‘Haksızlığa karşı çıkmak nazaranvim’

Saliha

Yeni Üye
CHP Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, KPSS’de yüksek puan alıp, kelamlı mülakatta elenen öğretmen adaylarının durumunu görüşmek için randevu talebinde bulunduğunu açıklamıştı.

Kılıçdaroğlu dün, talebe karşılık verilmeyince Ulusal Eğitim Bakanlığı’na gidip Bakanlık önünde açıklama yaptı. CHP önderi “Bir haksızlık, bir hukuksuzluk var ise, bir kişinin hakkı gasbediliyorsa ve bu gasbedilme sarayın talimatı ile yapılıyorsa buna karşı çıkmak benim insani vazifemdir. Nerede torpil oluyorsa karşı çıkmak boynumun borcudur. Bir feryadı lisana getirdim. KPSS imtihanında; 90-95 puan alan evlatlarımızın kelamlı imtihanlarda elendiğini gördüm. Yazıktır, günahtır” dedi.

‘Destek vereceğiz’

“‘Mülakatlarda artı 3, eksi 3 aralığında puan verilecektir’ formundaki uygulama niye terk edildi?” diye soran Kılıçdaroğlı, şunları kaydetti: “TÜGVA’dan, TÜRGEV’den gelen listeler üzerine mi bu kararlar alındı? Bütün anne, babalar ismine konuşuyorum. Haksızlık karşısında vicdanı sızlayan 84 milyon ismine sesleniyorum. Haksızlık var, hukuksuzluk var. Emsal olaylar geçmişte olduğunda haksızlığa uğrayanlar Danıştay’a gittiler. Danıştay mülakatlarda yapılan haksızlığı tescilledi. Kararda diyor ki, ‘Verilen puanlar ömrün olağan akışına aykırıdır’. hayatın olağan akışına karşıt bir puanlama yaparsanız, Ulusal Eğitim Bakanlığında oturanların -dürüst bürokratları ayırıyorum- yatacak yeri yoktur. Haksızlığa uğradığına inanan bütün arkadaşlara her türlü türel dayanağı vereceğiz, onlarla birlikte olacağız.”

Kilit yansısı

Kılıçdaroğlu “Haksızlık yapanlarla nasıl hesaplaşacağımızı nazarancekler. Dürüst bürokratlar başımın üstüne. Onlara daha evvel de söylemiş oldum, ‘haksızlıkların altına imza atmayın, aralıklı durun’ diye. Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır. Bu şeytanlarla hesaplaşmak da benim namus borcumdur” dedi.

CHP’liler toplumsal medya hesaplarından, “Anamuhalefet önderi ziyaret etmesin diye Bakanlığın kapılarını zincirlediler” notuyla, kilitli kapının fotoğrafını kullanırken, Kılıçdaroğlu da, açıklamasının akabinde toplumsal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şunları kaydetti:

“MEB’e gittim, bakan demir kapılar ardında gizlendi. Beklediğimiz sonuç olağan olarak. Ne diyecek? ‘Bakanlığı torpile peşkeş çekmedim’ mi diyecek? Diyemez. Fakat kaçar. Torpil her yere sirayet etmiş durumda. Hangi kurum çürüdüyse tanışmaya devam edeceğiz.”

‘Emrivaki talebi karşılamamız beklenmesin’

Ulusal Eğitim Bakanı Mahmut Özer, yazılı açıklama yaptı. TBMM Eğitim Kurulu üyelerinin tamamını 20. Ulusal Eğitim Şûrası’na davet ettiklerini hatırlatan Özer, “CHP davetimize icabet etmedi. 14 Ekim’de Meclisimizin Eğitim Kurulunun tüm üyelerini Bakanlığımıza davet ettik. Davetimize icabet etmeyen tek parti, bir daha CHP oldu. Bakanlığımızın kapıları herkese her vakit açıktır lakin kamuoyunu yanlış yönlendirerek amacını aşan emrivaki bir biçimde yapılacak rastgele bir görüşme talebini de karşılamamız beklenmesin” sözlerini kullandı.

‘bu biçimde bir Danıştay sonucu yok’

MEB’den yapılan yazılı açıklama ile ise CHP başkanının “Danıştay’ın verdiği bir karar var. ‘Mülakatta artı 3 eksi 3 puan verebilirsiniz’ diyor. Buna yani Danıştay sonucuna uymuyorlar” sözlerine cevap verildi. Açıklamada, “Bu söz ile kamuoyu yanlış yönlendirilmektedir. Kelam konusu tabirde atıfta bulunulduğu üzere bir Danıştay sonucu yoktur. Ulusal Eğitim Bakanlığı, hukuk devleti unsuruna sıkı sıkıya bağlıdır. Sayın Kılıçdaroğlu’nu Bakanlığımızı uymamakla itham ettiği kelam konusu Danıştay sonucunı açıklamaya davet ediyoruz” denildi.

KILIÇDAROĞLU’NDAN BAHÇELİ’YE KARŞILIK:

Ciddiye almıyoruz

CHP Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, internet medyası ve yabancı ajansların Ankara temsilcileri ile bir ortaya geldi. CHP başkanı, MHP Genel Lideri Devlet Bahçeli’nin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik özel teftiş ve Ekrem İmamoğlu’na yönelik açıklamalarına ait “Sayın Bahçeli’nin yaptığı açıklamayı biz fazlaca fazla ciddiye almıyoruz. Belediye lideri bakılırsavden alınır mı, oburu seçilir mi, bunu yapmak isteyenler akıllarını peynir ekmekle yemiş kişilerdir” dedi.

Kılıçdaroğlu, “Cumhurbaşkanı adaylığına ait uzlaşılan bir isim var mı? Abdullah Gül’ün ismi geçiyor mu?” sorusuna “Uzlaşma, bir ortaya gelmemize bağlı, çabucak hemen gelmedik. Millet İttifakı’nı oluşturan bileşenler ve güçlendirilmiş parlamenter sistemi savunan Gelecek ve DEVA ile de bu mevzu görüşülmüş değil. Gül’ün ismi geçti mi geçmedi mi, bir görüşme olmadı ki geçsin” karşılığını verdi. CHP başkanı, İçişleri Bakanı’nın dinleme savlarına ait kabahat duyurusu için “Telefonlarımızın dinlendiğini, özel masaların kurulduğunu biliyoruz. Bir adım daha atayım. ‘Özel masalar’ dediğimde Soylu bunu çok düzgün anlar” dedi.