Haber – Tüm Konuşmalar – Hanau'da Demokrasi ve Çeşitlilik Evi Binasının Açıklanması

dunyadan

Aktif Üye
Tip:
konuşma
Tarih:
20.02.2025

İçişleri Federal Bakanı ve Home için Selamlar Nancy Faeser

Kaynak: Hanau Şehri / Moritz Göbel

Sözlü kelime geçerlidir.

Sevgili Belediye Başkanı Kaminsky,

Sevgili Belediye Başkanı Bier,

Federal Peşemenin Sevgili Milletvekilleri,

Sevgili Bakan Hofmann, Sevgili Heike,

Sevgili Belediye Meclis Üyesi,

Sevgili Bay Gültekin,

Sevgili Hashemi Ailesi,

Sevgili Bay Păun,

Sevgili Saraçoğlu Ailesi,

Sevgili aile unvar,

Bayanlar ve baylar,

Dün burada Beş yıl önce korkunç sağa sahip aşırılık yanlısı terör saldırısının kurbanı Hanau'da düşündük. Sevgili Bayan Unvar, sevgili Bay Hashemi, sözleri bana derinden dokundu. Anılarınızı, perspektiflerinizi ve duygularınızı bizimle paylaştığınız ve acıyı inanılmaz kaybınız üzerinde tuttuğunuz için çok teşekkür ederim. Gücüne ve cesaretinize en büyük saygı duyuyorum.

Dün burada görülebilecekler: Bu şehir korkunç şeyler yaşadı ve aşağı inmesine izin vermedi. Aksine: eskisinden daha güçlü. Planlanan evin bugün kutladığımız demokrasi ve çeşitlilik için anlamına geldiği şey budur. Bir yer unutulmalı, bir hafıza yeri. Ve ötesinde: Çünkü demokrasi ve çeşitlilik evinde topluluk özgürlüğümüz görünür olmalıdır. Birlikte yaşanan etkinlikler için karşılaşma için alan yaratır. Buna her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var.

Çünkü haklı aşırılık varoluşsal bir tehdittir ve olmaya devam etmektedir: demokrasimiz için. Ve vatandaşlarımız için. Bunu burada Hanau'da acı verici bir şekilde deneyimlemelisin. Ve maalesef doğru şiddet suçlarının sayısı şu anda korkunç bir rekor seviyeye yükseliyor.

Geçen yıl, 1.443'ten fazla kişi sağa motive edilmiş siyasi şiddet eylemlerinin kurbanı oldu. Bu her gün neredeyse dört vaka. Her gün saldırıya uğrayan dört kişi yaralanandan korkuyor. Ve tüm hayatı boyunca böyle bir eylemin sonuçlarıyla uğraşmak zorunda.

Beş yıl önce saldırıdan sonra, o zamanlar Hessian Eyalet Parlamentosu'nda bir parlamento grup lideri olarak yaralı bir şehre gittim. Akrabaların ve kurbanların acısını yaşadım. Şoku gördüm. Hanauers'ın bu acımasız ve insan değerlendirme eylemi karşısında çaresizliği. Hayattan yırtılmış on kişinin kaybının derin kederi. Ve sizi ve çocuklarınızı, bu şehrin çocuklarını düşünmediğim bir gün yok.

Sağ -Aşırılıkçı terör öldürme. Geçim kaynaklarını yok eder, aileleri parçalara ayırır, güveni yok eder. Devletimizin temel vaadi olan güvenliğe güveniyor. Doğru, aşırıcılık böylece toplumumuzu bir bütün olarak tehdit eder. Ayrıca, özgürlük toplumumuzu bir ideoloji olarak oluşturan tüm değerlere karşı çıktığı için. Çünkü yayılır ve eşitsiz eşitsizliktir. Çünkü insan haklarını aşağılayıcı hale getiriyor. Çünkü bizi bölmek istiyor.

Ancak, bayanlar ve baylar, Hanau'da ve aynı zamanda tüm ülkemizin sokaklarında görebiliyoruz: Bu kötü tohum açılmıyor. Çünkü biz Demokratlar çoğunluktayız! Ve özgürlüğümüzü ve neyse ki çeşitli toplumu savunuyoruz! Kendimize bölünmesine izin vermiyoruz. Birlikte duruyoruz.

İçişleri bakanı olarak, sağa karşı aşırılıkla mücadele gündemin en üstünde. Dönemimin başında, “Sağ -Wing aşırılıkçılığına karşı eylem planı” nı sundum ve geçen yıl tekrar genişlettim. Stratejik ve özellikle ideolojilerle mücadele etmek. Aşırılık yanlılarını kamu hizmetinden çıkarmak için. Ve son olarak silahlarınızı tutarlı bir şekilde uzaklaştırmak için. Sakın uzatma yapılarını parçaladık. “Hammerskins” veya sağcı ezoterik mezhep “tür topluluğu” gibi kulüp yasakları ile. Ajitasyonunuzu durdurmak için adımlar attık. Örneğin, Federal Siyasi Eğitim Merkezi'ne yardımcı olarak Sosyal medya-Platforms ve Messenger hizmetleri nefret mesajlarına karşı daha iyi yapabilir. Demokrasimizi savunmak için şimdi herkese bağlı.

Dünya çapında liberal demokrasiler her zamankinden daha fazla baskı altında. Demokrasimiz bugün olduğu kadar tehlikede olmamıştı. Çünkü anti -demokratik kuvvetlerin artı işaretlerinde, içten ve dışarıdan. Yabancı devletler, toplumumuzu bölmek ve demokratik kurumlarımızı itibarsızlaştırmak için kasıtlı olarak dezenformasyon sergiliyor. Doğru, aşırılık yanlıları ve emperyal vatandaşlar komplo sayılarını ve yanlış raporları yaydılar. Demagojiler insanları birbirlerine karşı yuvarlamaya çalışır.

İslamcı motivasyonu olan aşırılık yanlıları da bizi korku ve dehşetle ayırmaya çalışıyorlar. Tıpkı geçen Perşembe günü Münih'teki suikastçı gibi. Başka bir korkunç olay – hepimiz hala Magdeburg ve Aschaffenburg'da daha az acımasız saldırıların şoku altındaydık. Saldırının bir anneyi ve iki yaşındaki çocuğunu hayattan yırtması sonsuz üzücü. Acının ölçülemez olması gereken aileye yas tutuyoruz. Ölenlerin akrabalarına bu zor durumda halkla iletişim kurmalarına büyük saygı duyuyorum: değerlerine saygı duyma arzusuyla. Çünkü ölen kadın dışlanmaya ve dayanışmaya karşı kampanya yürüttü.

Kendimize bölünmesine izin vermememiz daha önemlidir. Hukuk kuralımızın gücüne ve özgür değerlerimize güveniyoruz. Serin bir kafa ve sert bir el ile, gerekli olduğu yerde, aynı zamanda açık toplumumuzu düşmanlarından etkili bir şekilde korumak için öngörü ile.

Sevgili Hanauer, Hanauer,

Demokrasi ve çeşitlilik evinin şu anda burada yaratılması, sağa giden aşırıcılık ve ırkçılığa karşı çok açık bir işaret. Çünkü burada ırkçılığa karşı eğitim çalışmaları için bir platform yaratılıyor. Demokrasi ve çeşitlilik eviniz de demokratik eğitim ve katılım için bir deniz feneri projesidir. Tek bir çatı altında, aktif insanlar, ziyaretçiler ve Sosyal Uyum ve Spor Ofisi çalışanları burada birleştirilmektedir. Bu, demokratik olarak kararlı insanları dışarıdan birleştirir. Böyle bir ağ bizi aşırılık yanlılarına karşı daha fazla mücadele ediyor.

Bu dövüşte de hafızayı canlı tutmaya bağlıdır. Ve göstermek için: Kurbanlar bize ait – geçmişte günümüzde olduğu gibi. Evin önündeki yerin “19 Şubat Yeri” adını alması, hafızanızın uyanık kalmasına yardımcı olacaktır. Bu nedenle anıt sorununun çözülebileceğinden de memnunum. Mekan, anıt, bina ve kavramın etkileşimi geçmişi geleceğe çok ustaca birleştirir.

Demokrasi ve Çeşitlilik Meclisi, Hanau'nun terörden büyümeyi başardığını gösteriyor – önümüzdeki zamanlar için umut, canlı ve koruyan demokrasiyi umuyor. İşte bu yüzden federal hükümet bu değerli projeyi 3.4 milyon avro ile tanıtıyor. Bugün bunun için bina işaretini açıklıyoruz.

Orada olmak benim için bir onur ve size en iyisini diliyorum!

Teşekkür ederim.

yukarı