Kılıçdaroğlu ‘helalleşme’ listesini deklare etti

Saliha

Yeni Üye
CHP önderi Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM’e partisinin küme toplantısında yaptığı konuşmasında, Türkiye’nin epeyce sorunu olduğunu ve bunları her insanın bildiğini söylemiş oldu. Sıkıntıları yerinde tespit etmek, vatandaşlarla konuşmak ve tahliller üretmenin her insanın ortak nazaranvi olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, “Kayseri’ye yarın seçim varmış üzere giden 38 milletvekilimiz, vatandaşların sıkıntılarını dinledi ve ‘Üzülmeyin, meraklanmayın her birimiz bu dertleri yaşıyoruz. Sizin yaşadığınız ezaları açmak için gayret edeceğiz’ dedik” dedi.

‘KOŞULSUZ ORTAĞISIN’

Kılıçdaroğlu, MHP Genel Lideri Devlet Bahçeli’nin partisinin bugünkü TBMM Küme Toplantısı’nda EYT’lilerin sorunu, 3600 ek gösterge ve minimum fiyat ile ilgili açıklamada bulunduğunu söyleyerek, “Sen onu benim külahıma anlat. Saraya anlatabiliyor musun? Anlatamıyorsun. Gücün var ise, ‘Bu üçü çıkmadan elimi kaldırmayacağım’ dersin. bu biçimde derim ki, nitekim Cumhur İttifakı ortasında MHP’nin bir tartısı var. Yapmıyorsa müdahale ediyor, derim. Yalnızca salı günü bir konuşma, ‘3600 ek gösterge çıkmalı.’ 2022’nin sonuna attı Erdoğan, ‘Çıkarmayacağım’ diyor. EYT’lilerin sıkıntısını birisi ‘Çözeceğim’, başkası ‘Çözmeyeceğim’ diyor. Nasıl bakıyorsun sen buna? ‘Asgari fiyat artsın.’ Artsın, elinden tutan mı var? Hükümetin ortağısın. ‘Ortağı değilim’ diyorsun ancak şartsız ortağısın. ‘hiç bir beklentim olmadan sonuna kadar seni destekleyeceğim’ diyorsun” diye konuştu.

‘HUKUKLA HELALLEŞMEYİ KARIŞTIRMAMAK LAZIM’

Kılıçdaroğlu, iktidara geleceklerini lakin bunun kendisine yetmediğini anlatmaya çalıştığı ve Türkiye için kaleme aldığını söylemiş olduği mektubu okudu. Mektubunda, hayatının her kademesinde kendisi için sarayların, konvoyların zerre kadar ehemmiyeti bulunmadığını, konutundan ve mütevazı ömründen şad olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, “Ne yapayım ben tüm bunları, konvoyları, sarayları? Tüm bunların tek bir manası var benim için, o da ülkemizin makus talihini kırabiliyor muyum? Şayet kırabiliyorsam ben iktidar olayım. Olayım ki çocuklarımıza bembeyaz bir Türkiye bırakalım. Görüntümde söylemiş oldum, ben ülkemizde iktidar olmaktan hayli, iz bırakan, öbür bir miras bırakan biri olarak anılmak istiyorum. Bizden daha sonra da gelecek yüz tane iktidarlar da bizim üzere bir şeyler ekleyerek yürüsün. Batıda nasıl iktidar değiştiğinde kimse korku hayatıyorsa, işte bu biçimde bir Türkiye olsun istiyorum. Yaralarımızı sarmamız lazım. Biliyorum, kimileriniz zorlanıyor bu mevzuyu konuşmakta. Yaralar hala açık. Lakin yapacağız. Çocuklarımız, geleceğimiz için yapacağız. Bizim gördüğümüzü, yaşadığımızı milletimizin çocukları gelecekte yaşamayacak, yaşamamalı. Bundan daha büyük bir ödül olur mu Allah aşkına” sözünü kullandı.

‘HELALLEŞECEĞİZ DOSTLARIM’

Kılıçdaroğlu, helalleşmenin, ‘yüzleşmek, barışabilmek, devam edebilmek’ olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Hukuk öteki. Kim ne kabahat işlediyse, onun karşılığı hukuktur. Hukukla helalleşmeyi karıştırmamak lazım. Onunla aslına bakarsanız helalleşmek imkansız. Hukuk onun hesabını soracak. Görüntüde da söylemiş oldum. Bir de medyada kimilerinin, ‘Ne hoş, muhalefet aslına bakarsan kazanıyor, ne gerek vardı tüm bunlara.’ demesine hüzünlendim. Zira bunlar, bu söylemiş olduklerimi strateji zannediyor. Ne stratejisi? Ben gelecekte, bu ülke çocuklarının, gerimden bu ülkeyi barıştırdığımı söylemelerini istiyorum. bu biçimde anılmak istiyorum. Ne stratejisi? Evlatlarımız, diyorum. Hangi strateji çocuklarımızın geleceğinden daha değerli? Helalleşeceğiz dostlarım. Açık yaralar var, biliyorum güç olacak fakat katiyetle yapacağız ve başaracağız. 28 Şubatçıların açtığı yaraları kapatıp helalleşeceğiz. İkna odalarına sokulan başı kapalı kızlarımızla helalleşeceğiz. Roboski ile helalleşeceğiz. Bakın hukuk diğer, helalleşme öteki. Bu insanlara devlet tazminat ödeyecek ancak bir taraftan da helalleşeceğiz. Sivas, Kahramanmaraş mağdurları ile helalleşeceğiz. Diyarbakır hapishanesi mahkûmları ile helalleşeceğiz. Varlık vergileri altında inim inim inleyen azınlıklar, 6-7 Eylül olaylarının mağdurları ile helalleşeceğiz. Mahkemelerde süründürülen askerlerimiz ve aileleri ile helalleşeceğiz. Bugün Londra’ya göç etmiş en parlak genç beyinlerimiz ile helalleşeceğiz. Ali İsmail Korkmaz’ın ailesi ile helalleşeceğiz. Soma ile helalleşeceğiz. Darbeciler tarafınca bir sağdan, bir soldan gencecik çocuklarımız asıldı bu ülkede. Bir sağdan, bir soldan o insanlarımızla helalleşeceğiz. 9 yaşındaki oğlu Oğuz Arda Sel’i kaybeden ve mahkemelerde süründürülen Mısra Öz ile helalleşeceğiz. Ahmet Kaya ile helalleşeceğiz. Helalleşeceğiz dostlarım. Yakın gelecekte bir gün çocuklarımız, geçmişe baktıklarında, ‘Neler olmuş ancak önümüze bakmayı bilmişiz, helal olsun onlara’ diyecekler. Laik, demokrat, insan haklarına saygılı, müreffeh, Atatürkçü bir ülkede yaşayan çocuklarımız, birileri buna yürek ettiği için teşekkür edecekler bize. Bizim iktidarımızı konuşmuyorum dostlarım, bizden daha sonra gelecek yüz iktidara bir kapı aralamamız gerekiyor. Yanlışsız bir kapı açmamız. Evet, bütün baskıyı biz yaşayacağız lakin birinin bunu yapması gerekiyordu. Nasip bize oldu.