Korku ve uyanıklık öğretimi nasıl etkiler?

Aslıhan2312

Co-Admin
Babelsberg Film Üniversitesi benim için evimin bir parçası. Yıllar boyunca başka hiçbir yerde bu kadar ilginç önerilerle karşılaşmadım, aynı zamanda uyumluluk, dar görüşlülük ve korkaklık da yaşadım. Benim için bir tür yaşam prensibi haline gelen kararsız deneyimlerin en iyi örneği.

1954 yılında, Doğu Almanya'nın kuruluşundan beş yıl sonra, bugünkü üniversite Alman Film Sanatı Üniversitesi olarak kuruldu. Öğrenciler arasında işçi sınıfından çocukların yüzdesi, çağdaşlarının bildiği gibi, siyasi kısıtlamalara ve kısıtlamalara ve sınır açıkken Batı'ya “kaçma”nın cazip ihtimaline rağmen, yeni devletle özdeşleşmeleri gibi nispeten yüksekti. .

Altmışlı yıllarda: Filmler yasaklandı, sanatçılar azarlandı

Duvar'ın 1961'de inşa edilmesinden sonra temel ruh hali değişti: insanlar baskıcı, yalıtılmış bir sosyalizm içindeydi ya da -başka bir deyişle- emperyalist girişimlerden korunuyordu. Topluma karşı eleştirel bir tutum sergileyen filmler üreten ve 1964'te SED Merkez Komitesi'nin 11. genel kuruluyla aniden sona eren bir kendini anlama aşaması başladı. Filmler yasaklandı ve sanatçılar azarlandı.

Söz konusu kimlik tespiti, sinema okulunda da büyük bir kesintiye uğradı. Thomas Brasch gibi biri bunun bir örneği: 1968'de Çekoslovakya'nın işgaline karşı yapılan protestoların ardından kaydı silindi ve hapse atıldı. Üç yıl sonra, Erich Honecker SED Genel Sekreteri olarak iktidara geldiğinde, ülkeyi kasıp kavuran yeni bir liberalleşme dalgası gerçek bir sosyalist modeli izleyerek 1976'da Wolf Biermann'ın sınır dışı edilmesiyle sona erdi.

Torsten Schulz bir yazar ve senaristtir. Babelsberg Konrad Wolf Film Üniversitesi'nde pratik dramaturji profesörü olarak ders veriyor.Sophie Schultz

1980'lerde sinema okulunda okurken bu gelişim aşamalarının giderek daha fazla farkına vardım. Resmi medyada ne kadar az bilgi edinilirse, birebir görüşmelerde o kadar çok şey aktarılırdı. Benim için Egbert Lipowski (dramaturji), Peter Rabenalt (film analizi), Christiane Mückenberger (sinema tarihi) ve Peter Hoff (televizyon çalışmaları) siyasi geçmişlere dair bazı inanılmaz bilgilerin kaynaklarıydı. İdeolojik öncüllerin “zorunluluğun anlaşılmasına” (Friedrich Engels) dönüştüğü bir felç döneminde küçük ama önemli umut ışınları. Her senaryo metniyle buna karşı mücadele etmeye çalıştım. Bu, olasılıklarımın yalnızca küçük bir kapsamıydı. Bu metinlerden filmler yapılmadı; bunun yerine onları edebiyat dergilerinde çıkan edebi kısa öykülere dönüştürdüm.

1985 yılında okula, üç yıl önce ölen film yönetmeni ve kültür politikacısı Konrad Wolf'un adı verildi. Bir umut ışığı çünkü Konrad Wolf genç, sosyal açıdan eleştirel sanatçılara yardım etmesiyle tanınıyordu. Benim için Sovyetler Birliği'nde Gorbaçov döneminin başlangıcına denk gelen bu isimlendirme bana, yönetmen öğrencisi Dietmar Haiduk'la birlikte Konrad Wolf'u ve sinemacı olarak ilk çıkışını konu alan kısa bir belgesel film yapma fırsatı verdi. Bu ilk filmi ne kendisine ne de daha sonraki filmlerine hiç uymayan bir müzikal komediydi ve bu nedenle bugün hala yeni başlayanların hatalarını teselli edebiliyor.

Kafeteryanın hemen önüne yeni bir gözetleme kulesi inşa edildi

Tarih anlayışımın o dönemde ne kadar şekillendiğini görmek beni çok etkiliyor. Ve 90'larda serbest yazar olarak yeni toplumda yer edinmem gerektiğinde farkında bile olmadığım film okuluyla ne kadar büyük bir bağ geliştirdiğimi. Bu kurumda profesör olduğum 2002 yılına kadar yavaş yavaş, öncelikle tarihin ve günümüzün heyecan verici değerlendirmeleriyle beslenen ve beslenmeye devam eden yazılmamış romanım gibi bir şeye kapıldım.

Bana sık sık o zaman ile şimdi arasındaki farkların ne olduğu soruluyor. Öncelikle seminer yerlerine bakalım: Doğu Almanya döneminde sınır bölgesinde ancak özel kimlik kartıyla girilebilen bir binada oturuyorduk. Ders sırasında batıdaki Griebnitz Gölü'ne bakabilirsiniz. Bazılarının bir gün oraya gitmek gibi gizli bir fikri vardı ama çoğu, en iyi bildikleri yerde, Doğu Almanya'da, yaratıcı bir şekilde yer almak istiyordu. Gorbaçov'un deyimiyle demokrasi ile sosyalizmin, glasnost ile perestroyka'nın bir arada yaşamasını umut edenlerden biriydim. Bunun bir ifadesi olarak tabi ki: Batı'ya seyahat imkanları. Bu özgürlük açısından önemli bir kazanımdır. 1986 yılında kafeteryanın hemen önüne gözetleme kulesi yapılması bu özlemin en korkunç noktasıydı ve büyüyen hayal kırıklığımı daha da güçlendirdi.

Üniversite, 2000 yılından bu yana toplam kullanım alanı yaklaşık on dört bin metrekare olan son teknolojiye sahip yeni bir binada yer almaktadır. Bu binanın ileriye doğru bir kaçış olduğu iddiası kesinlikle abartı değildir. Çünkü böylesine devasa bir yapıyı yönetmek diğer sinema eğitim kurumları kadar kolay değil. Yalnızca Almanya'da yedi devlet kurumu var ve bu da her zaman çok fazla olup olmadığı yönündeki meşru soruyu akla getiriyor.

Babelsberg Film Üniversitesi: İç meseleler dış dünyaya sızdırılmamalı

Colossus'un özellikle ifade etmek istediği şey şeffaflıktır. Hemen hemen her ofisin, hemen hemen her sınıfın büyük pencereleri vardır. Tam tersine, bu kadar çok içsel şeyin dışarı sızmasına izin verilmeyen bir kurumla hiç karşılaşmadım. Sadece profesörlük atamaları. İlgili reklamlar elbette halka açıktır: Teknik yönlerin yanı sıra, başvuru sahiplerinin eşitlik, çeşitlilik ve sürdürülebilirlik konuları hakkında da yorum yapmaları gerekmektedir. Bu, birkaç yıldır bakanlığın emriyle talep ediliyor ve benim gibi eşit haklara çok önem veren ancak eşitlikten kesinlikle daha az düşünen birinin atanma şansının ne kadar yüksek olduğunu belki tahmin edebilirsiniz. Ya da – benim gibi – çeşitlilik pratiğini öncelikle bir kimlik politikası meselesi olarak deneyimleyenler, ki bu pek çok şey ifade ediyor, ancak ne yazık ki fikir ve tutum çeşitliliği değil ki bu aslında bir üniversitede pastanın kreması olmalı.

Potsdam-Babelsberg'deki Marlene-Dietrich-Allee'deki Konrad Wolf Film Üniversitesi'nin görünümü

Potsdam-Babelsberg'deki Marlene-Dietrich-Allee'deki Konrad Wolf Film Üniversitesi'nin görünümüJürgen Ritter/imago

Peki sürdürülebilirlik? İlginç! Ne yazık ki, “Yeşil Hikaye Anlatımı Kontrol Listesi” ile “karar vericilerin” belirli noktaları dikkate almasını bekleyen az sayıda liberal aktivist tarafından işgal ediliyor. Örneğin: “Karakterlerin davranışlarında daha sürdürülebilir uygulamalara veya tutumlara yönelik belirgin bir değişiklik var mı?” Veya hatta: “Karakterler sürdürülebilir ulaşım kullanıyor mu?” Geçenlerde bir öğrenci bana bir hikayenin bu şekilde nasıl anlatılacağını sordu. Ben de evet, bir kadına “daha sürdürülebilir uygulamalar ve tutumlar” anlatarak ona kur yapacak bir erkek tasarlayabileceğini söyledim. Bu bir açıklama olabilir ama bildiğimiz kadarıyla açıklamanın çevreye zararı yok. Öğrenci güldü; Onun sorusu da benim cevabım kadar ironikti.

Fazla polemik yapmak ya da kusur bulmak istemiyorum ama insanlar gereksiz yere hayal kırıklığına uğramamak için zamanın ruhunun bu tür özellikleriyle dalga geçmeyi seviyorlar. Ancak her şeyden önce toplumun nasıl birbirinden uzaklaştığını, giderek daha parçalı hale geldiğini, grupların bir arada var olduğunu ve birbirine karşı çıktığını gözlemlemek sakinleşmeye katkıda bulunmuyor. Bu tam olarak bir anlatı teması ve aynı zamanda film üniversitesinde yürütülen araştırmalardan biri, ancak bu konuda okunacak veya görülecek çok az şey var.

Ancak birçok öğrenci ve öğretmen için, doğası gereği kısıtlayıcı ve hatta disipline edici olan uyanıklık ve politik doğruculuk ilkelerine olan inancın, iyi niyetli olsalar bile, basit bir nedeni var: ait olmak istiyorlar. Ama her sanatçı için zehir olan da tam olarak budur.

Her fırsatta ayrımcılık görme eğilimi

Hala sanatla ilgili mi? Bu noktada fikirleriyle, zanaatlarıyla para kazanmak isteyen öğrenciler en azından şimdilik kalacak bir yer bulup bulamayacaklarını soruyorlar. Bu soruyu dolaylı olarak yanıtlamaya çalışıyorum: Kazanılmış koşullanmanın dışına çıkın, toplumumuzda yaşayan fillere saldırın. Bu yolda kendi bakış açınızı ve kendi dilinizi geliştireceksiniz. Veya sadece geçmişinizden tanımadığınız insanlarla konuşun ve yaşayın: işçiler, çiftçiler, Bundeswehr askerleri vb. Balonun dışına çıkın ve korkmayın! Çünkü ideolojinin içinde yer alan ve topluma hakim olmak isteyen korkudur.

“Konrad Wolf” film okulu binasına bakış

“Konrad Wolf” film okulu binasına bakışRalf Hirschberger/dpa

Son birkaç yıldır iki karşıt tutumu giderek daha fazla gözlemliyorum: Bir yanda güvenli alan zihniyeti, belirsizlik korkusu ve her köşede ayrımcılığı fark etme eğilimi gibi bir şey ki bu elbette sık sık ve mutlulukla dile getiriliyor. bu amaçla kurulan ayrımcılıkla mücadele komisyonları (bu örnekler çoğunlukla gerçek ayrımcılık mağdurlarıyla istemsizce alay konusu olmaktadır); öte yandan minnettar olduğum ve meydan okumaktan keyif aldığım bir açıklık.

Cebinizde üniversite diploması varken temelde medya cephesinde bir hizmet sağlayıcı olmanız gerektiğini söyleyen, bazen öfkeyle, bazen şaşkın ve umutsuz bir şekilde sorulan bu ruhtan gelen bir soru, neoliberal bir şaka değil mi? Elbette, iktidardaki hiçbir otorite bunu bu şekilde ve kesinlikle bu kadar açıkça ifade etmiyor, ancak orada burada bu ortaya çıkıyor: artık yalnızca reytinglere bağımlı değil, aynı zamanda algoritmaların pençesinde olan film yapımcısı; Kendi küçük odanızda kesinlikle size ait olan bir şey yapabilirsiniz.

Ve tüm bunlar, her şeyi ve herkesi etkileyecek artan otoriterliğe yol açması beklenen dünyadaki durum gelişirken. Bu her şeyden önce sinema üniversitesi gibi bir kurumda tartışma alanını temsil etmelidir; bırakın tabuları, kısıtlamalar olmadan ve kesinlikle kendi kendine empoze edilenler değil.

Yazar ve dramaturji profesörü Torsten Schulz, en son “Petrol ve Arılar” adlı romanını ve “Nilowsky” adlı çizgi romanını yayımladı.