Haber – Tüm konuşmalar – Alman Federal Meclisi, Nitelikli Göç Yasasında reform yapılmasına yönelik yasa tasarısını ele alıyor

dunyadan

Aktif Üye
Tip:
konuşma

Tarih:
23 Haziran 2023

Federal İçişleri ve Vatan Bakanı Nancy Faeser’in Konuşması

Kaynak:
Henning Schacht

Sayın Başkan Hanım,
Sayın üyeler!
Bayanlar ve Baylar!

Bugün Federal Almanya Cumhuriyeti için güzel bir gün. Bugün – umarız – dünyadaki en modern göçmenlik yasasını geçireceğiz.

Nürnberg İşgücü Piyasası ve Mesleki Araştırma Enstitüsü, yalnızca 2022’nin sonunda neredeyse 2 milyon açık pozisyon saydı – her zamankinden daha fazla! Vasıflı işçi sıkıntısı, Alman ekonomisinin büyümesinin önündeki en büyük engellerden biri olarak görülüyor. Ve her yerde vasıflı işçi sıkıntısı var: hemşirelikte, hastanelerde, doktorlarda, kreşlerde, okullarda. Bayanlar ve baylar, özellikle zanaat sektöründe ve giderek artan bir şekilde – bu noktada şunu da belirtmek isterim – vasıflı işçi sıkıntısı var. Bu nedenle gelecek için bu önemli konuyu ele almamız gereğinden fazla gerekli. Bugün yaptığımız da bu. Bu trafik ışığı koalisyonu harekete geçiyor.

Ve çeşitli şekillerde hareket ediyoruz. Dün de işlem yaptık. Meslektaşım Çalışma Bakanı Hubertus Heil’e, Almanya’daki gençlerin iş piyasasında gerçek bir şansa sahip olacak şekilde bir derece tamamlamalarını sağlayacak gerçekten örnek teşkil eden ve harika eğitim ve ileri eğitim yasası için teşekkür etmek istiyorum. Bayanlar ve baylar, Almanya’daki gençlerin potansiyelini göz ardı edemeyiz.

Onlara gerçekten örnek olacak ve gençlere gerçek fırsatlar sunan bir eğitim garantisi veriyoruz.

Ama şunu da söylüyorum: Kadın istihdamının da artması gerekiyor. Bunu başarmak için çocuk bakımına yönelik yeni ve daha iyi çerçeve koşulları yaratılmalıdır. Bu sorunlar göz önüne alındığında artık burada hiçbir şey yapmaya gücümüz yetmez.

Ve dışarıdan göç alması gerekiyor. Her yıl yurt dışından 400.000 kişinin ülkemize gelmesine ihtiyacımız var.

O nedenle bu yasa tasarısı ülkemizin geleceği açısından dev bir adımdır. Federal hükümet iyi bir yasa tasarısı sundu ancak parlamenterler bunu çok daha iyi hale getirdi.

Bunun için çok teşekkür ederim bayanlar ve baylar!

Önerilen yasa tasarısı Almanya’da refahı güvence altına alıyor. Ve evet, bu yasanın bir de eşlik etmesi gerekiyor. Elbette bu kanunun daha sonra uygulamaya geçmesini sağlamalıyız. Bu, prosedürlerin basitleştirilmesi anlamına gelir. Bu, bürokrasinin önemli ölçüde azaltılması anlamına gelir. Yönetilebilir olması gerekiyor. Yurt dışından bir bakıcı getirmek istiyorsanız 17 başvuruya ihtiyaç duyduğunuz bir durumla karşı karşıya olmamızı kabul edilemez buluyorum. Bu sona ermeli bayanlar ve baylar.

Geçen haftanın başında Tunus’taydım ve Uluslararası İşbirliği Derneği’nin yürüttüğü bir programda harika gençlerle tanıştım: genç bir adam ve genç bir kadın, 27 yaşındaydı, teknik lise diplomasına sahipti, eğitim gördü. Motorlu araç-Mekatronik mühendisi, 24 yaşında olup, aynı zamanda üniversite giriş yeterliliğine ve lojistik alanında mesleki yeterliliğe sahiptir. İkisi de mükemmel Almanca konuşuyordu. Bunlar, Almanya’da refahımızı güvence altına almamıza yardım etme şansına sahip olması gereken gençler, bayanlar ve baylar, gerçekten bürokratik olmayan bir şekilde ve kısa sürede. Yeni yasanın yaptığı iki temel değişiklikle budur:

Gelecekte, yurtdışında edinilen ve tanınan mesleki niteliklerinizin Almanya’da tanınmasını sağlamak için artık karmaşık bir prosedüre ihtiyacınız olmayacak. Artık bir iş teklifiniz olur olmaz bunu burada yapabilirsiniz.

İkinci büyük değişiklik ise fırsat kartıdır. Sonunda dünyanın her yerinden insanlara fırsatlar sunmak ve böylece çalıştığı göç ülkelerini yakalamak için bir puan sistemi kuruyoruz: Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya ile, Kanada ile. Bu gerçek bir değişim ve gelişmedir.

Bayanlar ve baylar, en iyi insanları Almanya’ya getirmek için gereken budur.

Bu nedenle trafik ışıkları koalisyonunun tüm uzman politikacılarına bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. SPDYeşiller ve FDPÇalışma ve Sosyal İşler Komitesi ve İçişleri Komitesi’ne ve her şeyden önce meslektaşım Hubertus Heil’e kişisel bağlılığından dolayı teşekkür ederim. Bugünün Mahmut Özdemir’e de güzel bir doğum günü hediyesi olduğunu düşünüyorum. Doğum günün kutlu olsun!

Bayanlar ve baylar, gelin bugün bu ayrılışı birlikte şekillendirelim. Bu yüzden onayınızı istiyorum.

Son olarak, bugün bunu başlatmamızdan kesinlikle büyük gurur duyacak bir kişiyi, yıllar önce modern bir göçmenlik yasası çağrısında bulunan eski parlamento grup lideri Thomas Oppermann’ı kısaca hatırlatmak isterim.

Bayanlar ve baylar, sizden bir göç ülkesinde modern göçmenlik yasası için desteğinizi istiyorum.

Harika çalışmanız için çok teşekkür ederiz!

yukarı