“İşbirliğinin ne anlama geldiğine dair farklı görüş”

Aslıhan2312

Co-Admin
Yeni kültürel senatör Sarah Wedl-Wilson, Spiegel'e selefi Joe Chialo'nun hatası hakkında da yorum yaptığı ilk röportaj verdi. Wedl-Wilson yaklaşık bir haftadır görevde. Daha önce, Federal Şansölye Friedrich Merz yönetiminde uzun zamandır Kültür Bakanı Ofisi'ne aday olarak takas edilen Chialo altında devlet sekreteri olarak çalıştı. Ama farklı çıktı.

Chialo, görev süresi boyunca bazı tartışmalara ve karışıklığa neden olmuştu ve şimdi istifa etti. İktidar Belediye Başkanı Kai Wegner (CDU) parti dışı Wedl-Wilson'u kullandı. Şimdi Causa Chialo ile ilgili röportajda şunları söylüyor: “Hem burada Senato yönetiminde ve kültürel sahnede çalışma söz konusu olduğunda, işbirliğinin ne anlama geldiğine dair çok farklı bir görüşümüz vardı.”

55 yaşındaki Wedl-Wilson, kendisinin sanat ve kültür sahnesinden geldiğini vurguluyor. Chialo, siyasete girmeden önce bir müzik yöneticisiydi, ama: “İşletmelerin nasıl çalıştığını, serbest sanatçı olmanın ne anlama geldiğini, prekaryaya yakın yaşamanın ne anlama geldiğini ve bir sahnede olmanın ne anlama geldiğini biliyorum. Bir müzisyen ailesinden geliyorum, odada ne olduğunu anlıyorum. Kültür sahnesi çok iyi bağlı değil.

Bu, büyük kemer sıkma önlemlerini organize etmek zorunda olduğu kültürel sahneyle asla sıcak olmayan Chialo üzerinde bir kaydırma olarak anlaşılabilir. 130 milyon avrodan fazla olan açık tasarruf, 2025 için sadece önümüzdeki yıllarda güncellenmemeli, aynı zamanda arttırılmalıdır: 2026'da kültürel bütçede 34 milyon EUR ek biriktirilmelidir.

Wedl-Wilson diğer önlemler hakkında şunları söylüyor: “Kültürel bir yönetim olarak hemen söylemedik: Bunu yapabiliriz. Bu hacmi kültürde bir yıl, özellikle iki yıl boyunca zorlukla yapamayız.” Çünkü: Senato Kültür Bölümü'nde devlet sekreteri olarak çalışmadan önce 2019-2023 yılları arasında Berlin Müzik Üniversitesi Hanns Eisler'in rektörü olan Wedl-Wilson.

Wedl-Wilson: “Hiçbir koşulda kapanışlar gerçekleşmemeli.”

Tiyatro ve opera evlerinin sürünen özelleştirilmesiyle ilgili endişe, “sahte haberler” olduklarına dağılmıştır. Vaat ediyor: “Hiçbir koşulda kapanışlar gerçekleşmemeli, bu kültürel diyaloğun amacı değil.”

Wedl-Wilson'a göre Berlin, kültür için 900 milyon avrodan fazla harcıyor. Ancak kültür aynı zamanda “sistematik” dir. Bunu şu şekilde açıklıyor: “Benim gibi kültürel yöneticilerin favori konusu değer zinciridir: Kültüre yatırım yapan bir Euro en az beş kez geri dönüyor. Bu da Berlin'de kültürel bir manzara olarak iş sorumluluğumuz var. (…) Geçen yıl Berlin'de 30 milyon gecede kalış vardı ve çalışmalardan, şehirlerin yaklaşık yüzde 60'ının burada olan turistlerin olduğunu biliyoruz.”

Wedl-Wilson ayrıca “sanat özgürlüğüne karşı çok, çok net bir tutuma sahip olduğunu söylüyor: her şeyin üstünde duruyor. Benim için sanat sınırlara gidebilir ve gidebilir.” Onların görüşüne göre, anti-Semitizm Maddesi veya Federal'da getirilen ve tartışmaları zor olan BDS karşıtı bir çözünürlük.

Berlin kültürünün siyasi liderlerinde ve aynı zamanda ülke çapında çok şey oluyor: İki hafta önce, partinin ve çok muhafazakar kültür ve medya Wolfram Weimer için çok muhafazakar olmayan, görev aldı, 1 Haziran'da Marion Ackermann en güçlü Alman sanat kurumunun zirvesindeki ilk kadın: Prusya Kültür Vakfı.