toni işini bitirdiğinde ürktüğü ve benim de kaka torbasıyla yaklaşmak zorunda kaldığım için.

Hayvan refahından mı? Bu biraz zaman alıyor

Bu yüzden, parke taşı girişinde hulahoo lastiği büyüklüğünde bir yaya tabelasının olduğu Hasenheide’a gidiyoruz, bu bizi genellikle güldürüyor çünkü bu, hırslı bisikletçilerin koşucuları, çocukları veya köpek yürüyüşçülerini yoldan çekmesini engellemez. Bunun dışında burası huzurlu, uyuşturucu müşterileri bayilerini o kadar ihtiyatlı ziyaret ediyor ki, endişeli köpek onları zar zor fark ediyor. İşte yolunu bilen ve bir formül gibi, “Hayvan refahından mı?” sorusunu ve ardından “Süre” fiilini bırakan insanlar.

İlan | daha fazlasını okumak için kaydırın

Hayvanları koruma derneğinden kadın birkaç gün önce bizimle eğitim aldı ve yürüyüşten önce bir süre evin önünde durmamızı tavsiye etti, böylece endişeli köpek güven geliştirebilsin. Aslında ne kaldırımda yuvarlanan kargo bisikletleri ne de elektrikli scooterlar bize saldırmıyor, anaokulu çocukları Toni’ye bakmadan geçip gidiyor. Diğer köpekler podyumda kendine güvenen bir model gibi sokakta yürürken, o görünmez olma yeteneğini mükemmelleştiriyor. Toni kendi kendisiyle o kadar meşgul ki, yalvaran evsizin ve çöp tenekesi arayıcısının kibarca başını sallayarak nasıl yürüdüğünü fark etmiyor bile.

Fareden daha kötü

Akşam köpek kaldırımda gölgeme atlayınca tartışmamı tekrar deniyorum. Bir gölgeye sahip olmak iyi bir işarettir. Ve ona Peter Schlemihl’in hikayesini anlatmaya başladım, hafızamdaki boşluklar açılıyor. Kontrol iyidir, bu yüzden kitaplığa gidip okumak istiyorum. Önce köpek yemeğini yer, tenekeler dolapta. Toni’nin yanımdan nasıl geçtiğini fark etmiyorum. İki şişenin gürültülü bir şekilde yuvarlanmasına neden olan süpürgeyi devirenin o olduğunu kaydetmedim. Ev faresiyle tanıştığım zamandan daha utanç verici bir şekilde çığlık atıyorum. Toni bunu şişelerden ve süpürgelerden daha korkutucu buluyor. Güven gitti. Kendimi kontrol etmeyi öğrenmeliyim.