KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Benim yolum Türk’ün yoludur

Saliha

Yeni Üye
Hasan Kalyoncu Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’nde 2021-2022 Akademik Yılı Açılış ve Ödül Merasimi gerçekleştirildi. Programa, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın yanı sıra, Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep Büyükşehir Belediye Lideri Fatma Şahin, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Mütevelli Heyet Lideri Cemal Kalyoncu, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Mütevelli Heyet Lider Vekili Haluk Kalyoncu, Rektör Prof. Dr. Türkay Dereli, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

TATAR’A FAHRİ DOKTORA VERİLDİ

Programda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Senatosu sonucu ile ‘Siyaset Bilimi ve Milletlerarası İlgiler alanında ‘Fahri Bilim Doktoru’ unvanı tevcih edildi. Fahri doktora tevcih merasiminin akabinde Cumhurbaşkanı Tatar, HKÜ öğrencileri ile ‘Geçmişten Günümüze Kıbrıs Türklerinin Ada’da Varoluş Mücadelesi’temalı birinci açılış dersini gerçekleştirdi.

‘YOLUMUZ TÜRK’ÜN YOLUDUR’

Programda konuşan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs’taki Türk halkının varlığının lakin Türkiye Cumhuriyeti’nin dayanağı ile kalıcı olabileceğini söylemiş oldu.

Karşısında acımasız bir muhalefet olduğunu ve kendisini Türkiye’nin adamı olmakla suçladıklarını anlatan Tatar, epeyce haksız ve yersiz ithamlara maruz kaldığını yolunun Türkiye ile birlikte yürüme yolu olduğunu vurguladı. KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Kıbrıs Türk halkının varlığı lakin Türkiye’nin dayanağı ile sürdürülebilir. Zira bu büyük coğrafyada Avrupa Birliği içerisinde Rum-Yunan ikilisi hala daha bu yayılmacı ve çatışmacı kültürdeler. Kıbrıs’ta maalesef hala daha birtakım muhalifler biz Rum halkı ile epeyce yeterli iç içe yaşayabiliriz güzel bir muahede olabilir safsatası ile bizi itham ediyorlar. Bu durumu buradan ıstırap ile paylaşıyorum. Bu Kıbrıs’ta devam eden bir gerçektir. Karşımda acımasız bir muhalefet vardır. Bana vakit zaman ‘sen Türkiye’nin adamısın’ diyorlar. ‘Türkiye’nin menfaatlerini savunuyorsun’ diyorlar. ‘Türkiye’nin papağanısın’ diyorlar. Çok haksız ve yersiz ithamlar yapan muhalefet vardır. Sonuç itibariyle benim yolum gerçek yoldur. Benim yolum Türk’ün yoludur. Benim yolum Türkiye ile birlikte yürüme yoludur. Zira doğrusu budur. Sizlerde bilirsiniz ki Kıbrıs’ta adil, kalıcı, sürdürülebilir ve sahiden bizleri de tatmin edecek oradaki halkımızın güvenliği ve geleceği 1974 öncesine dönmeyecekse Kıbrıs’ta iki devletin iş birliği yapabileceğini biz anlamış durumdayız. Düzgün bir muahede için iki tarafın buna onay vermesi lazım. Karşı taraf o kadar şımartıldı ki onlar kendilerini tüm Kıbrıs’ın temsilcisi olarak görüyorlar. Şayet mantıklı bir muahede olabilecekse her iki tarafın bu mutabakatta bir motivasyonu olabilmesi lazım. Artık Rumlar kendi başlarına tanınmış bir devlet, Kıbrıs Türk halkı tanınmamış ve ötürüsıyla bu dengesizlik içerisinde adil ve kalıcı bir mutabakat yapabilmek epeyce sıkıntı oluyor. Onun için direniyoruz. Ben daima söylüyorum benim alternatifim yoktur. Alternatif gidip Rum’a yama olmak, yok olmaktır ve Türkiye ile bağlarımızın kopartılmasıdır. O biçimde bir haysiyetsizlik alternatif değildir, alternatif olamaz. ötürüsıyla 60 yıldır iki devlet vardır. 60 yıldır Kıbrıs Türk halkı bağımsız özgür yaşayabiliyor” diye konuştu.

‘TÜRKİYE DOĞU AKDENİZ’DE GÜÇLÜ OLMALIDIR’

Ersin Tatar, tüm devletlerin Doğu Akdeniz üzerinde tesirli olmaya çalıştığını söylemiş oldu. Türkiye’nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin dayanağı ile Doğu Akdeniz’de daha var olacağını söyleyerek, “Ne Kıbrıs eski Kıbrıs’tır ne Doğu Akdeniz eski Doğu Akdeniz’dir. Türkiye artık daha kuvvetlidür. Suriye’ye bakınız Rusya gelmiş Suriye’ye yerleşmiş. Yani Doğu Akdeniz o kadar değerlidir ki İngiltere üsleri ile Kıbrıs’tadır. Amerika her türlü yaptığı mutabakatlarla buralarda olmaya çalışıyor. Rusya Suriye’ye yerleşti Akdeniz’e yerleşmeye çalışıyor. Biz tarihimize bakınca elbette Türkiye’nin Akdeniz’deki varlığı daha fazla olmalıdır diyoruz. Bu da KKTC kuvvetli olması ile olacaktır düşüncesindeyim” diyekonuştu.

‘TEKNOLOJİYİ KULLANMAK ÖNEMLİDİR’

Açılışta iştirakçilere hitap eden Hasan Kalyoncu Üniversitesi Mütevelli Heyet Lideri Cemal Kalyoncu, mezun olan öğrencilerin iş ömründe yeterli eğitilmiş, bilgi teknolojilerini kullanabilen, üretkenliği yüksek, nitelikli işgücünün her vakit kalkınmada rolünün değerli olduğunu kaydetti.

Kalyoncu, yeni akademik yılın güzel olmasını dileyerek, “Başarılı bilimsel çalışmalarıyla üniversitemizi temsil eden; ülkenin, bölgenin ve Gaziantep’in gelişmesine öncülük ederek eğitime katkı sağlayan pahalı öğretim üyelerimizin, muvaffakiyetlerini yeni akademik periyotta de sürdürülebilir kılacaklarından emin olarak kendilerini yürekten kutluyorum. 12 yıl evvel eğitim hayatına başlayan Üniversitemizden bugüne kadar 13 bin 163 öğrencimizi mezun ettik. Mezun olan öğrencilerimizle iş hayatının her dalında, bünyemiz ortasındaki şirketlerimizde ve fabrikamızda vakit zaman karşılaşıyor ve hepsiyle gurur duyuyorum. Düzgün eğitilmiş, bilgi teknolojilerini kullanabilen, üretkenliği yüksek, nitelikli işgücünün her vakit kalkınmada rolü önemlidir” dedi.

‘YÜZDE 95 DOLULUĞA ULAŞTIK’

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli ise, geçen yıl Covid-19 salgını sürecinde, uygulanan hibrit eğitim modelinin örnek olduğunu ve bu yıl yüz yüze eğitime geçilmesiyle birlikte, üniversite tercih periyodu daha sonrasında yüzde 95 yerleştirme doluluk oranına ulaştıklarını belirterek şunları söylemiş oldu:

“Geçtiğimiz yıl Covid-19 salgını sürecinde, uyguladığı hibrit eğitim modeli örnek olan ve bu yıl yüz yüze eğitime geçilmesiyle birlikte, üniversite tercih devri daha sonrasında yüzde 95 yerleştirme doluluk oranı ile dikkatleri üzerine çeken üniversitemizin 2021-2022 Akademik Yılı açılışını yapmanın heyecanını yaşıyoruz. HKÜ olarak; toplum, sanayi, kentimiz, bölgemiz ve ülkemize kıymet üretmek için var gücümüzle çalışıyoruz, ülkesi ve vatanı için çalışanları her daim takdir ediyoruz. Gerçekten bugün, yapmış olduğu çalışmalarla KKTC’nin legal haklarının savunulmasına ve Türkiye’nin Akdeniz’deki menfaatlerinin korunmasına büyük katkı sağlayan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a ‘Fahri Doktor’ unvanı tevcih etmekten onur duyuyoruz. Ayrıyeten, gerçekleştirdikleri bilimsel faaliyetler ile üniversitemizin akademik performansına katkıda bulunan akademisyenlerimizi de ödüllendirerek yüreklendiriyoruz.”

Program sonunda, 2020 yılında üniversitenin akademik performansına en epey katkı sunan akademisyenler ödüllendirildi.