Londra’da çıldırdı, Berlin’de tekrar düşünebilir

Aslıhan2312

Co-Admin
Ev
Kültür
Yazar: Londra’da delirdi, Berlin’de tekrar düşünebilir

İrlandalı yazar Naoise Dolan, The Guardian’daki dokunaklı bir makalesinde, Berlin’e taşınmanın neden akıl sağlığını kurtardığını açıklıyor.

Tomasz Kurianowicz

Berlin'deki Müze Adası: Burada yeniden derin nefes almayı öğrenebilirsiniz.

Berlin’deki Müze Adası: Burada yeniden derin nefes almayı öğrenebilirsiniz.imago

En çok ilk romanı Exciting Times ile tanınan İrlandalı yazar Naoise Dolan’ın Londra’da Boğulmuş Guardian makalesinde bu kadar çarpıcı olan şey, Londra’dan Berlin’e bakan bir yabancının ayrıntılı tasviridir. Bunun nedeni, Nolan’ın bu metinde stresli Londra’dan Berlin’e taşınmanın akıl sağlığını kurtardığı hissinden daha azını iddia etmesi de olabilir. İngiltere’de bir yazı ve varoluşsal kriz yaşadıktan sonra dokuz ay önce buraya taşındı.

“Geçen yaz, temelde aklımı kaçırdığım Londra’dan buraya taşındım. (Bu mantık havadan sudan konuşmaya pek uygun değil, bu yüzden onun yerine manzara değişikliği istediğimi önereceğim.),” diye yazıyor Dolan denemede.

“Bu noktada, ilk romanım iki yıl önce çıkmış ve çok ilgi toplamıştı. Bu kulağa gerçekleşmiş bir rüya gibi gelebilir ama takip eden aylarda kronik hayır diyememe durumum beni giderek daha fazla delirtti. Medyadan gelen sorular ve konuşma davetleri için minnettar olmaya çalıştım ve kendi kendime çoğu insanın bunu güzel bir sorun olarak göreceğini söyledim. Bu ‘çoğu insan’ zihnimde büyüdü ve çok geçmeden her düşüncemi süslediler. Çoğu insanın daha zor işleri vardır ve benimkini uykularında yapabilirler. Çoğu insan tüm teslim tarihlerini, ardından son tarih uzatmalarını, ardından son tarih uzatmalarını, ardından son tarih uzatmalarını kaçırmaz. Çoğu insan, en azından pandemi izin verdiğinde, hem işini bitirmeyi hem de arkadaşlarını görmeyi başarır. Çoğu insan her sabah kendilerine milyonlarca kez ‘Bütün bunlar neyle ilgili?’ diye sormadan yataktan kalkabiliyor.”

bilgi kutusu resmi

Fotoğraf: “Roohlt”

Daha fazla bilgi

Naoise Dolan’ın ilk romanı “Heyecanlı Zamanlar”, 2020 yılında Almanya’da Rowohlt tarafından yayınlandı. Naoise Dolan, 14 Nisan 1992’de doğdu. İrlandalı bir yazardır.

Taze mavi ışık dünyanın yeni görünmesini sağladı

Naoise Dolan, metinde bir insanın başına iki şeyin de gelebileceğini yazıyor: Kariyer basamaklarını tırmanmak ve aynı zamanda sinir krizi ile karşı karşıya kalmak mümkün. İrlandalı yazar, 2022’nin başlarında üst üste üç gece uyuyamayınca ipi çekmek zorunda kaldı. Edebiyat temsilcisinin önünde yere yığıldı ve bir şeylerin değişmesi gerektiğini anladı. Tesadüfen, Dolan daha sonra Berlin’de İrlandalı bir arkadaşını ziyaret etti. Sadece birkaç gece kalmak istiyordu. Ama kalmak onun için her şeyi değiştirdi.

“Berlin’deki ilk gecemde, hava karardıktan sonra tramvaya bindim, valizimi arkadaşımın savaş öncesi dairesinin ortak merdivenlerinden yukarı taşıdım ve daha önce hiç olmadığı kadar Londra’daki çift kişilik yatağımda onun polyester kanepesinde uyudum. Sabah mahallede yürüdüm ve geniş kaldırımların ve çok sayıda ağacın tadını çıkardım. Taze mavi ışık dünyayı yeni gibi gösteriyordu.”

Berlin ile sarmal romantizm

Berlin kurtarıcıydı. Berlin sokaklarında uzanan ve çocuk dostu bir şekilde, özellikle okul öncesi çocukların sevdiği ve şaşırtıcı derecede arkadaş canlısı bir renge boyanmış pembe boruları fark etti. Dolan, Londra’ya geri döndü ve 2022 baharında tekrar Berlin’e uçtu. “Ocak ayındaki bu geziyi, Berlin’le sarmal aşkımın ilk darbesi olarak kabul edin. İlkbaharda erkek arkadaşımla birkaç gün daha kalmak için döndüm (kalp atışı), üç gün uykusuz kaldıktan sonra Londra’da yaşamanın beni perişan ettiğini kabul ettim (kalp atışı) ve Berlin’de yazdığımın ne kadar iyi olduğunu fark ettim (kalp atışı kalp atışı) kalp atışı).”

Dolan, 2022 yazında Berlin’e taşındı. Hareket, onun yeniden normal bir şekilde düşünmesine ve yazmasına yardımcı oldu. “Berlin’e taşınmak akıl sağlığımı iki şekilde iyileştirdi. Birincisi, profesyonel olarak daha az bunalmış durumdayım. Artık benden daha az şey isteniyor çünkü beni Londra’ya götürmek bir güçlük – ve istekler karşısında bunalmış hissettiğimde, fikrimi söylemek benim için daha kolay. Her gün Alman dolaysızlığına maruz kalmak, beğenilme ihtiyacımı iyileştirdi.

Berlin’de ekmek dilimleyiciler

Şimdi yazar Almanca öğreniyor ve Berlin’e yerleşiyor. Bu kadar çok Berlinlinin, konuştukları kişide en ufak bir İngiliz aksanı fark ettiklerinde hemen İngilizce yanıt vermelerini şaşırtıcı buluyor. Alman doğrudanlığını seviyor ve eczaneden güçlü tabletler ve ağrı kesiciler alamamanıza şaşırıyor. Tiyatrolar ucuz ve her zaman dolu. Dolan, “Kesinlikle!” ifadesinin “Janz jenau!” olduğu Berlin lehçesini sevimli bulur. Almanya’da ekmek dilimlerinin kalınlığını belirlemenizi sağlayan ekmek dilimleyicilerin bulunmasını olağanüstü buluyor.

Sonunda şöyle diyor: “Mutlu olmak için Berlin’e mi taşınmam gerekiyordu? Belki değil. Ama bir şeyler yapmam gerekiyordu ve bu şey işe yaradı. Yeniden yazmayı seviyorum, insanları seviyorum, yaşamayı ve kelime öğrenmeyi seviyorum. ‘Bütün bunlar neyle ilgili?’ uyandığımda daha çok Sabah olduğunda komodinin üzerindeki cep telefonuma uzanıyorum, bilgi kartı uygulamamı açıyorum ve henüz bilmediğim bir parça daha Almanca öğreniyorum.”

Geri bildiriminiz var mı? Bize yazın! briefe@Haberler