Kılıçdaroğlu: Öğretmen yetiştirmenin sağlıklı planlamasının yapılması gerekir

Saliha

Yeni Üye
CHP Genel Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, CHP’nin Yenimahalle Belediyesi Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde düzenlediği ‘İkinci Yüzyılda Eğitim Hakkı Çalıştayı’nda konuştu. Kılıçdaroğlu, eğitime yeteri kadar değer verilmediğini söyleyerek, “Bir yüzyılı bitirirken istedik ki eğitim sıkıntısını da büyük ölçüde aşmış olalım. Çocuklarımızı yeri geldi denek olarak kullandık. Bunu yaparken de eğitimcileri dinlemedik. Oturduk masamızın başına sonucunı biz verdik. 4+4+4 sisteminin teklifini sunanların hiç biri eğitimci değil. Avukat, maliyeci var, hiç biri eğitimci değil. Bugünkü tablo hepimizin yüreğini burkan bir tablo” dedi.

‘ÖĞRETMENLER İÇİN ÖZEL BİR MESLEK KANUNU ÇIKARILMALIDIR’

Kılıçdaroğlu, eğitimin öznesini öğretmenlerin oluşturduğunu ve öğretmeni toplumun en saygın pozisyonuna getirmek zorunda olunduğunu bildirerek şöyleki konuştu:

“Öğretmeni 657 cenderesinden çıkarıp farklı yere oturtmamız lazım. Öğretmenler için özel bir meslek kanunun çıkarılmalıdır. Bu yasanın içine kesinlikle 3600 ek gösterge verilmesi lazım öğretmene. Çalışırken prestijli saydığımız bir öğretmen emekli olduğu vakit öteki bir yere itilmemelidir. Toplumun bir daha saygın bir şahsı olmalıdır. 3600 ek gösterge vererek onu toplumun ne kadar sayıp sevdiğini hissettirmeliyiz. 24 Kasım’da birer maaş ikramiye vermeliyiz. Bir maaş ikramiye büyük değil ancak şu manaya geliyor; ben bu devlete vergi veriyorum lakin verdiğim vergiden öğretmene ayrıcalık sağlamak istiyorum. Öğretmenler de kendilerini eğitmek zorundalar. Kendi ortasında hizmet içi eğitimle daima yenilemeli ve çocuklara yeni ayrıntıları aktarmalılar. Bu yapıldığı taktirde meslek kanunuyla birlikte mali hakları düzelmiş toplumda prestiji olan bir öğretmeni daima birlikte kucaklamış olacağız.”

‘HER YERDE MANTAR ÜZERE ÖĞRETMEN YETİŞTİREN OKULLAR’

Kılıçdaroğlu kontratlı öğretmenliğin temel bir sorun olduğunu bildirerek, şu biçimde konuştu:

“Bunların tamamının değişmesi lazım. Tümünün takımlı olması lazım. Atama bekleyen öğretmeler yüz binlerce. İktisat biliminin temel özelliği sınırsız gereksinimlerle sonlu kaynakları istikrar ortasında tutabilmektir. Bunu yapabilirseniz ülkeyi süratle kalkındırırsınız. Her yerde mantar üzere öğretmen yetiştiren okullar, üniversiteler. Plansız ve programsız. İstanbul’da çöp toplayan gençlerle buluştuğumda biyoloji kısmından mezun atama bekleyen öğretmen çöp toplayarak çocuklarına baktığını söylemiş oldu. Bu tabloyu siyaset kurumu sindirebilecek mi? Mezun öğretmenin çalışacağı yer yok. Bu, kaynakların verimli kullanılmadığını ve savurganca harcandığını gösterir. Öğretmen yetiştirmenin sağlıklı bir planlamasının yapılması gerekir.”

‘EĞİTİME AYRILAN BÜTÇEDE PROBLEMLERİMİZ VAR’

Kılıçdaroğlu, her okulun başka bir bütçesinin olması gerektiğini tabir ederek şunları söylemiş oldu:

“Bütçe tartışılırken öğrenciler orada olsun ve tartışabilsinler. Kanılarını açıklayabilsinler. Madem demokrasi okuldan başlayacak bu biçimde okul bütçesi üzerinden biz kaynakların nasıl verimli kullanılmasını öğretebiliriz. Eğitime ayrılan bütçede hala sıkıntılarımız var. Hala ikili eğitim var. Hala birleştirilmiş sınıflar, EBA’ya ulaşamayan yüz binlerce evladımız var. Meslek liselerine kadar gereğince talep yok. Eğitim süreci ortasında beraberinde üretim zincirini de görmek istiyorsa öğrenci, bütün organize sanayi bölgelerinde, teknoloji liseleri kurmak istiyoruz. Bunlar yatılı da olabilir. 6 yahut 7 yıllık öğretmenler karar verecek. Muhakkak sınıftan daha sonra okuduğu kısmın iz düşüşü olan fabrikaya gidecek. Buna misal bir hayli alan var. Belirli bir süre daha sonra buralara staja gidecek. Şayet çocuk teknoloji lisesini bitirdiğinde üniversiteye gitmek istiyorsa iz düşümü olan fakülteye artı puanla gitsin.”

‘İKTİDARIMIZDA YURT PROBLEMİNİ ÇÖZECEĞİZ’

Kılıçdaroğlu, Türkiye’yi büyütmenin yolu ve ana ekseninin eğitim olduğunu belirterek “Atama bekleyen öğretmen var. Taşımalı sistem sorun yaratıyor. Benim öğrendiğim arkadaşlarımın bana aktardığı önümüzdeki önemli tehlikelerden biri ergenlerde uyuşturucu bağımlılığı. İstanbul’da iki mahallede araştırma yaptık. Araştırmada anneler ‘eğer oğlum yahut kızım akşam meskene geldiğinde telefonu yoksa, sattı bir şey mi aldı’ diye düşünüyorlar. Çocuğunun uyuşturucu kullandığını kimseye demiyor. Her okulda güvenlik nazaranvlisi istiyor aileler. Yurt sorunu çözülemedi. Bütün hocalarıma kelam veriyorum; yurt problemini iktidarımızda 1 yıl ortasında çözeceğiz. 1’er, 3’er kişilik odalar her türlü imkan sağlanacak. Türkiye’nin kurtuluşu buradan eğitimden geçiyor” diye konuştu.