Hayat ne kadar saçmaydı ve ne kadar da benzerdik

Aslıhan2312

Co-Admin
Şu sıralar ailemizde oldukça sık kullanılan bir cümle var. Cümle şöyle: “’Anna Karenina’ gibi!” Şaşkınlık ve bazen de öfkeyle yankılanan bir ünlem.

Kızımın yaz başında bir kitap kulübü kurduğunu bilmelisiniz. Dijital bir kitap kulübü çünkü kurucu ekipte yer alan arkadaşı şu anda burslu olarak Chicago’da. Bunu tesadüfen öğrendim ve kitabın seçimiyle hiçbir ilgim yoktu: “Anna Karenina”, Lev Tolstoy, Rusya, 19. yüzyıl. Kızım bir klasik olduğunu söyledi ve o da Rusya hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyordu. Ukrayna’daki savaş nedeniyle.

Kitap kulübünün en küçüğü 24, en yaşlısı ise 85 yaşındaydı

Kitabı gençliğimde okudum ve özellikle ilk cümleyi hatırladım: “Bütün mutlu aileler benzerdir, her mutsuz aile kendine göre mutsuzdur.” Kitap kulübünün diğer üyelerine benzeyen bu cümleyi hiç anlamadım. Bunlar arasında kızım, onun erkek arkadaşı, annesi, erkek kardeşi, kocam, kayınvalidem ve ben de vardı. Doğudan ve Batıdan iki aile; en küçüğü 24, en büyüğü 85 yaşında.

Reklam | Okumaya devam etmek için kaydırın

Coşku ve hayal kırıklıklarıyla başladı. Kızım, “Tolstoy’un bize sunduğu küçük elit grup, Rus toplumunun küçük bir kısmını bile temsil etmiyor ve bugünküyle karşılaştırılamaz” dedi. Erkek arkadaşının annesi, Anna’yı bencil ve anlayışsız buluyordu. Yahudi adı taşıyan cimri bir tüccarın tanımında anti-Semitik eğilimler keşfettim: “çıkık çene, çıkıntılı, donuk gözler, çevik, kemikli parmaklar, şahin gibi yüz ifadesi.” Kayınvalidem Tolstoy’u savundu ve onun sadece o dönemde toplumdaki tavrı anlattığını söyledi. Arkadaşının erkek kardeşi, “O zamanlar Rusya’da korkunç bir pogrom yaşanmamış mıydı?” diye sordu.

Böylece Tolstoy’un yeni kurulan Alman İmparatorluğu’na, karakterlere ve zamana bakışını okuduk, yazdık, aşk ve kıskançlığı tartıştık. O zamanlar tüm resepsiyonlar, at yarışları, fayton gezileri ve opera ziyaretleriyle hayatın ne kadar saçma olduğunu fark ettim. Ve o zaman ve şimdi ne kadar çok paralellik olduğuna, Ruslar ve Almanlar olarak ne kadar benzer olduğumuza şaşırdık.

Kocam, Tolstoy’un “köpek gibi itaatkârlıkları, övüngenlikleri ve kendilerine acımalarıyla” erkek kahramanlarına aşinaydı. En çok Anna’ya hayran kaldım, bana 27 yaşında intihar eden arkadaşımı hatırlattı. Rollerinin dışına çıkmaya çalışan, hayata aç, sert ve bencil ama aynı zamanda yumuşak, kırılgan ve umutsuz kadınların.

“Anna Karenina” gibi!

Kızım, kadınların ona karşı ne kadar uyumlu davranmak zorunda olduklarından dolayı sık sık yazara kızıyordu ama erkekler ne isterlerse onu yapabiliyorlardı. Onun içinde nasıl çalıştığını, bu rol hakkında nasıl düşündüğünü ve ayrıca kendi rolünü fark ettim. Yemek yapmama yardım etmesini istediğimde, “Babama sor!” diyordu ve babasının, erkek kardeşiyle birlikte televizyonun önünde oturduğu, Bundesliga ve futbol maçlarını izlediği kanepeye bakıyordu. Ve oturmaya devam ettim. Bir dahaki sefere şöyle dedi: “’Anna Karenina’ gibi!” Ve bir noktada ben de bunu söyledim.

Bazen yardımcı olur, bazen etmez. Bazen gülüyoruz, bazen gülmüyoruz. Ancak “Anna Karenina”nın bu yazın bitmek bilmeyen en güzel deneyimlerinden biri olduğu konusunda hep hemfikiriz.